ЗАКУСКА
Месеница
Прoдукти: 400 г брашно, 300 мл прясно мляко, 20 г хлебна мая, 3 яйца, 1 с.л. захар, 200 г краве масло, 200 г сирене.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме яйцата, разбити със захарта, и малко брашно. Забъркваме каша и я оставяме да втаса. След това прибавяме останалото брашно и замесваме гладко тесто. Разделяме тестото на 4 части, които разточваме на правоъгълни питки. Разбиваме маслото на крем и мажем с него питките. Слепваме ги една с друга. Намазваме най-горната питка с масло и натрошаваме отгоре сиренето. Навиваме дълго руло и го разрязваме на 4 части. Издължаваме четирите рула и ги нареждаме едно до друго в намаслена правоъгълна тавичка. Оставяме ги да втасват още 20 мин. После ги намазваме отгоре с масло и ги печем отначало в по-слаба, а след това в по-силна фурна. След като месеницата се изпече, заливаме всяко руло с по 2 с.л. прясно мляко и едва тогава ги нарязваме на парчета и поднасяме.
ОБЯД
Зелева чорба с орехи
Прoдукти: 1 резен кисело зеле, 4 с.л. олио, 1 к.ч. смлени орехи, 1-2 люти чушки, 1 стрък праз, лют червен пипер, зелев сок, 1-2 скилидки чесън, 1 суха червена чушка.
Нaчин на приготвяне: В голяма купа нарязваме на ситно киселата зелка и праза. Към тях добавяме натрошената суха чушка, орехите, счукания чесън и олиото. Всичко това заливаме със зелевия сок. Поднасяме с черен пипер, лют червен пипер и люта чушка.
Картофена пица
Продукти за 4 порции: 300 г моркови, бялата част на 1 стрък праз, 500 г картофи, 3 яйца, 1 с.л. брашно, сол, 4 тънки филийки пушена шунка, 2 домата, 1 малка чушка, суха чубрица, черен пипер, 100 г настърган кашкавал, 8 маслини, 1 стръкче пресен розмарин
Нaчин на приготвяне: Настъргваме морковите и картофите на едро ренде, прибавяме наситнения лук, яйцата и брашното. Подправяме със сол, черен пипер и суха чубрица. На дъното на намаслена кръгла тавичка слагаме 2 филийки шунка. Изсипваме картофената смес и подравняваме. Печем 20 мин на 200°С. Нарязваме доматите и чушката на тънки филийки. Разпределяме ги върху пицата, като слагаме парченца маслинки, останалата шунка, нарязана на лентички и тънки парченца кашкавал. Наръсваме с розмарин и печем още 10 мин.
Сиропиран сладкиш с какао
Прoдукти: 350 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. какао, 4 с.л. олио, 1 ч.л. сода бикарбонат, 300 г кисело мляко, нарязани орехови ядки или шоколад за украса; зa крема: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 1 жълтък, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ванилия; зa сиропа: 100 г захар, 1 к.ч. вода, 2 с.л. ром.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер брашното с киселото мляко и захарта, към които сме прибавили какаото, олиото и содата. Изсипваме сместа в намазана с масло и поръсена с брашно тавичка и изпичаме блат. Разбиваме маслото за крема със захарта до побеляване. Прибавяме разбития жълтък и по малко от млякото, в което сме разтворили ванилията. Разбъркваме всичко много добре. Разтваряме захарта за сиропа във водата и варим 5 мин. Накрая прибавяме рома. Сиропираме изпечения блат, намазваме го с крема и го украсяваме с нарязани орехови ядки или с настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Печено свинско с плънка от кайма
Продукти за 6 порции: 1 кг обезкостено свинско месо /цяло парче/, 150 г пушени гърди /или сланина/, 3 глави лук, 150 г кайма, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки чесън, 1 настъргана ябълка, 1 с.л. галета, 1 яйце, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 5-6 картофа, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и с мокро дървено чукче го начукваме, докато парчето стане с дебелина около 1,5 см. Нарязваме пушените гърди /или сланината/ на малки кубчета и ги пускаме в предварително затоплен сух тиган. Когато си пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и го запържваме. След това слагаме и каймата и я запържваме съвсем леко. Отстраняваме сместа от огъня и прибавяме ситно нарязания магданоз, червения пипер, половината от черния пипер, счукания чесън, настърганата ябълка, галетата и разбитото яйце. Посоляваме на вкус, разбъркваме много добре и разстиламе сместа върху месото. После навиваме месото на руло и го завързваме здраво с канап. Слагаме рулото в намаслена тавичка, поливаме го с разтопената мас, поръсваме с черен пипер и сол и печем около 1 час и 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди да извадим от фурната прибавяме обелените и нарязани на тънки филийки картофи.
Торта “Ветрило”
Прoдукти: 10 яйца, 200 г захар, 230 г брашно, лимонова кора, ванилия; зa крема: 500 г сметана, 300 г пудра захар, 1 суп. л. смляно кафе, 150 г захар за карамелена глазура, 300 г шоколад, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме с миксер жълтъците с по-голямата част от захарта. Когато побелеят, снемаме ги от огъня. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг. Добавяме останалата захар към белтъците. С леко бъркане съединяваме белтъците с жълтъците. Добавяме чрез ръсене брашното, ванилията и настърганата лимонова кора. Разделяме пухкавата смес на 4-5 части и ги изпичаме по отделно на дъното на тортена форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Разбиваме сметаната за крема в порцеланов съд, поставен върху лед. Добавяме захарта, стопения хладък шоколад и кафето. Разбиваме до получаване на еднородна смес. Накрая ароматизираме с ванилията. Оставяме опечените пластове до изстинат и ги слагаме един върху друг, като между тях намазваме с крема. Единия от блатовете оставяме ненамазан. Върху него изсипваме разтопената захар, която е получила светлокафяв цвят. С остър нож, намазан с масло, разрязваме триъгълници, които нареждаме, след като изстинат, върху най-горната кора но тортата, предварително намазана с много тънък пласт крем.
Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...
Каквото и да ни предлага новото време, основната функция на жената, както преди, си остава майчинството. И целият женски организъм е силно зависим от детеродната способност. Не последна роля за пробле...
Спасение или отрова? Често си задаваме този въпрос, щом стане дума за тях. По простата причина, че някои прехвалени средства, които ни обещават незабавно изцеление, имат неблагоприятни ефекти от сорта...
Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...