ЗАКУСКА
Вързана солена баница
Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, 1/2 ч.ч. топла вода, 1 с.л. захар, 1 с.л. сол, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч.ч. мас, 1 кг брашно; за плънката: 300 г сирене, 2-3 яйца.
Нaчин на приготвяне: Замесваме тесто от изброените продукти и го разделяме на 16 топки. Всяка топка разточваме на кора с големината на чиния и ги намазваме с разтопената мас. Слагаме плънка от натрошено сирене, размесено с яйца. Завиваме на руло и всеки от двата края връзваме на възел. Нареждаме в намазнена тава на разстояние, като единият край с възела е отдолу, а другият – отгоре. Оставяме баницата да втасва 1 час. Намазваме я отгоре с разбито яйце и печем в сгорещена фурна.
ОБЯД
Чорба от шилешко месо
Продукти за 5-6 порции: 600 г шилешко /или агнешко/ месо с костите, 1 глава целина, 2 моркова, 4-5 картофа, 1 парче прясно зеле, 3-4 домата, хрян, черен пипер, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода и го слагаме на огъня. Когато водата заври, обираме пяната, посоляваме и прибавяме нарязаните на кубчета моркови и целина. Щом зеленчуците поомекнат, прибавяме нарязаните на кубчета картофи и нарязаното на ивички зеле. Варим 30 мин на умерен огън, след което прибавяме обелените и настъргани домати и доваряваме супата още 5-6 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер и подпрявяме с настърган хрян, който сме смесили с малко оцет.
Ребърца с мед и сусам
Прoдукти: 1 кг свински ребра, 2 ч.ч. бяло вино, 50 мл водка, 1 ч.ч. сусам, 1 ч.ч. мед, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Смесваме виното, водката и солта и в тази марината накисваме ребърцата за 24 часа. Изваждаме ги и ги потапяме в меда. Овалваме ги в сусама и нареждаме в тавичка с малко вода. Запичаме в силна фурна до зачервяване.
Сладоледена торта с целувки
Прoдукти: 24 готови целувки, 250 г замразени ягоди, 500 г готов сметанов сладолед, 250 г смета-на, 45 г пудра захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Ягодите изсипваме в чиния и оставяме 3 часа да се размразят при стайна температура. Изстудената сметана разбиваме със захарта и ванилията на гъст крем и слагаме в хладилни-ка. Половината от целувките натрошаваме и нареждаме в кръг в чиния за торта. По ръба на кръга нарежда-ме целите целувки (като венец). Непосредствено преди сервиране в празнината изсипваме сладоледа, като правим равномерен пласт. Покриваме със сметановия крем. Готовата торта украсяваме с ягодите.
ВЕЧЕРЯ
Шницел с гъби и домати
Продукти за 4 порции: 600 г телешко, свинско или овнешко месо от бута, 200 г гъби, 200 г домати, олио, краве масло, чесън, сол, доматен сос.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 шницела, начукваме и посоляваме. Изпържваме в разтопено масло нарязаните на парченца гъби и нарязаните на половинки домати. Посоляваме. Изпържваме шницелите от двете страни в сгорещено олио, подреждаме ги в съд за сервиране, покриваме с домати и гъби и заливаме с доматен сос, в който сме прибавили малко счукан чесън.
Крем “Ванилия”
Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.
Кърлежи, слънчева алергия, комари, медузи... Не им позволявайте да ви съсипят почивката, а намерете начин да се справите с тях. Комари Не е особено известен фактът, че сред комарите опасна е...
Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...
Често, завърнали се вкъщи изморени и изнервени, на ръба на изтощението, си го изкарваме на най-невинните - децата. Достатъчна е само една погрешна стъпка от тяхна страна, за да им наговорим необмислен...
Ягодовите храсти на сорта Монт Еверест растат към небето като ягодово дърво и дават плодове непрекъснато от края на май до първите студове. На височина могат да достигнат над 1,20 м. В продължение на ...