ЗАКУСКА
Баница
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 5-6 с.л. кисело мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. топло прясно мляко, 1 с.л. оцет, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, сол; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца, олио за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. захар.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с разбитото яйце, захарта, киселото и прясното мляко. Прибавяме оцета, олиото, содата и малко сол и омесваме средно меко тесто. Разделяме го на малки питки, които оставяме да престоят около 20 мин. Приготвяме плънката като смесим натрошеното сирене с разбитите яйца. От всяка питка разточваме кора, поръсваме с олио и разстиламе от плънката. След това навиваме кората на руло и слагаме в намаслена тава. Продължаваме така, докато разточим всички топки. Поръсваме отгоре с олио и слагаме да се пече в предварително загрята умерена фурна. След изпичане, оставяме баницата да изстине и я заливаме с млякото, в което сме разтворили захарта. Връщаме отново за няколко минути в слаба фурна, за да се затопли млякото.
ОБЯД
Оризова супа
Прoдукти: 500 г телешки или говежди джолан, 1 корен пащърнак, 1 парче целина, срязано на две, 1 глава лук, 1 морков, 7-8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 2 картофа, 1 с.л. свинска мас, 1 глава лук за запръжката, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. ориз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме джолана на едри парчета, наливаме студена вода, колкото да го покрие и слагаме на огъня да възври. Обираме пяната, прибавяме солта и подправките, намаляваме огъня и варим 2 часа. След това прибавяме едро нарязаните пащърнак, целина, морков, лук и картофи. Варим до пълното увиране на продуктите. Прецеждаме бульона и го оставяме на топло. Сгорещяваме маста и запържваме ситно нарязания лук. Поръсваме с червения пипер. Разбъркваме внимателно и заливаме с бульона. Добавяме доматеното пюре, размито с малко бульон. Оставяме да заври и изсипваме ориза. Варим до омекването на ориза.
Руло в кашкавалена коричка
Прoдукти: 400 г настърган кашкавал, 1 бурканче майонеза, 6 яйца; зa плънката: 500 г кайма, 100 г топено сирене, 1 глава лук, 200 г стерилизирани гъби, 2 яйца, черен и червен пипер, кимион, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме настъргания кашкавал с яйцата и майонезата. В продълговата тава слагаме хартия за печене и разстиламе сместа отгоре. Печем в загрята до 200 градуса фурна около 20 минути. Изваждаме и оставяме кората да изстине, след което я отлепваме от хартията. Правим плънка като смесваме каймата с настъргания лук, нарязаното сирене, яйцата, гъбите и всички подправки. Плънката намазваме върху кората и завиваме на руло. Обвиваме с хартия за печене, а отгоре с фолио и слагаме в тавичка. Печем до готовност на 180 градуса. Поднасяме рулото нарязано на филийки.
Баклава
Прoдукти: 0.5 кг фини кори за баница, 0.5 кг орехови ядки, около 400 г. масло, 1 ч.ч. захар, канела; зa сиропа: 4 ч.ч. захар, 2.5 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. мед, лимонова кора, канела, 1-2 зрънца карамфил.
Нaчин на приготвяне: Смесваме едро счуканите орехи с 1 ч.ч. захар и 1 ч.л. канела. Намазваме тавата, в която ще печем с масло и разстиламе в нея половината от корите, като всяка една мажем с разтопено масло. Наръсваме със сместа с орехите и нареждаме втората половина кори. Надупчваме с вилица баклавата и отгоре я заливаме с 1.5 ч.ч. разтопено масло. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около час и половина. Докато се пече, възвираме водата и захарта за сиропа. Щом захарта се стопи, прибавяме меда, канелата, лимоновата кора и карамфила и варим още 15-20 мин. Баклавата се сиропира докато е топла.
ВЕЧЕРЯ
Солена крустата с шунка
Прoдукти: 250 г брашно, 150 г краве масло, 1 щипка сол; зa гарниране: 150 г шунка, 250 г извара, 100 мл сметана, 1 с.л. брашно, 4 яйца, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното с маслото и солта и месим, докато получим зърнеста смес. Наливаме 1 к.ч. вода и продължаваме да месим интензивно, докато получим гладко тесто. Увиваме тестото във фолио и го оставяме да престои 1 час в хладилника. После го разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка, така че да покрие стените. Надупчваме го с вилица, покриваме с фолио и печем 20 мин в умерено загрята фурна.
Смесваме изварата с жълтъците, брашното и сметаната. Разбъркваме добре, прибавяме наситнената шунка и посоляваме. Накрая внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Отстраняваме фолиото от запеченото тесто, разстиламе отгоре приготвената смес и печем в умерено загрята фурна.
Ябълки, пълнени с грозде
Прoдукти: 6 големи ябълки, 1 ч. ч. зърна от грозде, 2 с.л. вода, 60 г захар, 60 г краве масло, 1/2 ч. л. канела, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги издълбаваме. Смесваме гроздето с половината захар, половината масло и канелата. Наливаме малко вода и сваряваме на гъста каша. След като сместа изстине, прибавяме разбитото яйце. С тази каша пълним ябълките. Нареждаме ги в тавичка, заливаме с останалото разтопено масло, поръсваме с останалата захар и печем във фурната. От време на време поливаме със сока.
Преди да засадите нови овощни дръвчета, трябва да извършите някои задължителни мероприятия. Те се отразяват благоприятно върху засаждането, прихващането, отглеждането и развитието на фиданките. Ако ...
Баница със свинско месо Прoдукти: 1 кг брашно, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио, 1 кг тлъсто свинско месо, 8 яйца, 1-2 с.л. мас, черен пипер, сол на вкус. Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното с 1 не...
Облагородяването на дървесните и храстовите видове е вегетативен начин за размножаване. Той намира широко приложение в практиката. Успехът на операцията зависи до голяма степен от родството на компоне...
В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...