ЗАКУСКА
Къпана баница
Прoдукти: 2 кг брашно, 1-2 яйца, 1 с.л. сол, 2 с.л. олио, 3-4 ч.ч. топла вода; за топене на корите: 1 л гореща вода, 1 с.л. сол, 1-2 с.л. разтопено краве масло; зa плънката: 250 г сирене, 2 яйца; 1 1/2к.ч. олио /или разтопено краве масло/ за подмазване на баницата.
Нaчин на приготвяне: От брашното, солта, олиото, водата и разбитите яйца замесваме меко банично тесто. Разделяме тестото на малки топки /трябва да излязат около 24/ и поръсваме обилно с брашно. Завиваме ги с кърпа и ги оставяме да престоят около половин част. След това разточваме топките на правоъгълни кори, като по време на точенето обилно ги ръсим с брашно. Разрязваме всяка кора на две части, които прегъваме през средата, за да получим триъгълник. Препичаме триъгълниците върху печката и от двете страни.
В голяма тава сипваме горещата вода и разтваряме в нея солта и маслото. Намазваме обилно с мазнина друга тава /тази, в която ще редим баницата/. Смесваме натрошеното сирене за плънката с разбитите яйца. Потапяме препечени триъгълници в тавата с горещата вода, после ги разтваряме и ги нареждаме в намаслената тава, като обилно ги ръсим с мазнина. Между корите разстиламе и два пласта от плънката.
След като сложим и последната кора, поръсваме с мазнина и слагаме баницата да се пече върху печката. Загряваме по-силно в краищата и отстрани, а по-слабо – в средата. Периодично проверяваме отдолу, дали баницата се е опекла и сипваме по малко мазнина. Щом баницата се опече от долната страна, обръщаме я в друга намаслена тава и продължаваме печенето по същия начин.
ОБЯД
Млечна супа с пиле и вино
Продукти за 4 порции: 400 г пилешко месо, 2 ч.ч. прясно 1 к.ч. бяло вино, 2 моркова, 1 с.л. типово брашно, 1 глава лук, половин глава целина, 40 г краве масло, 1 щипка розмарин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме месото, лука, морковите и целината със студена вода, посоляваме и варим на умерен огън. Щом водата заври, наливаме виното и продължаваме да варим, докато се свари месото. После го обезкостяваме, нарязваме го на малки парченца и го запържваме леко в сгорещеното масло. Претриваме сварените зеленчуци през цедка, прибавяме млякото и брашното, разбъркваме и връщаме сместа в супата заедно със запърженото месо. Подправяме с розмарин и възвираме на огъня. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Вретено от кайма
Продукти за 6 порции: 1 кг кайма /смес/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2ч.л. смлян кимион, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме гъбите, нарязани на дребно, и също ги задушаваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме към нея нарязаните на ситно твърдо сварени яйца и настъргания кашкавал. Отделно омесваме каймата с черния пипер, кимиона и сол на вкус. Разделяме я на 6 части и от всяка част оформяме питка с диаметър около 10 см. Слагаме равни части от плънката в средата на всяка питка. Завиваме питките на вретено и ги печем в силна фурна.
Плодов пудинг с малинов сироп
Прoдукти: 250 г брашно, 15 г масло, 2 ябълки, 3 праскови, 3 кайсии, 5 сини сливи, 1 ч.ч. сироп от малини, 1 щипка канела, пудра захар, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто с брашното, маслото, солта и 1/2 ч.ч. вода. От тестото разточваме две кори, като едната е по-голяма. Обелваме плодовете и ги нарязваме на четвъртинки, а сливите - на половинки. Наливаме към тях сиропа, добавяме канелата и захарта. Застиламе намаслена тавичка с по-голямата кора, така че да се покрият и стените на тавичката. Изсипваме сиропа с плодовете и покриваме с втората кора. Защипваме добре краищата на двете кори така, че плодовете да се покрият напълно. Печем на водна баня при умерен огън около 2 часа. Сервираме пудинга топъл, поръсен с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета по цариградски
Продукти за 5 порции: 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 филийка сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 1 яйце, 1 к.ч. брашно, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото, изцеждаме го, натрошаваме го и го омесваме с каймата, нарязаните на дребно лук и магданоз, яйцето, черния пипер и сол на вкус. От сместа оформяме кюфтенца с големината на орех, овалваме ги в брашното и ги пържим в сгорещената мазнина.
Френски крем
Прoдукти: 11/2 шоколад /около 150 г/, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 75 г захар, 1 кофичка сметана, 3 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Разчупваме шоколада на парчета и го разтопяваме на водна баня с много малко вода. Добавяме маслото на парченца и 2/3 от захарта, след което разбъркваме много добре. Отделяме жълтъците и ги прибавяме към сместа. След това прибавяме разбитите на сняг белтъци и ванилията. Изсипваме в намазана с масло форма за кекс и оставяме сместа да престои в хладилник 1 нощ. На следващия ден потапяме дъното на формата за няколко секунди в гореща вода, обръщаме крема в широка чиния и украсяваме със сметаната, разбита в останалата захар.
Хипотониците също имат своите летни неволи и те се понасят трудно, без да са непременно опасни. Ще припомним, кои стойности на кръвното налягане се приемат за хипотония: за хората до 30 години – под 1...
Докато не тръгна на училище, детето ми не страдаше от алергия. Но там получи жестока алергия към тебешира. Какво да правим? В. С. от Сл. Алергията действително може да се отключи от обикновения...
Интериорът в детската стая играе наистина огромна роля за детето. От това колко е удобна и е приятно да се стои в нея, зависят желанието му за учене, интересите му и развитието на навиците и таланта м...
Той е красив и стабилен. Древен и неизменно актуален. Разнообразен и зареден с енергия. Той си тежи на мястото. А неговото място е в градината. Камъкът е този неодушевен предмет, който изпълва двора...