ЗАКУСКА
Бухти-кравайчета
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар.
ОБЯД
Млечна супа със сирене
Продукти за 5-6 порции: 6 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. брашно, 50 г краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме брашното до златисто в по-голямата част от разтопеното масло и разреждаме с млякото. Оставяме супата да ври 5-6 мин на умерен огън, след което я отстраняваме от огъня. Прибавяме останалото масло, яйцата, които сме нарязали на дребни кубченца, и сол на вкус. При поднасяне поръсваме с натрошеното сирене, размесено с черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Фрикасе от картофи
Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 100 г краве масло, 2-3 с.л. брашно, 3-4 яйца, 3-4 моркова, 1 малка глава целина заедно с няколко листа, сок от 1 лимон, 1 к.ч. бяло вино, няколко зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на филийки, заливаме ги със студена вода и бавно кипваме на огъня. Прекарваме през месомелачка морковите и целината /заедно с листата/. Задушаваме ги в 2 с.л. разтопено масло и ги прибавяме към картофите. Посоляваме, поръсваме черен пипер и лимонов сок, наливаме виното. От брашното и останалото масло приготвяме светла запръжка. При непрекъснато бъркане я разреждаме с отварата от картофите, кипваме на силен огън, преместваме на слаб огън и застройваме с жълтъците. Заливаме картофите с приготвения сос и оставяме ястието да къкри на слаб огън още 5-6 мин.
Оризово суфле
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 400 г ориз, 1 ванилия, сокът от половин лимон, 200 г захар, 80 г краве масло, 7 яйца, 50 г стафиди, 1 щипка сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в млякото заедно с маслото, ванилията и солта. Охлаждаме, разтваряме по-голямата част от захарта и при непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме на твърд сняг белтъците с останалата захар и лимоновия сок. Внимателно съединяваме с оризовия крем, прибавяме стафидите и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена форма и изпичаме в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Пиперки със сирене и яйца
Продукти за 4 порции: 8 яйца, 1кг червени чушки, 200г сирене, 60 г краве масло, 2с.л. олио, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Опичаме чушките, нарязваме ги на ситно и ги слагаме в намаслена тавичка. Задушаваме 15 мин в умерена фурна. Прибавяме ситно натрошеното сирене и маслото, нарязано на малки кубчета. Правим осем вдлъбнатини между пиперките и във всяка счупваме по едно яйце. Посоляваме, поръсваме с червен пипер и запичаме, докато яйцата се стегнат.
Круши с маточина
Прoдукти: 4 едри круши, 2-3 стръкчета прясна маточина или 1-2 с.л. сушена, 100 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме листата на маточината, заливаме ги с 1 л вряща вода и ги запарваме 15 мин. Прецеждаме отварата и я подслаждаме със захарта. Слагаме я отново на огъня и пущаме в нея обелените круши цели. Варим ги десетина минути, изваждаме и ги нареждаме в чиния. Сгъстяваме останалия сироп на тих огън и с него заливаме крушите. Сервираме десерта добре охладен и украсен с листенца прясна маточина.
Названието на това растение произхожда от името на неаполитанския граф фон Сансевиеро, който през XVIII век е покровителствувал естествените науки. Родината му са тропическите райони на Африка и Азия....
Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...
Преди 200 години двама швейцарски художници пътували из Германия, за да търсят романтични пейзажи. Намерили ги в Саксония, недалеч от Дрезден, където Елба пресича високите части на Пясъчниковите плани...
Много често преживяваме разочарование от лошите резултати при зацветяването на балконите поради незнание или неправилен избор на цветята. Една от причините е многоетажното градско строителство, което ...