Още рецепти » 26 май

 26 май

ЗАКУСКА

Катми с мляко

Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне:Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.


ОБЯД

Крем супа от пресни тиквички

Продукти за 4-5 порции: 500 г млади тиквички, половин глава лук, 1 яйце, 1 ч.л. брашно, 1 с.л. краве масло, копър, черен пипер, сол, кисело мляко.

Нaчин на приготвяне:Нарязваме тиквичките на по-едри парчета. Прибавяме лука, заливаме с 2 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън, докато тиквичките омекнат. Претриваме ги през сито и ги връщаме в супата. Приготвяме запръжка от маслото и брашното и застройваме с нея супата. Разреждаме до желаната гъстота с вода или със зеленчуков бульон и варим още 4-5 мин на тих огън. Отстраняваме от огъня и застройваме с яйцето, което сме разбили с малко кисело мляко. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер и ситно нарязан копър.

Задушена мерлуза

Продукти за 4 порции: 1 кг мерлуза, 2 домата, 1-2 моркова, 2 глави лук, 1 парче целина, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. бяло вино, 1 с.л. брашно, сол.

Нaчин на приготвяне:Нарязваме рибата на порции и посоляваме. Нареждаме порциите в тава, заливаме с малко хладка вода и задушаваме в умерена фурна. Отделно нарязваме лука, морковите, целината и скилидките чесън и ги задушаваме в мазнината. Добавяме обелените и настъргани на едро ренде домати, след това - брашното, червения пипер, виното и сол на вкус. Доливаме гореща вода и варим, докато зеленчуците поомекнат, след което заливаме с тази смес задушената риба и допичаме ястието на фурна.

Кекс с шоколадова глазура

Прoдукти: 200 г масло, 120 г пудра захар, 3 яйца, 50 г какао, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 200 мл прясно мляко; Зa сиропа: 100 г захар, 200 мл вода; Зa глазурата: 60 г захар, 50 г какао, 200 мл прясно мляко, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Маслото и захарта разбиваме до побеляване, прибавяме един по един жъл-тъците, после млякото, какаото, брашното с бакпулвера и накрая белтъците, разбити с 2 с.л. захар. Разбърк-ваме добре и изсипваме в кексова форма, намазана с масло и посипана с брашно. Печем в умерена фурна, след което сиропираме леко кекса (водата със захарта варим 5 минути). Захарта, какаото, млякото и масло-то за глазурата варим до сгъстяване и заливаме кекса. По желание отгоре може да поръсим с нарязани пече-ни орехи.


ВЕЧЕРЯ

Пържено сирене

Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 2 с.л. галета, 1 к.ч. олио.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме доматеното пюре с брашното и разбитото яйце. Нарязваме сиренето на филийки, дебели около 1 пръст, намазваме ги с доматената смес и ги овалваме в галетата. Изпържваме ги от двете страни в сгорещеното олио.

Трицветен крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар на пясък, 1/2 ч.ч. брашно, 8 яйца, 1-2 ванилии, сладко от ягоди, 1 к.ч. орехови ядки, 1 пакетче бишкоти, крокан

Нaчин на приготвяне: Смесваме млякото със захарта, брашното и разбитите жълтъци и варим до сгъстяване. Изчакваме сместа да поизстине и прибавяме белтъците, разбити с 2-3 с.л. захар. Размесваме добре всичко и делим на три части. В едната слагаме ванилията, във втората - сладкото, а в третата - орехите. На дъното на всяка чаша слагаме няколко парчета бишкоти. Наливаме първо жълтия крем, после този със сладкото, а отгоре крема с орехите. Украсяваме с натрошен крокан.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Лечебни свойства на динята

Изборът на този плод напомня за някакъв ритуал, а всъщност си е чиста лотария. Докато не разрежем динята, ние не знаем на какво сме попаднали - на анемичен и съвършено безвкусен екземпляр или на сочно...

Как да сготвим пилешките гърди

Пилешки гърди по гръцки Прoдукти: 6 порции обезкостени пилешки гърди, 3с.л. олио, 5 глави лук, 4-5 домата, 500 мл пилешки бульон, 3 средно големи картофа, 2-3 скилидки чесън, лютив червен пипер, ...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Начало