Още рецепти » 13 октомври

 13 октомври

ЗАКУСКА

Сиренки

Прoдукти: 3ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 2 яйца; 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко и разтопеното масло. Прибавяме содата, солта и брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 2 части и разточваме 2 дебели кори. Разстиламе едната кора на дъното на намаслена тавичка и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с втората кора, намазваме отгоре с жълтъка, разбит с 1 с.л. вода и печем в умерено загрята фурна. Веднага след като извадим от фурната, нарязваме на квадрати. Поднасяме сиренките топли.

ОБЯД

Млечна супа от пиле и картофи

Продукти за 6 порции: 1/2ч.ч. разтопено масло, 1/2ч.ч. брашно, 1 глава лук, 1 връзка зелен лук, 2-3ч.ч. сметана, 1 л мляко, 3ч.л. кимион, 2ч.л. сол, 2ч.л. черен пипер, 2ч.л. чесън на прах, 2ч.л. мащерка, 4 картофа, 1брой пилешки гърди, 1 връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Обелваме и нарязваме на кубчета картофите. Нагряваме маслото на умерен огън, прибавяме брашното и нарязаният на ситно лук и задушаваме 5 мин. Прибавяме сметаната, 2 ч.ч. вода, мляко, кимион, сол, пипер, чесън, мащерка, картофите и нарязаното на кубчета пиле. Оставяме супата да къкри на бавен огън 1 час. Преди сервиране подправяме с магданоз.

Пиле паприкаш

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 2 глави лук, 2 домата, 2 чушки, 1 с.л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, черен и червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета. Запържваме ситно нарязания лук и прибавяме към него парчетата месо, които също позапържваме. Слагаме размитото с малко вода брашно и червен пипер, заливаме с 1 ч.ч. гореща вода. Прибавяме нарязаните на парченца чушки и домати. Посоляваме, поръсваме със ситно нарязан магданоз и с черен пипер и варим, докато ястието остане на мазнина.

Сиропирани кифлички

Прoдукти: 750 г брашно, 150 мл олио, 300 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 с.л. захар, 1 щипка сол; зa плънката: 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 к.ч. захар; зa сиропа: 200 г захар, 200 мл вода; захар за овалване.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в част от млякото, заедно със захарта и солта. Оставяме маята да втаса. След това прибавяме останалото мляко, олиото и брашното. Замесваме тесто, което разточваме на кора с дебелина 5 мм. Изрязваме от кората квадрати, в които слагаме по малко от орехите, смесени със захарта. Завиваме краищата на квадратите и ги слепваме. Нареждаме ги в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги печем в умерено загрята фурна. Изчакваме готовите кифлички да изстинат и ги заливаме с горещ захарен сироп. Накрая овалваме кифличките в захарта.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с чушки и шунка

Продукти за 2 порции: 6 яйца, 50 мл прясно мляко, черен пипер, сол, 2 с.л. олио, 50 г ситно нарязани зелени чушки, 4 домата, 120 г пражка шунка

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с млякото и ги подправяме със сол и черен пипер. Попарваме доматите, обелваме ги и ги нарязваме на малки кубчета. Шунката нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме чушките 2-3 мин. Сипваме доматите и щом поизври течността, прибавяме шунката. Пържим още 1-2 мин и посоляваме. Намаляваме котлона, изсипваме яйцата върху зеленчуците, разбъркваме енергично и оставяме омлета да се пече 1-2 мин. Внимателно го обръщаме, изпичаме го и от другата страна и го прехвърляме в топла чиния.

Десерт от круши

Прoдукти: 4 круши, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. десертно бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. желе от червени плодове /ягоди, череши, вишни или малини/.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Нареждаме ги в тенджера под налягане и ги поръсваме със захарта. Смесваме желето с виното и лимоновия сок, разбъркваме добре и заливаме крушите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 4-8 мин в зависимост от големината и твърдостта на крушите. Поднасяме ги гарнирани с разбита сметана или с белтъчен сняг.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашeн кабинет във всяка стая

Съвременното средностатистическо жилище няма толкова много площ, че да се отдели самостоятелна стая за домашен кабинет. Но негово миниатюрно копие може да се устрои буквално във всяка стая. Следвайки ...

Празът прогонва токсините

Модерната кухня все по-често използва този зеленчук, като го влага в най-различни ястия, повечето от които полезни за хората от всички възрасти. Популярността му се дължи предимно на факта, че празът ...

За да спите спокойно

Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от: Удобно легло Гърбът и ...

Главоболието при децата

Преди време се смяташе, че главоболие при малки деца не може и не бива да има. А сега все по-често са оплакванията от болки в главата дори от 2- и 3-годишните. Ако главоболието не е свързано с остър ...

Начало