Още рецепти » 10 май

 10 май

ЗАКУСКА

Зеленчукова баница с готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово тесто, 2 картофа, 2 моркова, 1 домат, 200 г гъби, 3 с.л. краве масло, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязан копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и заедно с почистените моркови и гъби ги нарязваме на дребно. Задушаваме ги в маслото и 1/3ч.ч. вода, докато останат на мазнина. Прибавяме обеления и настърган домат, ситно нарязания копър и подправките. Отделно разбиваме яйцата и ги размесваме с настърганото сирене. Прибавяме към зеленчуковата смес и разбъркваме много добре. Разделяме тестото на две и разточваме две кръгли кори. Застиламе с едната дъното на намаслена тавичка, така че краищата на кората да образуват ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втората кора и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица и печем около 30 мин в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Варени телешки гърди

Прoдукти: 800 г телешко месо от гърдите, 2 глави лук, 2 моркова, половин глава целина, 2 корена от магданоз, 4-5 картофа, 4 домата, магданоз, листа от целина, черен пипер, сол, хрян, оцет.

Нaчин на приготвяне: Заливаме нарязаното на парченца месо със студена вода и варим на умерен огън, като периодично отстраняваме пяната. Отделно изпичаме лука, както е необелен. Обелваме го и пускаме целите глави при месото. Прибавяме едро нарязаните моркови, резени целина и остърганите магданозени корени. Когато месото почти се свари, изваждаме зеленчуците, а слагаме нарязаните на кубчета картофи и целите необелени домати. Посоляваме и доваряваме още 15 мин. При поднасяне поръсваме с черен пипер и със ситно нарязани листа от целина и магданоз. Отделно сервираме настърган хрян размесен със оцет.

Телешко попска яхния

Прoдукти: 1 кг тлъсто телешко месо, 500 г стар лук, 600-700 г арпаджик, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 каф.л. смлян кимион, 1 с.л. оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го слагаме в глинен гювеч заедно със ситно нарязания лук, обеления арпаджик и наситнения чесън. Поръсваме с червения пипер и кимиона, подправяме с оцета и посоляваме. Покриваме отвора на гювеча с бяла хартия, захлупваме и замазваме с тесто. Слагаме гювеча на слаб огън и готвим най-малко 3 часа.

Щрудел с орехи

Прoдукти: 3 яйца, 1 пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 1 бакпулвер, 500 г брашно, 500 г ябълки, 100 г счукани орехови ядки, 100 г кристална захар, канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме до побеляване размекнатото до стайна температура масло заедно с пудрата захар. Прибавяме последователно яйцата и пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме тесто, което разделяме на две части. Едната част разточваме на кора, която разстиламе на дъното на намаслена и посипана с брашно тавичка. Обелваме ябълките, настъргваме ги и ги смесваме с кристалната захар, счуканите орехови ядки и малко канела. Разбъркваме сместа и я разстиламе върху тестото в тавата. Отгоре с помощта на едро ренде настъргваме останалото тесто. Печем щрудела в умерена фурна. Поднасяме го, поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Швейцарски шницел

Прoдукти: 400 г кайма, 200 г колбас или изрезки от печено месо, 4 картофа, 2 глави лук, 4 яйца, 3-4 с. л. настърган кашкавал, 3 ч. л. горчица, 4 с. л. брашно, мазнина за пържене, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Каймата смиламе повторно заедно с колбаса (изрезките от печено месо), сварените картофи и лука, накълцан на дребно. Омесваме с яйцата, прибавяме подправките и оформяме шницели. Изпържваме от едната страна, обръщаме и намазваме леко с горчица. В средата слагаме купчинка от настърган кашкавал. Поставяме шницелите в гореща фурна за 5 минути и поръсваме със сладък червен пипер. Поднасяме с картофена салата.

Крем “Дипломат”

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 10 яйца, 350 г захар, 15 ч.л. желатин / 5 пакетчета/, 2-3 с.л. брашно, 2 ванилии, 1 малка кофичка сметана, захаросани плодове, нарязани и леко запечени бадеми, 2 с.л. какао.

Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното, половината захар, жълтъците, ванилията и млякото и сгъстяваме на умерен котлон като бъркаме непрекъснато в една посока с дървена лъжица. Накисваме желатина да набъбне с хладка вода и го стопяваме в горещия крем, който сме свалили от котлона. Оставяме да поизстине. Разбиваме белтъците и сметаната на твърд сняг с остатъка от захарта и ги прибавяме в крема. Разделяме сместа на две части. В едната разбъркваме добре какаото. Обливаме с вода подходяща форма, може и пудингова с дупка в средата. Изсипваме първо от кафявия крем, наръсваме със счукани бадеми, слагаме от захаросаните плодове, покриваме с бял крем, пак слагаме плодове и ядки и така до изчерпване на крема. Оставяме в хладилника добре да стегне. Поднасяме го наръсен с парченца бадеми и гарниран с разбита сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Карамфилът – знак за обич и вярност

Карамфилът е от цветята, които не се нуждаят от описание. От хилядолетия той е неизменен спътник на хората в радост и мъка. Древните гърци приписвали появата му на разгневената от неуспешен лов богиня...

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

Практични рецепти със сух хляб

Баница със сух хляб Прoдукти: половин сух хляб, нарязан на тънки филийки, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 200 г натрошено сирене, 1 пакетче краве масло, 1 бутилка газирана вода. Нaчин на приготвяне:...

Бамбукът в интериора

Бамбукът е изключително, екологично чисто растение, бързият ръст на което (90 см в денонощие) дава възможност за получаване на 25 пъти повече суровина, отколкото от обикновена дървесина. Ограниченото ...

Начало