Още рецепти » 08 януари

 08 януари

ЗАКУСКА

Кашкавален кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 3 яйца, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 бучка /колкото орех/ краве масло.

Нaчин на приготвяне: Намасляваме дъното на кексова форма и разстиламе вътре настъргания кашкавал на равномерен пласт. Разбиваме яйцата заедно с прясното мляко. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Изсипваме сместа върху кашкавала. Отгоре слагаме парченца от маслото и печем кекса в умерено загрята фурна, докато се зачерви.

ОБЯД

Супа от пилешки черен дроб

Продукти за 4 порции: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.

Пиле “Аблама”

Продукти за 4 порции: 1 средно голямо пиле, 300 г арпаджик, 1 пакетче краве масло, 4 с.л. брашно, 4 лимона, кимион, суха чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изпържваме пилето в сгорещената мазнина до златисто. Пилето е готово, когато при набождане пуска бистър сок. Изваждаме го и в същата мазнина запържваме до омекване целите главички лук, после ги изваждаме да се отцедят. В част от мазнината запържваме брашното, разреждаме с 1 ч.ч. бульон и варим, за да получим гъст сос. Накрая прибавяме лимонов сок, кимион, чубрица, и сол на вкус. Разделяме пилето на порции, нареждаме го в плато, нареждаме върху него лукчетата и заливаме със соса. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Какаов пудинг с ядки

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 100 г шоколад, 1 ч.ч. счукани бадемови или орехови ядки, 2 с.л. царевично нишесте, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. галета, 1 ванилия; зa сиропа: 1 ч.ч. пудра захар, 1 1/2 к.ч. вода, лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и заедно със захарта ги разбиваме с миксер до побеляване. Прибавяме настъргания шоколад, разтопеното масло, нишестето, ванилията, счуканите ядки и галетата. С помощта на дървена лъжица внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Изсипваме сместа в намаслени формички /или в намаслена и набрашнена тава/ и печем 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Отделно сваряваме сироп от посочените продукти и заливаме с горещия сироп пудинга, който преди това сме оставили да изстине.

ВЕЧЕРЯ

Гарнирана пита с праз и сланина

Продукти за 2 пити: 150 г тесто, 100 г сланина, 2 стръка праз, 40 г настърган кашкавал, 25 г краве масло, 3 с.л. сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Намазваме с масло дъното на две малки тавички. Разделяме тестото на две части и го разточваме на кори с формата и размера на тавичките. Слагаме корите в тавичките, набождаме ги с вилица на няколко места и ги печем 15 мин в предварително загрята фурна. Нарязваме праза на ситно и го изпържваме добре в разтопеното масло. Прибавяме сланината, нарязана на тънки ивички, и пържим още 10 мин. Отстраняваме от огъня, прибавяме сметаната, поръсваме с черен пипер и сол и разбъркваме добре. Изваждаме питите от фурната, гарнираме ги с приготвената смес, поръсваме ги с настърган кашкавал и ги печем още 15-20 мин, докато се зачервят. Поднасяме ги горещи.

Ябълкова баклава

Прoдукти: 1 пакет точени кори, 125 г масло, 80 г стафиди, 30 мл ром, 3 ябълки, 150 г смлени орехи, 200 г захар, 1 ч. л. канела; зa сиропа: 200 мл топла вода, 1 ч. ч. мед.

Нaчин на приготвяне: Заливаме стафидите с ром. Обелваме ябълките и ги нарязваме на малки куб-чета. Прибавяме към тях ореховите ядки, захарта, стафидите, канелата и разбъркваме. В предварително на-маслена правоъгълна тава нареждаме 4 от корите, като всяка поръсваме с разтопено масло, отгоре слагаме половината от плънката. Покриваме с още 4 пласта кори, отгоре разпределяме останалата плънка и покри-ваме с последните 4 пласта кори, всяка намазана с разтопено масло. С остър нож нарязваме баклавата на квадратни парчета. Слагаме я да се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна около 30 минути. Сиропа приготвяме, като кипваме водата, добавяме меда, разбъркваме добре и както е горещ, заливаме изс-тиналата баклава.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Резитба на виещи се рози

Всички сортове, принадлежащи към групата на виещите се рози, се отличават с буен растеж и много- бройни цветове, събрани в съцве- тия. Те са най-ценните измежду всички цъфтящи растения, използ- вани з...

Основни методи за присаждане на овошки

Присаждането е основният начин за размножаване и единственият начин за облагородяване и преоблагородяване на дървесните овощни видове. При размножаването най-често се използва присаждането на спяща п...

Трудно е да бъдеш мащеха!

Казват, че ако обичаш един човек, то задължително приемаш и неговото дете. Защото то не е виновно за проблемите на възрастните. Единственото, което му е нужно, това са любов и ласки. Разбира се, иска ...

Силен сърбеж тормози детето – защо?

Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж. Какво го причинява? В ...

Начало