ЗАКУСКА
Пирожки със сирене и сусам
Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в намаслена тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.
ОБЯД
Млечна супа с орехи
Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 3 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязани орехови ядки, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и целината на ситно и заедно със счукания чесън ги запържваме в разтопеното масло. След 2-3 мин намаляме огъня, прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме постепенно бульона и млякото, изчакваме супата да заври и сипваме орехите. Захлупваме и варим 20 мин на умерен огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разсипваме готовата супа по чиниите и поръсваме с натрошеното сирене.
Месо със зимни зеленчуци
Продукти за 4 порции: 600 г свинско месо, 2 с.л. мазнина, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 стръка праз, 4 моркова, 4 картофа, 100 г стерилизирани домати, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: В отворена тенджера под налягане сгорещяваме мазнината. Нарязваме месото на хапки, овалваме хапките в брашното и ги пускаме в тенджерата. Разбъркваме и прибавяме ситно нарязаните лук и чесън, както и нарязаните на кръгчета праз, моркови и картофи. Посоляваме, поръсваме с червен пипер, слагаме обелените и настъргаме домати и заливаме с топлия бульон. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 20 мин. Когато ястието се свари, отваряме капака и поръсваме със стрита чубрица и смлян черен пипер.
Баклава с грис
Прoдукти: 3 пакетчета /18 броя/ фини кори, 50 г грис, 5 г сакъз /дъвка/, 1 1/2 пакетчета краве масло, 200 г орехови ядки, 700 г захар, 3 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Препичаме гриста в сух тиган до розово и смесваме със счукания сакъз. В тавичка нареждаме последователно корите, като върху всяка кора ръсим грис. Върху шестата и върху дванадесетата кора вместо грис поръсваме счуканите орехови ядки. Нарязваме корите на фигури и заливаме с врящо краве масло. Печем баклавата в умерена фурна до порозовяване. След това оставяме да изстине и заливане със сироп, който сме приготвили от водата и захарта и сме го варили 20 мин. Поднасяме баклавата след 1 денонощие.
ВЕЧЕРЯ
Панирани свински уши
Продукти за 4 порции: 500 г свински уши, 3 яйца, 1 ч.ч. бира, 5 с.л. брашно, 1 ч.ч. олио, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, прибавяме към тях бирата и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан магданоз. Нарязваме свинските уши на ромбчета или правоъгълничета, панираме ги в бирената паста и ги пържим в сгорещената мазнина до порозовяване. Преди да поднесем поръсваме с черен пипер.
Грейпфрути с масло и канела
Продукти за 4 порции: 2 розови грейпфрута, 4 с.л. захар, 2 ч.л. канела, 40 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две и с остър нож внимателно отстраняваме семената. Нареждаме ги в тавичка, поръсваме всяка половинка със захар и канела и слагаме по малко масло. Запичаме в предварително загрята фурна, колкото захарта и маслото да се разтопят. Поднасяме грейпфрутите топли.
Ботаническоно име на джела е илекс (Ilex aquifolium) и идва от приликата му с каменния дъб (Quercus ilex L.), а видовото име (aquifolium) означава „островърхи листа“. Това вечнозелено растение е трад...
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...
Пържена сьомга Прoдукти: 500 г филе от сьомга, 1 ч.ч. брашно за тестото, 2 с.л. брашно за овалване, 1 яйце, 1 малка бутилка бира, лимонов сок, сок, мазнина за пържене. Нaчин на приготвяне: Нар...