ЗАКУСКА
Понички с шоколад
Прoдукти: 250 г брашно, 30 г захар, 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 10 г мая, 50 г настърган шоколад, 2-3 с.л. пудра захар, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топло мляко и я оставяме да втаса. После прибавяме останалото мляко, разбитите жълтъци, захарта, брашното и малко сол. Разбиваме с дървена лъжица, докато се появят мехурчета. Тогава внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и оставяме сместа на топло място за 30 мин. Разточваме тестото на кора, дебела около 1 см и го нарязваме на кръгчета. Оставяме кръгчетата да престоят още 30 мин и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Отцеждаме готовите понички и ги поръсваме със смес от пудра захар и настърган шоколад.
ОБЯД
Рибена супа с пиперки
Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.
Риба във фолио
Продукти за 4 порции: 800 г филе от морска риба, 250 г пресни гъби, 4 скилидки чесън, сокът от 1 лимон, магданоз, черен пипер, диетична сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на филийки, напръскваме ги с малко лимонов сок и ги разпределяме върху 4 листа алуминиево фолио. Поръсваме със смес от счукан чесън и ситно нарязан магданоз. Нарязваме рибата на порции, които слагаме върху гъбите. Поръсваме с останалия лимонов сок и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Загъваме плътно фолиото и нареждаме пакетите в тавичка. Печем 25-30 мин в умерено загрята фурна.
Шоколадови целувки
Прoдукти: 300 г смлени орехи, 250 г пудра захар, 4 белтъка, 1 с.л. какао, бишкоти, портокалова есенция, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме на сняг белтъците заедно със захарта. Прибавяме смлените орехи и какаото. Разбъркваме сместа добре и оставяме да престои 12 часа на хладно. След това оформяме от нея малки питки. Върху всяка питка слагаме по парче бишкота, потопена във вода с портокалова есенция. Правим от питките топки, които овалваме в настърган шоколад.
ВЕЧЕРЯ
Ризото с червено цвекло
Продукти за 4-5 порции: 500 г ориз, 600 г червено цвекло, 100 г червен лук, 250 мл червено вино, 1 л бульон, 2-3 с.л. зехтин, 40 г краве масло, 100 г настърган пармезан, 1/2 ч.л. червен пипер, сол; Зa соса: 1 с.л. винен оцет, 3 с.л. зехтин, 1-2 стръкчета пресен кориандър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото на пара и го обелваме. Отделяме една част /около 1/3/, а останалото пасираме. Нарязваме отделеното цвекло на кубчета и го заливаме със сос, приготвен от оцета, зехтина и ситно нарязания кориандър. Запържваме ориза 2-3 мин в сгорещената мазнина, наливаме виното и задушаваме без да захлупваме, докато виното се изпари. Наливаме бульона и задушаваме, без да разбъркваме, докато оризът набъбне и поеме течността. Накрая подправяме с черен пипер и сол и смесваме с цвекловото пюре и маслото. Разпределяме ориза по чиниите, поръсваме с пармезан и гарнираме с кубчетата цвекло.
Ябълки с крем
Продукти за 4 порции: 4 ябълки, 40 г захар, 40 г конфитюр от ягоди, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче готова смес за пудинг /или за крем карамел/, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките, разрязваме ги наполовина, отстраняваме сърцевината и леко ги задушаваме. Приготвяме крем от сместа за пудинг, млякото, захарта и ванилията. Слагаме във всяко парче ябълка по малко конфитюр и ги заливаме с готовия крем.
Канелони с месо Прoдукти: 350 г брашно, 3 яйца, 1 щипка сол; зa плънката: 500 г замразен спанак, 300 г печено телешко месо, 100 г шунка, 2 ч.ч. сос бешамел, 3 с.л. месен бульон, 1 яйце, 100 г нас...
Ако сте приключили със строителството и сте решили да обърнете внимание на градина, в главата ви сигурно нахлуват безброй въпроси. Един от тях със сигурност е какви растения да засадите и как да ги ра...
При овощните дървета се правят три основни резитби - за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване, филизене, пензиране и резитби на зелено се извършват през лятото и са по-ограничени. Зи...
Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...