Още рецепти » 12 февруари

 12 февруари

ЗАКУСКА

Кифлички с орехова плънка

Прoдукти: 300 г брашно, 3/4 ч.ч. олио, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. пепелява вода; зa плънката: 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1-2 с.л. захар, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, олиото, захарта, солта и пепелявата вода. Разделяме тестото на 8 топки и от всяка топка разточваме кора с големината на чиния за хранене, а всяка кора разделяме по диаметъра на 3 триъгълника. Отделно смесваме смлените орехи със захарта, канелата и разбитите на сняг белтъци. Слагаме в основата на всеки триъгълник по малко от плънката и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите кифлички с пудра захар.

ОБЯД

Супа с грах и шунка

Прoдукти: 250 г грах, 200 г шунка, 1 малка бяла ряпа, 1 глава лук, 1,5 л зеленчуков бульон, 2 с.л. масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Кипваме бульона на огъня и прибавяме граха, нарязаната на кубчета шунка и нарязаната ряпа. Варим до готовност. Накрая посоляваме и застройваме със ситно нарязания лук, който сме запържили в разтопеното масло. При поднасяне поръсваме с черен пипер и наситнен магданоз.

Яхния от свинско месо със зрял фасул

Прoдукти: 850 г свинско месо, 300 г зрял фасул, 1-2 глави лук, 3-4 домата, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер, джоджен, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Предварително накиснатия във вода фасул измиваме, отново заливаме със студена и го сваряваме на тих огън. Нарязваме месото на средно големи парчета и го задушаваме заедно със ситно нарязания лук, докато се стопят тлъстините. Прибавяме червения пипер и доматите, нарязани на ситно, малко топла вода и сол на вкус. Когато месото омекне, прибавяме сварения фасул. Досоляваме ястието, ако е необходимо, и варим още няколко минути. Поръсваме със ситно нарязаните джоджен и чубрица и черен пипер и поднасяме.

Кекс без масло

Прoдукти: 3 яйца, 70г пудра захар, 60г брашно, 200г орехови ядки, 50г стафиди, кората на един лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците със захарта и ги съединяваме с отделно разбитите белтъци. Добавяме брашното, нарязаните орехови ядки, стафидите и лимоновата кора. Изсипваме тестото в кексова форма, намазана с олио и поръсена с брашно. Печем около 40 мин при 180ºС. Готовия кекс оставяме да изстине във формата.

ВЕЧЕРЯ

Крокети от мозък

Продукти за 4 порции: 600 г телешки мозък, 1 глава лук, 2 с.л. брашно, 2 с.л. галета, 1 к.ч. олио, 1 яйце, 200 г гъби, 1 морков, 1 главичка целина, 1 дафинов лист, магданоз, оцет, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме мозъка, обелваме го от ципата и го варим 15-20 мин. в подсолена вода, в която сме сложили нарязаните целина и морков, дафиновия лист, няколко зърна черен пипер и оцет. Оставяме уврелия мозък да изстине в бульона. Отделно задушаваме в мазнината ситно нарязания лук. В същата мазнина задушаваме и почистените и ситно нарязани гъби. От лука, гъбите, ситно нарязания магданоз, смления черен пипер и мозъка замесваме тесто за крокетите. Панираме крокетите в брашно, яйце, галета и пак яйце и ги изпържваме.

Крем с банани и кисело мляко

Прoдукти: 300 г банани, 4 с. л. захар, 1 кофичка кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Пасираме бананите и ги разбъркваме с киселото мляко, което трябва да е с по-висока масленост. Разбиваме леко и добавяме захарта. Разбиваме, докато захарта се стопи (по-добре да бъде пудра захар). Разпределяме крема в чаши и оставяме за 1-2 чаша на студено. По желание можем да гарнираме - с бисквити, разбити белтъци, сметана и др.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Делфиниум за образцовите градини

За древния ботаник Диоскорид неразтворените пъпки на цветето приличали на сивите делфини, които обитават Йонийско море. И той го кръстил делфиниум. Това е и днешното му ботаническо име, което използва...

Как да премахнем лошия дъх в устата

Лошият дъх от устата се среща често сред хората и се появява при почти всички заболявания и възпаления на гърлото, устата, носа, белия дроб, при стомашно-чревни заболявания, чернодробни, бъбречни, диа...

Планирайте пола на бебето

Лекарите са убедени, че в зависимост от това с какво се хранят, преди да забременеят, бъдещите майки могат да си „поръчат” момиченце или момченце. Гаранцията за успех според изследвания, проведени в А...

Стъклените мебели

Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...

Начало