ЗАКУСКА
Баница с печени кори
Прoдукти: 400 г брашно, 200 мл вода, 1 ч.л. сол, 250 г сирене, 1 пакетче масло, 4 яйца.
Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и солта омесваме тесто, от което разточваме 7 или 9 кори. Запичаме ги леко без мазнина от двете страни - без най-долната и най-горната кора. Нареждаме една върху друга в тава като ръсим помежду смес от сирене и яйца и поливаме обилно с разтопеното масло. Печем в средно гореща фурна. Изпечената баница напръскваме леко с вода и покриваме с чиста кърпа за няколко минути.
ОБЯД
Унгарска супа
Продукти за 4-5 порции: 300 г телешко месо, 2 големи картофа, 1 глава лук, 1 домат, 1 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, 1 люто чушле, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме нарязаното на хапки месо, посоляваме, поръсваме червения пипер и разбъркваме. Наливаме малко топла вода и задушаваме, докато омекне месото. Прибавяме нарязаните картофи, наливаме 5 ч.ч. топла подсолена вода и варим супата на умерен огън, докато картофите омекнат. Малко преди да отстраним от огъня, прибавяме обеления и настърган домат.
Тербелия
Продукти за 6 порции: 1200 г телешко месо от плешката, 500 г кисело мляко, 2-3 с.л. брашно, 5 скилидки чесън, оцет, 5 яйца, сол, черен и червен пипер, масло
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го сваряваме в топла подсолена вода. Прецеждаме бульона и го оставяме да изстине. В дълбока купа разбиваме млякото с брашното, прибавяме 1 с.л. оцет, сол, черен пипер, както и яйцата – едно по едно. Бием на горещ котлон, като добавяме по малко от изстиналия бульон. Възвираме соса с непрекъснато бъркане. Сваляме от огъня като продължаваме биенето, докато поизстине. Прибавяме парченцата месо. Правим запръжка от маслото и червения пипер, разпределяме ястието по чиниите и го заливаме с маслото.
Ягодово суфле
Прoдукти: 500 г ягоди, 150 г захар, 2 яйца, 50 г брашно, 200 мл течна сметана, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 20 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 50 г захар и ги оставяме да попият захарта, след което отцеждаме ягодовия сок. Отделно разбиваме жълтъците с останалата захар. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, сметаната и 1 щипка сол. Накрая сипваме отцедения ягодов сок, внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем 30 мин в слаба фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пита с тиквички
Прoдукти: 1 кг тиквички, 350 г сирене, 300г брашно, 200 г масло, 5-6с.л. зехтин, 4 яйца, 3-4 скилидки чесън, 1с.л. магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Размесваме брашното с нарязаното на бучки масло. Добавяме 2-3с.л. вода и омесваме тесто, оформяме го на топка, покриваме с чиста кърпа и оставяме да почива 30мин. В намаслена тава разстиламе тестото и печем 20 мин на 200°С. Остъргваме тиквичките и ги нарязваме на тънки колелца. Подправяме със счукан чесън, 1с.л. настъргано сирене , магданоз, черен пипер, зехтин и сол на вкус. Отделяме от колелцата за украса на питата. Отделно смесваме останалото настъргано сирене с разбитите яйца. Разбъркваме добре и подправяме с черен пипер. Прибавяме и тиквичките и отново разбъркваме. Разстиламе сместа равномерно върху изпеченото тесто. Най-отгоре подреждаме заделените кръгчета от тиквичките. Печем още 30мин при температура 200°С.
Инджир-баклава
Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.
Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.
С какво ни привлича мозайката? Със своята дълговечност или с безкрайните възможности при избора на цветове и материали? Възможно е със създаването на мозаечно пано да чувстваме връзката с миналото или...
По принцип стресът може да се представи като процес на адаптация на организма към някои екстремални условия на живот (нервно напрежение, студ, горещина и т. н.). Във всеки случай възникват определени ...
Парени камби Прoдукти: 5 кг камби; зa саламурата: 1 ч. ч. сол, 1 л оцет, 3 л вода, 100 г настърган хрян, 1 връзка копър, 2 дафинови листа, 2-3 глави чесън. Нaчин на приготвяне: Камбите изчиства...
Една от най-важните причини за затруднено носно дишане при малките деца е изкривяването на носната преграда. То може да се получи още по време на раждането. По-често обаче, носната преграда се изкривя...