Още рецепти » 23 декември

 23 декември

ЗАКУСКА

Орехов кекс с мед

Прoдукти: 1 ч.ч. мед, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 4-5 счукани карамфилчета, 1 1/2ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер.

Нaчин на приготвяне: Разтапяме меда в дълбок съд. Наливаме 1 ч.ч. топла вода. Последователно прибавяме смлените орехови ядки, канелата, счуканите карамфилчета и брашното, което сме пресяли 2 пъти заедно с бакпулвера. Разбъркваме добре и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в предварително загрята силна фурна.

ОБЯД

Боб чорба

Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босилек, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден изплакваме боба, наливаме нова вода и варим първо на умерен, а след това на тих огън. След 1 час наливаме олиото и подправяме със сухите чубрица и джоджен. Когато бобът поомекне, посоляваме и прибавяме ситно нарязания лук, нарязаните морков, целина и магданозен корен, както и цялата чушка. Малко преди да отстраним от огъна слагаме обелените и настъргани домати. Подправяме готовата чорба със ситно нарязани свежи подправки.

Пълнени чушки от туршия

Прoдукти: 15-16 чушки от туршия, 1 ч.ч. ориз, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семките, заливаме ги с вряща вода и ги оставяме да киснат 30-40 минути. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от олиото. Щом поомекне, прибавяме ориза и го позапържваме. После поръсваме червения пипер, посоляваме, наливаме 1-2 ч.ч. топла вода и варим, докато водата се изпари и оризът набъбне. Накрая подправяме с чубрица и джоджен и разбъркваме. Изплакваме отцедените чушки и ги напълваме с приготвената оризова смес. После ги овалваме в брашното и ги нареждаме в плитка тенджера. Наливаме малко топла вода, прибавяме останалото олио и варим на тих огън.

Крем със смокини, лешници и сусам

Прoдукти: 1 ч.ч. нарязани сушени смокини, 1 к.ч. печен сусам, 1 к.ч. счукани лешници, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар, 1щипка анасон, 1 щипка риган, кокосово брашно.

Нaчин на приготвяне: Сипваме водата и захарта в дълбок съд и ги слагаме да поврат на огъня около 15 мин, като бъркаме, за да се разтвори захарта. След това прибавяме нарязаните смокини и варим на тих огън още 30 мин. После поръсваме с анасона и ригана и варим още 10 мин. Накрая отстраняваме от огъня и прибавяме счуканите лешници и изпечения сусам. Разливаме крема в стъклени купички и го оставяме поне за 3 часа в хладилник. Преди поднасяне поръсваме с кокосово брашно.

ВЕЧЕРЯ

Кисело зеле с гъби

Прoдукти: 1 кисела зелка, 500 г печурки, 100 г ориз, 1 к.ч. олио, черен и червен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на ивички и ги задушаваме в част от мазнината и малко вода. Отделно нарязваме зелето на ситно и го задушаваме в останалото олио. Щом поомекне прибавяме ориза, поръсваме с черен и червен пипер и готвим още няколко минути. После смесваме с гъбите, прехвърляме сместа в тавичка, наливаме малко зелев сок и запичаме в умерено загрята фурна.

Тиквеник с мед за Бъдни вечер

Прoдукти: 250 г фини кори, 1 кг тиква, 150 г орехови ядки, 200 г пчелен мед, 100 г захар, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. галета, 1/2ч.л. канела, сокът от 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата. В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна. Отделно приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отит – следва простудата

Болката в ухото е вярна спътница на хремата и настинката, а възпалението на средното ухо в резултат на инфекция, се нарича отит. Ако след простуда или грип ви заболи ухото, веднага идете на лекар. Оти...

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Месни гозби с картофи

Пиле на фурна с картофи Прoдукти: 1 пиле, 500 г картофи, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Варим пилето в подсолена вода, докато поомекне. Отцеждаме го, намазваме го с ра...

Десерти с праскови

Крем с плодове на фурна Продукти за 5 порции: 200 г сух хляб, 50 г краве масло, 500 г праскови, 50 г бисквити или галета; зa крема: 100 г кристална захар, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно,...

Начало