Още рецепти » 27 юни

 27 юни

ЗАКУСКА

Бързи бухти

Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Гола чорба

Продукти за 4 порции: 500 г зелен фасул, 2 домата, 5-6 картофа, 1 глава лук, 8-10 зелени джанки, 1 чушка, магданоз, копър, черен пипер, сол, 1-1,5 л гореща вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на половинки, картофите - на кубчета, а лука, доматите и чушката скълцваме на ситно. Посоляваме врящата вода и сипваме всичко, включително и джанките. Варим до хубаво омекване на зеленчуците. Готовата чорба поръсваме с черен пипер и ситно нарязани магданоз и копър.

Паприкаш с пилешко месо

Прoдукти: 1 голямо пиле, 1,5 кг пиперки, 600-700 г домати, 3-4 глави лук, 2 ч.л. червен пипер, 3 с.л. брашно, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Обираме месото на пилето от костите, посоляваме го и го оставяме да отлежи известно време. Слагаме костите в студена вода, бавно ги кипваме, посоляваме леко и варим 1 час на умерен огън, след което прецеждаме бульона. Изпържваме месото в половината от олиото и го изваждаме. Изпържваме в същата мазнина ситно нарязания лук и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязаните домати и задушаваме, докато се поизпари доматения сок. Почистваме пиперките от дръжките и семената, нарязваме ги и ги изпържваме в 2 с.л. олио, след което ги прибавяме към доматите. Нареждаме отгоре изпърженото месо и оставяме ястието да къкри на тих огън. От брашното и останалото олио правим светла запръжка, която изсипваме в ястието. Накрая посоляваме на вкус, кипваме и отстраняваме от огъня. Прибавяме маслото и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър.

Пъпешов кекс

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. счукани орехи, 2 яйца, 1 пакетче краве масло, 1 настъргана лимонова кора, 1 с.л. кокосови стърготини, 1 кг пъпеш на кубчета.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме разтопеното и поохладено масло и разбъркваме с миксер, като постепенно сипваме брашното. Накрая ароматизираме с настърганата лимонова кора и смесваме със счуканите орехи. Нареждаме кубченцата пъпеш в тава с дебело дъно и покриваме с приготвената смес. Поръсваме с кокосовите стърготини и печем в умерена фурна. Нарязваме готовия кекс на правоъгълници, докато е още горещ.

ВЕЧЕРЯ

Омлет по ловджийски

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г пилешки дробчета, 100 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите много ситно. Нарязваме дробчетата и заедно с гъбите ги запържваме в разтопеното масло. Прибавяме лука, черен пипер и сол. Когато лукът омекне, добавяме виното, което трябва да заври. Прибавяме доматеното пюре и наситнен магданоз. Отстраняваме от огъня и държим на топло. Отделно разбиваме яйцата със сол и черен пипер и пържим омлети в сгорещена мазнина. Щом се запекат отдолу, изсипваме в средата на всеки омлет по малко пълнежа и ги прегъваме на две. Изваждаме готовите омлети в затоплени чинии и върху тях разстиламе останалата смес от дробчета и гъби.

Панирана акация

Продукти за 4 порции: 16 съцветия от бяла акация /жълтата е отровна/, 2-3 яйца, 3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре акациевите съцветия и ги потапяме последователно в брашно, в разбитото яйце и пак в брашно. Пържим в сгорещената мазнина до златисто. По желание поръсваме панираната акация със сироп от ягоди или малини.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Симуланти ли са хипохондриците?

Хипохондриците не са симуланти. Не се преструват на болни, за да получат някаква изгода. Напротив, те действително се чувстват болни. Не се числят също и към групата, в която психическото натоварване ...

Крилце или кълка

Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...

Пролетни баници

Клин със спанак Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 кг спанак, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 ч.ч. ориз, 250 г натрошено сирене, 7 яйца, сол. Замесваме меко /банично/ тесто от брашното, 1/2ч.л. сол, 1...

Женевското езеро е швейцарската Ривиера

Разположено в полите на Алпите Женевското езеро си е завоювало славата на едно от най-красивите езера в Европа. По брега му са накацали живописни градове и романтични курорти, въплатили в себе си цяло...

Начало