ЗАКУСКА
Вита баница с мая
Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче мая, колкото локум, 250 мл лимонада, 2-3 яйца, 250 г мас, 1 ч.л. сол, 300 г сирене за плънката.
Нaчин на приготвяне: Разбъркваме маята в 50 мл топла вода, добавяме останалите продукти и омесваме меко тесто. Не чакаме тестото да втасва, а веднага разточваме кори. Първата кора намазваме с разтопена мас, разточваме втората кора и я слагаме върху първата, намазваме я с мазнина и поръсваме натрошено сирене. Навиваме корите на руло и усукваме с ръце като въже. В намазана с мас тава навиваме рехаво рулото и оставяме да втаса. Печем до зачервяване в умерена фурна.
ОБЯД
Млечна супа с карфиол
Продукти за 4 порции: половин глава карфиол, 2 ч.ч. прясно мляко, 50 г пушено сирене, 2 с.л. краве масло, 1 ч.л. брашно, черен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на малки китки и го задушаваме до омекване. Сипваме млякото и доваряваме на тих огън. Запържваме брашното в маслото, изчакваме да поизстине, разреждаме с малко студена вода и при непрекъснато бъркане сипваме в супата. Сваляме от огъня, добавяме ситно настърганото пушено сирене и посоляваме. При сервиране подправяме с черен пипер и лимонов сок.
Мусака със зрял боб
Прoдукти: 1 ч.ч. боб, 1 ч.л. сода бикарбонат, чубрица, джоджен, 2 глави лук, 1 морков, 1,5 к.ч. олио, 500 г кайма, червен и черен пипер, 100 г сланина или пушени гърди, 1 ч.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Изплакваме накиснатия от вечерта боб със содата. След като кипне, изхвърляме първата вода. Заливаме отново с вода и варим боба заедно със подправките и ситно нарязаните морков и 1 глава лук. По време на варенето наливаме 1/2 к.ч. олио. Отделно в 1 к.ч. олио запържваме нарязаната ситно втора глава лук. Прибавяме каймата и запържваме на умерен огън, като накрая поръсваме с червения и черния пипер и посоляваме на вкус. Добавяме и доматеното пюре, размито с 1 к.ч. топла вода. Разбъркваме и изсипваме сместа в тавичка. Добавяме отцедения сварен боб. Разбъркваме добре и нареждаме отгоре нарязаната на дълги тънки парченца сланина (пушени гърди). Печем около 1/2 час в предварително загрята фурна.
Ябълков пай с орехи и стафиди
Прoдукти: 4 яйца, 100 г олио, 1 в.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. настъргани ябълки, 1 ч.ч. счукани орехи, 2 1/2 ч.ч. брашно, 100 г стафиди, 1 бакпулвер, половин пакетче канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме последователно яйцата с олиото, захарта, ябълките, орехите, стафидите, канелата и накрая брашното пресято с бакпулвера. Разбъркваме хубаво, изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка и печем в предварително загрята умерена фурна. След като извадим сладкиша, поръсваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Пица “Капричоза”
Продукти за тестото:1 кг бяло брашно, 25 г мая, 30 г захар, 35 г сол, 0.5 л вода, 3 с.л. зехтин; зa гарниране: 250 мл гъст доматен сок, 250 г кренвирши, 150-200 г пармезан, 2-3 филийки шунка, 3-4 червени чушки, 10 маслини, 4 яйца
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко топла вода, покриваме и оставяме на топло да втаса. От изброените продукти замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го покрито с чиста кърпа да втасва на топло. Щом удвои обема си, го разточваме на 4 тънки питки. Нареждаме питките в намазнена тава на разстояние една от друга. Върху всяка намазваме доматен сок и разпределяме кренвиршите, нарязани на кубчета. Поръсваме с настъргания кашкавал. Върху всяка питка правим кръст от нарязаната на ивички шунка, а върху оформените сектори като решетка преплитаме ивичките чушки. Слагаме парченца от маслини. Печем 30 мин в силна фурна. Малко преди края на печенето чукваме върху всяка питка по едно яйце.
Желиран крем с южни плодове
Прoдукти: 800 мл прясно мляко, 6 яйца, 4 с.л. брашно, 3 пълни с връх ч.л. желатин, 1-2 банана, 1 портокал, счукани орехи и лешници, 3-4 с.л. стафиди, 2 с.л. какао, по избор плодове от сладко: вишни, смокини, портокалови кори и др.
Нaчин на приготвяне: На умерен котлон стопяваме захарта в млякото. Прибавяме разбитите с миксер жълтъци, заедно с брашното и малко вода на гладка каша. Бъркаме, докато сместа се сгъсти, без да й позволяваме да завира. Прибавяме накиснатия в малко хладка вода и набухнал желатин и го стопяваме в крема. Сваляме от котлона и го оставяме да изстине. В това време разбиваме с миксер белтъците на твърд сняг. Обелваме банана и портокала, разполовяваме надлъжно банана, а портокала разделяме на резенчета и ги аранжираме красиво на дъното на кръгла къдрава кексова форма. Прибавяме разбитите на сняг белтъци лъжица по лъжица в млечната смес и объркваме добре с дървена лъжица. Разделяме тази смес на две в различни купи. В едната разбъркваме какаото и изсипваме счуканите ядки. В другата слагаме стафидите, нарязаните на парченца плодове от сладко и парченца банани или портокали. По желание на дъното на формата поръсваме стафиди, счукани ядки и пр. Изливаме част от кафявата смес върху плодовете на дъното, изчакваме леко да стегне /може да я сложим за малко в хладилник/, наливаме бялата смес, пак леко стягаме, доливаме какаов пласт и слагаме в хладилник за 3-4 часа да стегне. Преди сервиране топваме за секунди формата в гореща вода, обръщаме я върху тортена чиния, гарнираме по желание с разбита сметана и режем крема на парчета като торта.
В годишния ритъм на органите през есента настъпва времето за активизиране на бъбреците. Ето защо трябва да им се отдели по-голямо внимание, за да се избегнат бъдещи неприятности. Преди всичко трябва ...
Въпреки че годжи бери или мерджанът, както го наричаме у нас, е познат и използван още от древността, то в началото на ХХІ век интересът към него избухна с неочаквана сила. От 2005 г. то е на мода в ...
За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...
Сурова царска туршия Прoдукти: 5 кг камби, 2 кг моркови, 2 кг карфиол, 1 глава от целина с листата, 2 л оцет, 1,5 ч.ч. захар, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.л. черен пипер, 2 дафинови листа, 3-4 зърна...