ЗАКУСКА
Пататник
Прoдукти: 1 кг картофи, 200 г овче сирене, 100 г краве масло, 100 г ориз, 1 яйце, 100 г брашно, сол, джоджен, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Замесваме твърдо тесто от брашното и малко подсолена вода. Сваряваме ориза в малко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме картофите и ги настъргваме на едро ренде. Прибавяме ориза, яйцето, натрошеното сирене, маслото, солта, джоджена и черния пипер. Разбъркваме добре. От тестото разточваме две кори. Едната кора слагаме на дъното на намаслена тавичка и върху нея разстиламе плънката. Покриваме с втората кора и печем в умерена фурна до златисто.
ОБЯД
Пъстра супа с телешки дроб
Прoдукти: 1 л говежди бульон, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 1 корен пащърнак, 1 парче целина, 1 к.ч. зелен грах, 1 к.ч. ориз, 2-3 с.л. олио, 150 г телешки черен дроб, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца зеленчуковите корени, а лука нарязваме на ситно. Задушаваме ги в мазнината и малко вода. Прибавяме черния дроб, нарязан на много малки късчета, граха и ориза. Задушаваме още 10 мин, заливаме с бульона, посоляваме на вкус и варим 5-6 мин на умерен огън. Поднасяме супата топла, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Северняшка яхния
Прoдукти: 700 г свинско месо, 500 г дребни лукчета, 4-5 с.л. олио, 3-4 сушени сливи, 10 маслини, 1 домат, 1 дафинов лист, черен и червен пипер, бахар, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки. Сгорещяваме олиото в тенджера и изпържваме месото до златисто, поръсваме с червен пипер и заливаме с вода. Оставаме да ври, до полуготовност. По време на варенето посоляваме, добавяме черен пипер на зърна, бахар и дафинов лист. След това прибавяме обелените и почистени лукчета. Слагаме и обезкостените сливи и маслини. Оставяме ястието на тих огън, докато всички продукти станат готови. Яхнията трябва да остане с малко сос. Когато всичко е напълно готово, подправяме с настъргания домат и оставяме да ври още 5 минути. Преди сервиране отстраняваме дафиновия лист. Поднасяме яхнията гореща.
Крем-пита
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 5 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 2 с.л. нишесте, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кристална захар, 2 ванилии, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. амонячна сода, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно с кристалната захар. Прибавяме 3 яйца, разбити с 5 с.л. брашно, и нишестето, разтворено на кашица с малко хладка вода. Варим, докато сместа започне да пука. Накрая ароматизираме с ванилиите и отстраняваме от огъня. Отделно разбиваме останалите яйца с пудрата захар. Прибавяме олиото, амонячната сода и толкова брашно, че да омесим средно твърдо тесто. Разточваме от тестото 2 кори, които изпичаме до порозовяване в намаслена тавичка.
Върху едната кора разстиламе на равномерен пласт охладения крем. Покриваме с другата кора и поръсваме с пудра захар. С остър нож разрязваме питата на правоъгълни парчета.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки бутчета в гювече
Прoдукти: 2 средни пилешки бутчета, 3 глави лук, 4 резена обезсолено сирене, 2-3 яйца, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, къри, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме бутчетата и нарязваме месото на дребни хапки. Подправяме със сол, черен пипер, къри и ситно нарязан магданоз. Объркваме и оставяме да престоят 1-2 часа. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме на слаб огън с малко масло и вода или пилешки бульон. Когато омекне, го изваждаме и в същата мазнина изпържваме нарязаното пилешко месо. Намазваме гювечетата отвътре с масло, сипваме на дъното 2-3 с.л. от лучената смес, отгоре част от пилешките хапки, после сирене, върху него - резенчета домат. Посоляваме леко и поръсваме с черен пипер. Слагаме гювечетата в умерена фурна и ги печем 10-15 минути. Преди да ги извадим, ги заливаме с настъргания кашкавал, който сме разбъркали с яйцата, и оставяме гювечетата леко да се запекат.
Шоколадов крем с бадеми
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 3 яйца, 4 супени лъжици захар, 100 г грис, 60 г смлени бадеми, 120 г шоколад, ванилов сос или малинов сироп, захаросани плодове или плодове от сладко
Нaчин на приготвяне: Настъргваме шоколада в млякото и поставяме на огъня. Изсипваме гриса във врящото мляко и бъркаме непрекъснато без да сваляме от огъня, докато грисът се свари и сместа се сгъсти. Сваляме да изстине. Отделно разбиваме жълтъците със захарта и бадемите, които прибавяме към изстиналия крем. Добавяме като леко разбъркваме и разбитите на твърд сняг белтъци. Изсипваме в предварително навлажнена със студена вода метална форма. Оставяме да се сгъсти толкова, че да не се разлива, след което го обръщаме в стъклена чиния. Наоколо заливаме с ванилов сос или малинов сироп. Украсяваме със захаросани плодове или плодове от сладко.
Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...
Печен конфитюр от сливи Прoдукти: на 1 кг сини сливи – 500 г захар, 1 к.ч. оцет, 5 зърна карамфил Нaчин на приготвяне: Разполовяваме сливите и махаме костилките. Наръсваме със захарта. Оставям...
През септември грижите, които трябва да положите за многогодишните растения, не са сложни. Поддържайте почвата около тях в рохкаво и чисто от плевели състояние. Прецъфтелите многогодишни цветя трябва ...
Сарми от маруля Прoдукти: 1-2 марули (салати), 250 г ориз, олио, 1 глава лук или 2 връзки пресен лук, черен пипер, магданоз, сол, 150 г гъби (по желание). Нaчин на приготвяне: Избираме по-едрит...