Още рецепти » 18 септември

 18 септември

ЗАКУСКА

Зеленчукова баница с готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 2 картофа, 2 моркова, 1 домат, 200 г гъби, 3 с.л. краве масло, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и заедно с почистените моркови и гъби ги нарязваме на дребно. Задушаваме ги в маслото и 1/3ч.ч. вода, докато останат на мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат, ситно нарязания копър и подправките. Отделно разбиваме яйцата и ги размесваме с настърганото сирене. Прибавяме към зеленчуковата смес и разбъркваме много добре. Разделяме тестото на две и разточваме две кръгли кори. Застиламе с едната дъното на намаслена тавичка, така че краищата на кората да образуват ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втората кора и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица и печем около 30 мин в умерено загрята фурна.


ОБЯД

Чорба от свинско месо

Продукти за 4 порции: 200 г крехко свинско месо от плешката, 200-300 г кости от пушено месо, 2 моркова, 1 корен магданоз, 1 парче зеле, 1 парче целина, 1 глава лук, 2-3 с.л. кускус, 1 яйце, 1 к.ч. чаша кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме с 1 л студена вода нарязаните зеленчуци, месото и костите. Варим ги на умерен огън, докато омекнат. Прибавяме кускуса и досваряваме супата. Отстраняваме от огъня, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Застройваме с яйцето и киселото мляко.

Сатараж

Продукти за 4 порции: 600 г свинско месо от плешката /крехко, без тлъстини/, 1 стрък праз, 5-6 пиперки, 2 патладжана, 2-3 домата, 4-5 с.л. мазнина, 1 с.л. препечено брашно, 2-3 яйца, половин ч.л. червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, нарязваме ги на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцедят. След това ги задушаваме в мазнината. Изваждаме патладжаните и слагаме нарязаното на хапки месо, ситно нарязания праз и 2-3 с.л. топла вода. Към поомекналото месо прибавяме нарязаните на ивички чушки и задушените патладжани. Продължаваме да задушаваме на тих огън, като от време на време доливаме по малко топла вода. Прибавяме обелените и ситно нарязани домати. Задушаваме, докато ястието остане на мазнина. Поръсваме с препеченото брашно и червения пипер и разбъркваме. Заливаме с разбитите яйца и бъркаме на изключен котлон, докато се стегнат яйцата. Поднасяме ястието топло.

Сребърен кекс

Прoдукти: 6 белтъка, 150 г захар, 1 пакетче краве масло, 150 г брашно, 2 ванилии, 1 с.л. ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото на стайна температура масло с половината от захарта, докато бухне и побелее. Пресяваме брашното 2-3 пъти, за да поеме въздух. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг. Към разбитото масло прибавяме ванилията и рома, лъжица по лъжица сипваме брашното, а накрая смесваме с белтъците като съвсем леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна, която не отваряме в началото на печенето. Поднасяме кекса, обилно поръсен с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Венециански специалитет

Прoдукти: 500 г спагети, 1 с. л. сол, 2 с. л. захар, 250 г кълцано месо, 1 голяма глава лук, 1 голяма скилидка чесън, 500 г месести домати, 2 с. л. зехтин, 1/2 ч. л. босилек, 1/2 ч. л. риган, 1/2 ч. л. мащерка, 1 с. л. сладък червен пипер, малко доматен сок или кетчуп, 100 г настърган пармезан, бучка масло.

Нaчин на приготвяне: В голям съд възвираме 4 л вода, прибавяме сол и зехтин и потапяме внимателно спагетите. Варим 10 минути на слаб огън, като леко разбъркваме и внимаваме да не ги преварим. Отцеждаме ги в гевгир. В добре загрятото масло изпържваме лука и смачканата скилидка чесън, прибавяме месото и пържим при постоянно бъркане. Добавяме скълцаните обелени домати, захарта и подправките, посоляваме леко и оставяме на огъня 15 мин да се задуши. Гъстотата на соса зависи от доматите, така че може да се наложи прибавянето на течност (най-добре тръпчиво бяло вино) – сосът не бива да бъде гъст. Отцедените спагети разбъркваме със соса и разпределяме на порции в огнеупорни купички. Поръсваме обилно с настъргания пармезан и отгоре шприцваме панделки от масло. Запичаме в предварително загрята фурна (само на горен реотан), докато настърганият пармезан покафенее.

Хамбургско парфе

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао, конячна есенция, шоколадови пръчици за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 6 с.л. захар; зa намазване: 1 ч.ч. подсладена сметана, конфитюр от ягоди.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта, прибавяме какаото и пресятото с бакпулвера брашно, поръсваме малко конячна есенция и омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намаслена и набрашнена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Приготвяме сироп от водата и захарта и заливаме изстиналия блат. Намазваме го с ягодов конфитюр и разбитата сметана и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Аспиринът предпазва от диабетни усложнения

Диабетът е самостоятелен рисков фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Но има възможност да се направи профилактика на типичните диабетни усложнения, които увеличават многократно инвалид...

Каква е дажбата от калций за децата?

Специалистите наричат калция минерал на дълголетието. Необходим е както на възрастните, които предпазва от остеопороза, високо кръвно, сърдечно-съдови заболявания и т. н., така и на децата - за изгра...

Котешка стъпка чисти артериите

Освен че чисти артериалните плаки, билката се използва и при смущения в кръвоносната система, миоми на матката, мастопатия на млечната жлеза, фиброми, аденоми, нощно напикаване. Отварата се приема и з...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Начало