Още рецепти » 01 февруари

 01 февруари

ЗАКУСКА

Печени филии с пушено сирене

Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.

ОБЯД

Бързо консоме

Прoдукти: 500 г крехко телешкоо месо, 1 стрък праз, 1 морков, 1 парче целина, 2 л. вода, 1 глава лук, 2 карамфила, 5-6 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото през месомелачка и го слагаме в тенджера заедно с бялата част на праза, моркова, целината и ситно нарязания магданоз. Заливаме с водата и бъркаме с дървена лъжица. Оставяме го да заври, без да спираме да бъркаме. Щом кипне, отстраняваме от огъня и добавяме лука със забодените по него карамфилчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, захлупваме и варим до пълното омекване на продуктите. Щом бульонът е готов, прецеждаме и оставяме да се утаи.

Рагу

Продукти за 2 порции: 250 г телешко месо, 2 с.л. олио, 1 малка глава лук, половин морков, 1 картоф, 1 парче целина, 2 домата от консерва, 2 с.л. грах от консерва, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки парчета и го запържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме месото и в същата мазнина задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Прибавяме нарязаните на дребни кубчета целина и морков. връщаме месото и заливаме с топла вода. Задушаваме, докато месото малко омекне. Добавяме нарязаните на кубчета картофи, а след няколко минути - граха и обелените и нарязани на дребно домати. Посоляваме ястието и го задушаваме на умерен огън. След отстраняване от огъня поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Портокалово суфле

Прoдукти: 4 жълтъка, 5 белтъка, сок от 1 портокал, 100 г захар, 30 г нишесте, 300 мл прясно мляко, 30 г краве масло, 1 с.л. ликьор.

Нaчин на приготвяне: Размиваме нишестето в 1 ч.ч. мляко, а останалото мляко сваряваме заедно със захарта. Прибавяме размитото нишесте и портокаловия сок. При непрекъснато бъркане варим, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и смесваме с маслото и жълтъците. Изчакваме да изстине и прибавяме ликьора и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намазана с масло и поръсена със захар формичка за суфле. Формичката трябва да е с такава вместимост, че 1/3 от нея да остане празна. Печем в предварително загрята фурна при температура 200°С. През първите 20 мин не отваряме фурната.

ВЕЧЕРЯ

Макарони с кайма

Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 к.ч. разтопено краве масло, 250 г макарони, 1 глава лук, 3 с.л. доматено пюре, 100 г кашкавал, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, магданоз, сол, захар.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Почистваме лука, нарязваме го на дребно и го задушаваме в по-голямата част от мазнината заедно с 1 с.л. доматено пюре. Прибавяме месото и продължаваме да задушаваме до изпаряване на течността, след което се прибавяме ситно нарязания магданоз, червения и черния пипер и посоляваме на вкус. Сварените макарони разпределяме в чиниите за поднасяне. В средата на всяка порция правим вдлъбнатина, в която слагаме част от задушената кайма, и поръсваме с настърган кашкавал. Околовръст сипваме сос, приготвен от останалото масло и разреденото доматено пюре, подправен на вкус със сол, захар и черен пипер.

Крем с плодов нектар

Прoдукти: 1 бутилка плодов нектар по избор, 1 ч.ч. кристална захар, 1 с.л. ром, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар; за гарниране: 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Кристалната захар заливаме с 1 ч.ч. гореща вода и бъркаме докато се разтопи. Прибавяме предварително накиснатия в студена вода желатин и разбъркваме. Ароматизираме с рома, прибавяме нектара , а след това и разбитата с пудра захар сметана. Приготвения крем изсипваме в намазана форма и оставяме в хладилника да се желира. След това изсипваме готовия крем в подходящ съд и гарнираме с разбитата с пудра захар сметана. За украса можем да използваме съответстващи на нектара плодове от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Апетитни понички

Козуначени понички Прoдукти: 500 г козуначено тесто, 1 ч.ч. конфитюр, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване. Нaчин на приготвяне: Разделяме тестото на две топки и разточвамe от всяка т...

Чай или кафе?

Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...

Как да се отървем от шиповете?

Предлагаме ви 9 рецепти, изпитани многократно в народната медицина и доказали своя благотворен ефект: • В подходящ съд се слагат две пресни кокоши яйца и се заливат с ябълков оцет, колкото да ги ...

Кухненски отпадъци хранят растенията

Водата, с която е измито месото, е отлично средство за органично подхранване, може да се използва както за стайните растения, така и за градинския разсад. Ако месото е тлъсто, по повърхността на почва...

Начало