Още рецепти » 12 август

 12 август

ЗАКУСКА

Тутманик със сух хляб

Прoдукти: 1 сух хляб, 4 яйца, 200 г сирене, 100 г краве масло, 1 кофичка мляко, 1/2 ч.л. сода бикарбонат.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки, като отстраняваме корите. Разбиваме яйцата с киселото мляко и содата. Потапяме филийките в яйчната смес и ги нареждаме в намаслена тавичка. Върху първия ред филийки поръсваме обилно натрошено сирене и поливаме с разтопеното масло. Нареждаме втори ред филийки и отново поръсваме сирене и масло. Покриваме с останалите филийки, заливаме с останалото масло и изпичаме тутманика в силна фурна.

ОБЯД

Супа с грис и шунка

Прoдукти: 1 к.ч. грис, 200 г шунка, 1-2 яйца, 2-3 с.л. масло, 1 к.ч. кисело мляко, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото, сипваме в него гриса и леко го позапържваме. После наливаме 1 л вода, подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим 10-15 мин на слаб огън, като непрекъснато бъркаме, за да не стане грисът на бучки. После сипваме ситно нарязаната шунка и варим още десетина минути. Накрая отстраняваме от огъня и застройваме с разбитите в млякото яйца.

Риба плакия с вино

Продукти за 4 порции: 1 кг риба, 4 глави лук, 2-3 моркова, 1 глава целина, 1 ч.ч. олио, 2 домата, 6-7 скилидки чесън, 1 к.ч. бяло вино, 2-3 с.л. брашно, 10-12 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, половин лимон, мащерка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, натриваме я със сол и черен пипер, овалваме я в брашното и я нареждаме в тавичка. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината олио заедно с нарязаните на кубчета моркови и целина. Прибавяме 1 обелен и настърган домат, ситно нарязания чесън, черния пипер, дафиновия лист и малко мащерка. Посоляваме и наливаме виното и 1 ч.ч. гореща вода. Прехвърляме сместа в тавата с рибата. Слагаме върху рибните парчета филийки от домата и лимона, наливаме останалото олио, поръсваме обилно с наситнен магданоз и печем в умерена фурна.

Лесен кекс с охладен чай

Прoдукти: 1 ч.ч. охладен черен чай, 200 г мед, 2 к.ч. олио, 3 к.ч. захар, 1 ч.л. канела, 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 2 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Смесваме охладения чай с меда. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме олиото, захарта, канелата, брашното, пресято с бакпулвера, ореховите ядки и настърганата лимонова кора. Разбъркваме добре и изсипваме полученото рядко тесто в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна. Изваждаме готовия кекс и докато е още топъл, го поръсваме с пудрата захар.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от смесени зеленчуци

Продукти за 4 порции: 4-5 картофа, 100 г гъби, 150 г грах, 150 г олио, 50 г ориз, 1 моркови, 1 глава лук, 1 парче целина, 50 г галета, 50 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. гъст бешамел, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно и ги задушаваме последователно според твърдостта им. След като омекнат, прибавяме сварения ориз, 1 яйце, подправките и бешамеловия сос. Оформяме кюфтета от добре разбърканата смес, потапяме ги в брашно, галета и яйца и ги пържим в гореща мазнина.

Панирани круши

Прoдукти: 8 круши, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Избираме по-едри круши, обелваме ги, издълбаваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. /Когато крушите са меки, не е необходимо да се варят./ Нарязваме ги напречно на кръгчета с дебелина около 5 мм и ги подсушаваме. Потапяме ги в гъста смес от разбитите с брашното яйца и ги пържим в дълбок съд със силно сгорещена мазнина. Поднасяме крушите топли, поръсени с пудра захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се присажда лимоново дръвче

Лимоновото дръвче, като всяко друго дървесно растение, може да бъде облагородено по който и да е от всеки познат и овладян начин на присаждане. Най-достъпно и често практикувано е окулирането, по-из...

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Консервиране на праскови

Печен конфитюр от праскови Прoдукти: на 1 кг праскови - 300 г захар, 1/4 ч.л. лимонтузу Нaчин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на па...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Начало