ЗАКУСКА
Габровска баница с късмети
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 яйце, 25 г мая за хляб, 1 щипка сол, 1 ч.л. захар, 2 ч.ч. вода; зa плънката: 5 яйца, 300 г сирене, 1 пакетче краве масло, 60 г свинска мас; за намазване: 1 яйце, 1с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода и я оставяме да втаса. Избираме отлежало пшенично брашно, пресяваме го два пъти и правим в средата на кладенчето размитата мая, разбитото яйце, захарта, солта и малко по малко водата. Омесваме гладко тесто /трябва да започне да пуща мехури/ и го разделяме на 3 топки. Намазваме топките с мазнина /смес от разтопените мас и масло/, покриваме ги с кърпа и ги оставяме 30 мин на топло да втасват. После ги разточваме на кори с дебелина 5 мм. Намазваме корите обилно с мазнината и ги поръсваме с плънка от натрошеното сирене, смесено с разбитите яйца. Слагаме късметчета от дрянови клончета и пъпки с точно определени пожелания и навиваме корите на рула. Нарязваме рулата на парчета с дължина 4-5 см, като внимаваме да не повредим късметите. Нареждаме парчетата в намаслена тава и оставяме баницата да престои на топло място /при температура 30°С/, за да втаса. После я намазваме с разбитото с малко вода яйце, поръсваме със сусама и печем в умерено загрята фурна до порозовяване.
ОБЯД
Празнична чорба от смесени меса
Прoдукти: 200 г говеждо месо с кости, 150 г свинско месо, 150 г овнешко месо, 150 г шарена сланина, 1-2 ловджийски наденици, 150 г грах, няколко розички карфиол, 3 моркова, 2 парченца целина, 2 глави лук, 1 скилидка чесън, 2-3 домата, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар, 6 зърна черен пипер, 2-3 с.л. настърган кашкавал, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме със студена вода нарязаните на дребно месо и сланина и кипваме. Прибавяме граха и подправките. Когато месото поомекне, слагаме ситно нарязаните моркови, лук, домати карфиол и целина. След като зеленчуците омекнат, прибавяме нарязаната на колелца наденица. Посоляваме чорбата, подкиселяваме я на вкус и варим още 10 мин. Преди поднасяме отделяме месото от костите и поръсваме с настърган кашкавал и ситно нарязан магданоз.
Капама по бански
Прoдукти: 1 кокошка, 500 г кайма (смес), 200 г кървавица, 200 г солена сланина (с кожата), 1 кисела зелка, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, 6 с.л. разтопено масло или свинска мас, 1 ч.ч. червено вино, 15-20 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме от зелката по-големи листа за сармички и за покриване на капамата, а останалата нарязваме на ивички. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме каймата и също я запържваме. Накрая слагаме ориза. След като се запържи, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът поеме водата. С част от така приготвената плънка пълним кокошката и я зашиваме с бял конец. От останалата плънка увиваме сармички в зелевите листа.
Отделно нарязваме сланината на тънки парчета, които нареждаме на дъното на глинен гювеч с кожата надолу. Отгоре разстиламе нарязаното зеле. Слагаме пълнената кокошка върху зелето, а наоколо нареждаме приготвените сармички. Най-отгоре слагаме цялото парче кървавица. Разпръскваме зърната черен пипер из гювеча и покриваме всичко с отделените зелеви листа. Прибавяме виното и останалата разтопена мазнина и наливаме вода, която да покрие 2/3 от продуктите. Захлупваме гювеча и замазваме капака с тесто. Печем 4-5 часа в умерена фурна.
Коледно пънче
Прoдукти: 4 яйца, 1 пакетче краве масло, 100 г захар, 1/2ч.л. лимонов сок, 50 г краве масло за намазване на фолиото; зa крема: 6 жълтъка, 250 г пудра захар, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. ситно смляно кафе, 4-5 капки ромова есенция; зa украса: гъбки от целувчено или маслено тесто.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го оставяме да изстине. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме в дълбок съд заедно със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Разбиваме белтъците заедно с лимоновия сок на гъст сняг. Смесваме разбитите жълтъци с разтопеното масло и брашното, разбъркваме и внимателно съединяваме с белтъчния сняг. Вземаме тавичка с размери 35х35 см, облепваме я с алуминиево фолио и я намазваме с маслото. Разстиламе отгоре тестото на равномерен пласт с дебелина 1,5 см. Печем десетина минути в слабо загрята фурна, докато блатът се засуши добре. Изваждаме от фурната и с помощта на фолиото веднага навиваме на руло. Оставяме го да изстине. През това време разбиваме жълтъците за крема заедно с пудрата захар, докато получим пухкава смес. Прибавяме размекнатото масло, кафето и есенцията. Бъркаме, докато получим гладка смес. Развиваме блата и го намазваме с крем. Навиваме отново блата на руло, отрязваме от двата края парчета със ширина 2 см и ги слагаме върху рулото, за да наподобяват клони. Намазваме цялата повърхност на пънчето с останалия крем и набраздяваме по дължина с помощта на вилица. Украсяваме с гъбките от целувчено тесто.
ВЕЧЕРЯ
Котлет с пълнеж
Продукти за 1 порция: 200 г свинско месо от ребрената част, 1 с.л. варен мозък, 1 кисела краставичка, 1 бучка краве масло, 1 яйце, магданоз, черен пипер, малко настъргана лимонова кора, мазнина за пържене, 1 ч.л. коняк, 1 с.л. сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме месото хоризонтално през средата почти до края на коста така, че да се получат два котлета, закачени един за друг. Поръсваме със сол и черен пипер. Смесваме ситно нарязаните мозък, краставичка и магданоз, маслото, жълтъка от яйцето и по малко настъргана лимонова кора, сол и черен пипер. Сместа разстиламе в разреза между двата котлета. Прихващаме свободният край на котлетите с конец и ги оставяме отлежат около 1 час. После изпържваме котлетите от двете страни и ги слагаме в затоплена чиния. Кипваме мазнината от пърженето с малко бульон или топла вода, посоляваме и отстраняваме от огъня. Застройваме със сметаната и изсипваме в чинията до котлетите. Поливаме котлетите с коняка и непосредствено преди сервирането запалваме.
Инджир-баклава
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.
Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...
Осветлението е характрен елемент от съвремения дизайн на градината. Дневната светлина прави достъпни за окото нейните багри и форми. От градината обаче изискваме да е хубава както денем, така и нощем,...
Бързи курабийки Прoдукти: 4 яйца, 1.5 ч.ч. захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 бакпулвер, 1 ч.ч. мас /маргарин/, 1 кг брашно Нaчин на приготвяне: Бием яйцата и захарта с ми...
Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...