ЗАКУСКА
Питка със сирене
Прoдукти: 500 г брашно, 1/2ч.л. сол, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 250 г сирене, 70 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с киселото мляко. Прибавяме солта, натрошеното сирене и пресятото със содата брашно. Омесваме всичко много добре. Оформяме топка от полученото тесто и я удряме 30-40 пъти в масата. После разстиламе тестото в намаслена тавичка. Надупчваме го с пръсти на няколко места и слагаме в дупките парченца от маслото. Печем питката в по-силна фурна. Завиваме опечената питка с кърпа и я оставяме да престои така десетина минути. Поднасяме я топла.
ОБЯД
Супа от леща и бекон
Продукти за 6 порции: 250 г леща, 150 мл зехтин, 1 глава лук, нарязана на филийки, 100 г бекон, нарязан на кубчета, 2 скилидки счукан чесън, 2 моркова, нарязани на кръгчета, 400 г консервирани домати, 1 с.л. сушен риган, сол и смлян черен пипер; за хлебните кубчета: 2 тънки филийки бял хляб, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Слагаме лещата в дълбока тенджера, покриваме я с вода и оставяме да заври. Варим 5 минути и изцеждаме водата. В дълбок тиган загряваме 2 с.л. зeхтин и пържим лука и бекона. Прибавяме останалия зехтин, чесъна, морковите, керевиза, доматите, ригана, лещата, 1 л вода и подправките. Захлупваме и оставяме да къкри 30-40 минути, докато лещата омекне. Междувременно махаме кората от филийките хляб и ги нарязваме на кубчета. Пържим ги до златисто. Слагаме ги върху кухненска салфетка, посипана със сол и черен пипер, и оставяме да се отцедят от мазнината. Поръсваме супата с хлебните кубчета непосредствено преди сервиране.
Мусака с картофи и яйца на очи
Продукти за 6 порции: 1 кг кайма, 1 глава лук, 750 г картофи, 1 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 6 яйца, червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ситно нарязания лук в сгорещеното олио. Прибавяме каймата и също я запържваме. Слагаме при запържената кайма доматеното пюре, размито с малко вода, картофите, нарязани на кубчета, черен и червен пипер на вкус. Посоляваме, разбъркваме, поливаме с малко гореща вода и изсипваме сместа в тавичка. Печем в умерено силна фурна. В опечената мусака правим 6 вдлъбнатини, във всяка от които счупваме по 1 яйце. Посоляваме леко яйцата и слагаме отново ястието във фурната да се запече 8-10 мин.
Щрудел с готови кори
Прoдукти: 2 пакетчета фини кори, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки /тиква/, 1 к.ч. натрошени бисквити, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 1 пакетче канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме. Смесваме натрошените бисквити с орехите, захарта и канелата. Прибавяме ябълките. Разтваряме корите и намазваме с маслото всяка кора по дължина до половината. Покриваме със сухата половина и отгоре отново намазваме. Разстиламе надлъжно върху всяка кора част от плънката и ги завиваме на руло. Нареждаме рулата в намаслена тавичка, нарязваме ги на парчета и отгоре отново ги намазваме с масло. Печем в умерена фурна. Поръсваме готовия щрудел обилно с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Спагети на фурна
Продукти за 4 порции: 350 г спагети, 150 г варена шунка, 80 г краве масло, 4 яйца, 250 мл сметана, 100 г мек кашкавал, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: В 3 л кипяща подсолена вода сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Загряваме маслото и изпържваме нарязаната на ивички шунка. Объркваме я със спагетите. Изсипваме сместа в намазнена тавичка. Разбиваме яйцата на пяна и ги смесваме със сметаната. Подправяме със сол и черен пипер. Заливаме спагетите с тази смес и ги наръсваме с настъргания кашкавал. Печем 10 мин в силна фурна. Преди сервиране поръсваме със ситен магданоз.
Крем „Какао”
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.
Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.
Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на ...
Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...
Супа от спанак Прoдукти: 500 г спанак, 1 глава лук, 1 морков, 3 с.л. олио, 25 г краве масло, 1 к.ч. ориз, 2 домата, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 6 ч.ч. вода, джоджен, черен пипер, ...
В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...