ЗАКУСКА
Печени филийки с риба “Тон”
Прoдукти: 4 филии по-стар бял хляб, 1 консерва риба тон в собствен сос, 2 яйца, 1 малка глава лук, 150 г сирене, 1 с.л. заквасена сметана, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме рибата от маринатата и я смесваме със сметаната и настърганото сирене. Подправяме с малко сол и черен пипер и разбъркваме. Добавяме яйцата и настъргания лук. Мажем филийките с тази смес и печем 8 мин на горен реотан.
ОБЯД
Чорба от бамя
Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята, измиваме я добре и я заливаме с 1 л студена подсолена вода. Варим на умерен огън. Прибавяме ситно нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Отделно в сгорещеното олио запържваме брашното до златисто. Разреждаме с малко бульон от супата и го сипваме при зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10 мин. Изчакваме да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Поръсваме супата със ситно нарязан магданоз и копър.
Дюли с картофи
Продукти за 4 порции: 2-3 дюли, 3-4 картофа, 2 глави лук, 1 равна с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани картофи. Поръсваме с червения пипер. Нарязваме дюлите на резенчета и ги сипваме при картофите. Размиваме с малко вода доматеното пюре и го прибавяме към ястието. Посоляваме на вкус, заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода и варим до окончателното омекване на дюлите. Накрая поръсваме с черен пипер.
Суфле от извара с плодове
Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени ягоди (малини, къпини), 1 с. л. пудра за-хар, 2 с. л. червено вино.
Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.
ВЕЧЕРЯ
Вегетариански шницел
Продукти за 2 порции: 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 1 ябълка, 2 картофа, 1-2 гъби, 2 с.л. грах, 4-5 с.л. олио, 2-3 с.л. гроздов сок, вино или гореща вода, 5-6 с.л. галета, 1 филия бял хляб, сол, черен пипер, доматено пюре, 2 яйца; за палачинково тесто: 1 яйце, 2-3 с.л. брашно, сол, кисело мляко или вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно лука и леко го запържваме в олиото. Прибавяме граха и ситно нарязаните гъби, картофи и ябълка и задушаваме. По време на задушаването наливаме виното. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме накиснатия във вода хляб, единия жълтък, доматено пюре, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа много добре и ако е рядка, добавяме трохи от сух хляб. Отделно от палачинковото тесто изпържваме 2 палачинки. Разпределяме по равно върху тях приготвената плънка, прегъваме ги на две, панираме последователно в разбитите 1 яйце и 1 белтък и в галетата и ги изпържваме от двете страни до златисто оцветяване. Поднасяме шницелите студени със салата според сезона.
Крем „Какао”
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.
Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.
При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...
Настилките - това е елемент присъстващ във всяко дворно пространство. Алеи и площадки, автомобилни подходи, стъпки в тревата - всички те са важен естетически и функционален елемент. Разработването на ...
Сигурно се чували за номинацията на Белоградчишките скали за едно от Новите седем природни чудеса на света. И макар предложението да остана назад в списъка популярността на позабравеното българско чуд...
Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...