ЗАКУСКА
Блини
Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.
ОБЯД
Картофена супа с топчета
Продукти за 5 порции: 500 г картофи, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1 парче пащърнак, 1 по-голяма глава лук, 2-3 домата, 1/2к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, 250 г кайма /смес/, 1 яйце, 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите, целината и пащърнака на кубчета и леко ги запържваме в сгорещеното олио заедно с половината от ситно нарязания лук. Прибавяме доматеното пюре и задушаваме сместа. Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипяща подсолена вода /или костен бульон/. Кипваме, прибавяме задушените корени и варим 15-20 мин. Отделно омесваме каймата с яйцето, останалия лук и сол на вкус. Оформяме малки топчета и ги сваряваме отделно в подсолена вода /или костен бульон/. Пускаме сварените топчета в супата и доваряваме още 5-6 мин. Към края на варенето прибавяме нарязаните на филийки домати и посоляваме. Поднасяме супата, поръсена със ситно нарязан магданоз.
Зрял фасул с кайма
Продукти за 4 порции: 300 г кайма, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. олио, 2 с.л. доматено пюре, 125 мл червено вино, 300 г сварен зрял фасул, 1 червена чушка, щипка лют червен пипер, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме на ситно. Почистваме чушката и я нарязваме на тънки ивички. В дълбок тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука и чесъна. Прибавяме каймата и пържим 10 минути на умерен огън, като разбъркваме от време на време. Сипваме доматеното пюре и подправяме със сол, червен и черен пипер. наливаме виното. Отцеждаме сварения боб и го добавяме към каймата заедно с чушката. Разбъркваме и похлупваме съда. Варим ястието на тих огън 30 минути. Сервираме го с пържени картофи или картофено пюре.
Малки кексчета с банани и орехи
Прoдукти: 250 г брашно, 150 г захар, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. сода, 2 щипки сол, 2 яйца, 3 банана, 2/3 кофичка кисело мляко, 125 мл олио.
Нaчин на приготвяне: В една купа смесваме брашното, захарта, счуканите орехови ядки, содата и солта. В друга купа разбъркваме олиото, яйцата, смачканите банани и киселото мляко. Смесваме продуктите и бъркаме докато получим еднородно тесто. Разпределяме в малки намазнени формички и печем до готовност.
ВЕЧЕРЯ
Шницел с шунка и кашкавал
Продукти за 1 порция: 2 тънко отрязани шницела от телешко месо /около 150 г/, 2 тънки филийки от шунка /около 50 г/, 1 тънка филийка кашкавал, 1 яйце, 1 с.л. брашно, 1 с.л. галета, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Начукваме двете шницелчета, посоляваме ги и ги покриваме с филийките от шунка. След това съединяваме двете части, като по средата слагаме филийката кашкавал /т.е. подреждаме шницел, шунка, кашкавал, шунка, шницел/. Така оформения шницел потапяме първо в брашното, след това в разбитото яйце и накрая - в галетата. Пържим от двете страни в силно сгорещена мазнина.
Кадаиф със сметана
Прoдукти: 1,5 л прясно мляко, 200 г захар, 120-130 г кадаиф, 2 с.л. смлени бадемови ядки, 2 ч.ч. сметана, 1 с.л. краве масло, 6 зърна карамфил, 1 ч.л. смлян кардамон, 1 ч.л. розова вода.
Нaчин на приготвяне: Кипваме млякото и го оставяме да ври на слаб огън. В друг съд разтопяваме маслото и запържваме в него карамфила и половината от смления кардамон. Прибавяме натрошения кадаиф и пържим, докато стане светло кафяв. Заливаме с горещото мляко и варим около 5 мин на умерен огън, като бъркаме, за да не загори. Когато сместа започне леко да се сгъстява, отстраняваме от огъня. Изчакваме да поизстине и прибавяме разбитата сметана и розовата вода. Разбъркваме добре, изсипваме десерта в подходящ съд за сервиране и поръсваме с останалия кардамон. Можем да го поднесем както топъл, така и студен.
Катми Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода. Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно пр...
Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...
От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....
За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...