ЗАКУСКА
Печени филийки с риба “Тон”
Прoдукти: 4 филии по-стар бял хляб, 1 консерва риба тон в собствен сос, 2 яйца, 1 малка глава лук, 150 г сирене, 1 с.л. заквасена сметана, сол, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме рибата от маринатата и я смесваме със сметаната и настърганото сирене. Подправяме с малко сол и черен пипер и разбъркваме. Добавяме яйцата и настъргания лук. Мажем филийките с тази смес и печем 8 мин на горен реотан.
ОБЯД
Чорба от бамя
Продукти за 4 порции: 250 г бамя, 1 глава лук, 1 голям домат, 1 ч.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 2 яйца, магданоз, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме бамята, измиваме я добре и я заливаме с 1 л студена подсолена вода. Варим на умерен огън. Прибавяме ситно нарязания лук. Щом зеленчуците омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Отделно в сгорещеното олио запържваме брашното до златисто. Разреждаме с малко бульон от супата и го сипваме при зеленчуците. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим още 10 мин. Изчакваме да поизстине и застройваме с разбитите в киселото мляко яйца. Поръсваме супата със ситно нарязан магданоз и копър.
Дюли с картофи
Продукти за 4 порции: 2-3 дюли, 3-4 картофа, 2 глави лук, 1 равна с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер, 6 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме обелените и настъргани картофи. Поръсваме с червения пипер. Нарязваме дюлите на резенчета и ги сипваме при картофите. Размиваме с малко вода доматеното пюре и го прибавяме към ястието. Посоляваме на вкус, заливаме с 1-2 ч.ч. топла вода и варим до окончателното омекване на дюлите. Накрая поръсваме с черен пипер.
Суфле от извара с плодове
Прoдукти: 250 г извара, 50 г пудра захар, 2 яйца, 1 с. л. нишесте, 1 пакетче ванилена захар, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани фъстъци, 250 г пресни или замразени ягоди (малини, къпини), 1 с. л. пудра за-хар, 2 с. л. червено вино.
Нaчин на приготвяне: Захарта, жълтъците, нишестето, ванилената захар и лимоновия сок разби-ваме на пяна. Добавяме изварата и продължаваме да бием. Разбиваме на твърд сняг белтъците и внимател-но ги смесваме с крема, който разпределяме в подходящи, намазани с масло формички така, че да заема 1/2 от обема им. Печем на водна баня 15-20 минути. През това време пасираме ягодите, като полученото пюре смесваме с виното и 1 с. л. пудра захар, кипваме и веднага снемаме от огъня. Оставяме да изстине. Формич-ките обръщаме върху десертни чинии. Около суфлето наливаме от ягодовия сос, а отгоре поръсваме с наря-заните на ситно фъстъци.
ВЕЧЕРЯ
Вегетариански шницел
Продукти за 2 порции: 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, 1 ябълка, 2 картофа, 1-2 гъби, 2 с.л. грах, 4-5 с.л. олио, 2-3 с.л. гроздов сок, вино или гореща вода, 5-6 с.л. галета, 1 филия бял хляб, сол, черен пипер, доматено пюре, 2 яйца; за палачинково тесто: 1 яйце, 2-3 с.л. брашно, сол, кисело мляко или вода.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно лука и леко го запържваме в олиото. Прибавяме граха и ситно нарязаните гъби, картофи и ябълка и задушаваме. По време на задушаването наливаме виното. Когато зеленчуците омекнат, прибавяме накиснатия във вода хляб, единия жълтък, доматено пюре, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме сместа много добре и ако е рядка, добавяме трохи от сух хляб. Отделно от палачинковото тесто изпържваме 2 палачинки. Разпределяме по равно върху тях приготвената плънка, прегъваме ги на две, панираме последователно в разбитите 1 яйце и 1 белтък и в галетата и ги изпържваме от двете страни до златисто оцветяване. Поднасяме шницелите студени със салата според сезона.
Крем „Какао”
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.
Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.
Хибридът между касиса и бодливото немско грозде е създаден през 1959 г. след сложна кръстоска. Тази култура е наречена йоща, името е комбинация от първите букви на немските думи Yohonnisabelre и Stach...
През пролетта, особено ако се случи да е много горещо, по зеленчуковите лехи, ягодите, малините и дръвчетата връхлитат цели пълчища от всевъзможни гъсеници, листни въшки, акари. За ликвидирането им мо...
Аерофагия, киселини, сънливост, повдигане... Тези страдания, свързани с храносмилането ни, често се дължат на лоши хранителни навици. Прекалено обилно похапване на вечеря, сандвич, нагълтан надве-натр...
С басейна и барбекюто, като с никои други елементи на къщата и двора, са свързани спомени и мечти. Басейнът не е само удоволствие, той е и естетика - трябва да се вписва сполучливо в архитектурния об...