ЗАКУСКА
Гевречета от варено тесто
Прoдукти: 300 г брашно, 6-7 яйца, 60 г пудра захар, половин пакетче краве масло, 500 мл вода, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Възваряваме водата заедно с маслото. Сипваме брашното като бъркаме непрекъснато, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отстраняваме съда от огъня, изчакваме тестото да поизстине и прибавяме едно по едно яйцата и накрая - захарта. Бъркаме с дървена лъжица, докато получим гладка смес. После късаме от така приготвеното тесто топчета, оформяме ги като гевречета и ги пържим в силно сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, като по желание ги поръсваме с пудра захар.
ОБЯД
Супа от праз с кашкавал
Продукти за 4 порции: 3-4 стръка праз, 200 г кашкавал, 1 1/2 ч.ч. кисело мляко, 3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 яйца, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бялата част от праза на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане затопляме олиото и запържваме праза. Прибавяме брашното, разбъркваме, запържваме и него. Прибавяме 2 ч.ч. вода, кисело мляко, в което сме разбили яйцата, и настъргания кашкавал. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 5мин. При поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пиперки с ориз
Продукти за 4 порции: 1 кг пиперки, 1 глава лук, 1 ч.ч. ориз, 4 с.л. олио, 4 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме чушките на тънки ивички.Загряваме олиото в отворена тенджера под налягане и запържваме ситно нарязания лук. Слагаме ориза и го оставяме да попие мазнината /да стане полупрозрачен/. Прибавяме чушките, ситно нарязания магданоз, нарязаните на колелца домати и 1 ч.ч. вода. Посоляваме на вкус и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 15 мин. Готовото ястие поръсваме със ситно нарязания копър.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от зеле
Продукти за 5-6 порции: 1 зелка, 1 ч.ч. олио, 2 глави лук, 3-4 с.л. ориз, 1 к.ч. брашно, 5-6 с.л. галета, 60 г краве масло, 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, магданоз, черен пипер, сол; за панировката 1-2 яйца, брашно и галета.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме до омекване в 1-2 с.л. олио и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го смесваме със задушеното зеле. Прибавяме гъст сос Бешамел, приготвен от брашното, маслото и млякото. Прибавяме също така ситно нарязания и запържен лук, разбитите яйца, ситно нарязан магданоз, смлян черен пипер и сол на вкус. Ако сместа рядка, прибавяме и малко галета. Оформяме кюфтета, панираме ги в разбитите яйца, брашното и галетата и ги пържим в сгорещена мазнина.
Пюре от кестени
Прoдукти: 1 кг кестени, 1 л прясно мляко, 300 г краве масло, 3 с.л. ром, 1 ванилия, 150 г пудра захар, 1 кофичка подсладена сметана.
Нaчин на приготвяне: Срязваме леко повърхността на кестените, запичаме ги леко във фурната, след което ги варим в млякото, докато омекнат. Изчистваме ги от кожицата и ги прекарваме 2 пъти през месомелачка. Прибавяме размекнатото масло, рома, ванилията и захарта. Разбиваме на гладка смес, която прекарваме през едро сито. Разпределяме в купички за сервиране и заливаме с разбитата подсладена сметана.
Всеки, който поне малко се интересува от оформление на интериора, задължително е чувал за гоблена. Гобленът най-често се свързва със средновековна Франция, замъци, рицари, и прочее атрибути на онова в...
14-годишната ми дъщеря се покри с пъпки, как да ги премахнем? Предложете ни наистина ефикасни билкови рецепти. Ст.М. от Г. Може да опитате два начина, които се надяваме да помогнат. • Смес...
Ако имате вила или селска къща, със сигурност знаете, че дървените части често се поразяват от дървесни гъби. По принцип по-често страдат онези части, които постоянно са овлажнени и в същото време са ...
Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...