Още рецепти » ЯБЪЛКОВИ ПУДИНГИ И ТОРТИ

 ЯБЪЛКОВИ ПУДИНГИ И ТОРТИ

Оризов пудинг с ябълки

Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и изсипваме в него почистения и измит ориз. Като се запържи добавяме 2 и 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим до набъбване. В намазана с краве масло тавичка разстиламе половината от ориза. Върху него слагаме плънката от обелените и настръгани ябълки, смесени със захарта и канелата. Покриваме с останалия ориз и заливаме с разбитите яйца, прясното мляко и 2 с.л. захар. Запичаме във фурната докато порозовее.

Плодов пудинг с ванилен сос

Прoдукти: 700-800 г сладки ябълки, 1 пакетче краве масло, 1 пакетче бишкоти; зa соса: 300 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 1 к.ч. захар, 150 мл сметана, 1-2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Обелваме измитите ябълки и ги настъргваме на ситно ренде. Настъргваме ситно и бишкотите и ги изпържваме в по-голямата част от маслото. Застиламе дъното на намаслена форма за пудинг с половината от бишкотите. Разпределяме отгоре ябълковото пюре и покриваме с останалите бишкоти. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна.
Поднасяме го с ванилен сос, приготвен по следния начин: Разбиваме на водна баня жълтъците заедно със захарта. Прибавяме горещото мляко и бием, докато сосът се сгъсти. Оставяме готовия сос да изстине и след това прибавяме разбитата сметана и ароматизираме с ванилията.

Пудинг от ябълково пюре

Прoдукти: 2 1/2 ч.ч. гъсто ябълково пюре, 120 г ситно смлени бадеми, 50 г пудра захар, 3 яйца, краве масло за намазване на формата, сметана за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Размесваме смлените бадеми със захарта и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците. Бъркаме, докато получим пухкава смес, и внимателно съединяваме с разбитите на сняг жълтъци. На дъното на намаслена форма за пудинг разстиламе ябълковото пюре, а отгоре покриваме с приготвения яйчен крем. Печем пудинга около 30 мин в слаба фурна. Поднасяме го топъл с разбита сметана.

Пудинг с козуначени кифли

Прoдукти: 5 козуначени кифли или 500 г козунак, 500 г ябълки, 3 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. пудра захар, половин пакетче канела, 50 г краве масло, 3 с.л. галета, настъргана кора от лимон.

Нaчин на приготвяне: Кифлите и почистените и обелени ябълки се нарязват на тънки филийки и се нареждат на пластове в намазана с масло и поръсена с галета форма, като се ръсят с галетата, размесена с 2 с.л. пудра захар. Завършва се с пласт от кифли. Така приготвеният пудинг се залива със смес от разбитите в останалата захар яйца, млякото и настърганата лимонова кора, поръсва се с останалата галета, изпържена в масло, и се пече в умерена фурна. Пудингът се поднася поръсен със сироп или пудра захар.

Бадемова торта с ябълков крем

Прoдукти: 300 г пудра захар, 300 г бадеми, 8 яйца, 1/2 ч.ч. галета или 70 г брашно, портокалова кора; зa крема: 3 големи ябълки, 250 г пудра захар, 1 белтък, 1 ч.л. лимонов сок

Нaчин на приготвяне: Бием жълтъците със захарта до побеляване, прибавяме брашното, смлените бадеми и настърганата портокалова кора. Ако слагаме галета, а не брашно, размесваме бадемите с нея. Избиваме белтъците на сняг и ги прибавяме на части в горната смес. Разбъркваме леко, но добре и печем на слаба фурна в намазнена и набрашнена тортена форма.
Разрязваме блата хоризонтално на две и когато изстине го пълним с ябълковия крем, приготвен по следния начин: изчистените и обелени ябълки изпичаме и пасираме. Бъркаме пюрето със захарта и 1 белтък с тел в порцеланов съд. Когато сместа стане гъста и пухкава, прибавяме лимоновия сок.

Бисквитена торта с ябълки и орехи

Прoдукти: 1кг ябълки, 2 пакета ронливи бисквити, 1 пакетче краве масло, 1ч.ч. пудра захар, 1 к.ч. счукани запечени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване и прибавяме като не прекъсваме биенето настърганите ябълки и ситно натрошените бисквити. Изсипваме сместа върху тортена чиния и оформяме във вид на торта. Поръсваме с орехите и оставяме да престои 2 часа в хладилника, след което по желание може да гарнираме с разбита подсладена сметана или изцедено кисело мляко.
По същия начин можем да приготвим торта с круши.

Бисквитена ябълкова торта

Прoдукти: 1 кг ябълки, 500 г захар, 4 яйца, 2 с.л. коняк, 2-3 карамфилчета, 250 г обикновени бисквити, портокалова кора.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме ябълките на четири и ги варим в 1 ч.ч. вода до омекване. След като се сварят, ги прекарваме през гевгир, за да отстраним люспите и семките. Смесваме със захарта и слагаме на огъня да се варят, докато се сгъстят като мармалад. Отстраняваме от огъня, добавяме коняка и разбитите яйца, а така също настърганата портокалова кора и целите карамфилчета и разбъркваме добре. Нареждаме част от бисквитите по дъното и стените на форма за торта, изсипваме ябълковата смес и покриваме с останалите бисквити. Печем тортата в умерена фурна.

Бърза плодова торта

Прoдукти: 2 пакетчета чаени бисквити, 6 средно големи ябълки, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 2 с.л. ром; за крема: 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.л. брашно, 3-4 ч.л. какао, 1-2 с.л. захар.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бисквитите на малки парченца, прибавяме настърганите на по-ситно ябълки, захарта, стопеното масло и рома. Объркваме всичко, слагаме в тортена чиния и оформяме тортата. Слагаме я в хладилник, за да се стегне. Приготвяме крем от изброените продукти. След като крема изстине, заливаме тортата и отново я връщаме в хладилника.

Торта “Изненада”

Прoдукти: 200 г сух хляб, 200 г ябълки, 125 г пудра захар, 2 яйца, 150 мл прясно мляко, 3 супени лъжици олио, 1 чаена лъжица хлебна сода, 1 прах ванилия, 2 супени лъжици ром или коняк, 50 г масло, 1 кафена чаша едро счукани орехови ядки, 2 чаени лъжици канела. За шоколадовия сос: 50 г какао, 100 мл прясно мляко, 1 супена лъжица пудра захар, 30 г краве масло. За гарниране: 1 кофичка сметана, 60 г пудра захар, 1 прах ванилия, 50 г шоколадови пръчици.

Нaчин на приготвяне: Половината от хляба нарязваме на тънки филийки и запичаме във фурната до светлокафяв цвят, след което го счукваме. Останалата част от хляба накисваме в прясното мляко и след като омекне добре, разбиваме на каша. Към нея прибавяме олиото, содата за хляб, ванилията и рома.
Жълтъците заедно с 40 г от захарта разбиваме до побеляване и също прибавяме към сместа. Белтъците с останалата част от захарта загряваме на водна баня при непрекъснато бъркане до лекото им сгъстяване. Прибавяме счукания хляб, ореховите ядки, канелата. Разбъркваме добре и остраняваме от водната баня.
В голям съд разбъркваме двете смеси и към тях добавяме почистените и нарязаните на дребни кубчета ябълки. След това изсипваме сместа в кръгла тавичка, в която предварително сме разтопили маслото и сме го оставили да изстине. Печем в умерена фурна 20-25 мин. След като изстине, обръщаме в подходяща чиния.
Шоколадовия сос приготвяме като смесваме продуктите, разбъркваме и леко ги сваряваме. Заливаме тортата с топлия сос, а отгоре гарнираме със сметаната, разбита с пудрата захар и ванилията, и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Торта “Камелия”

Прoдукти: 200 г брашно, 200 г краве масло, 200 г пудра захар, 3 яйца, 3-4 ябълки, 1 ч. л. канела, 3 с. л. кристална захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на крем маслото и пудрата захар. При непрекъснато разбиване прибавяме последователно 1 жълтък, а след това на два пъти по 1 цяло яйце. Когато сме разбили сместа много добре, добавяме брашното. Покриваме дъното на тортена форма с половината от тестото. Нареждаме половината от обелените и нарязани на люспи ябълки и ги поръсваме с 1 с. л. захар и 1/2 ч. л. канела. Покриваме с останалото тесто. После отново нареждаме ябълки, които поръсваме с 1 с. л. кристална захар и канела. Разбиваме отделения белтък на твърд сняг с третата лъжица захар и го намазваме върху ябълките. Печем тортата в умерена фурна.

Шарлота с ябълки

Прoдукти: 1 хляб, 1 к.ч. разтопено краве масло, 1 кг ябълки, 2 с.л. стафиди, 1 к.л. канела, 4 яйца 1 1/2 ч.ч. захар, 1 л прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сух бял хляб на тънки филийки. Потапяме филийките набързо в разтопеното масло и ги нареждаме на три праста в намаслена форма за торта. Между пластовете разстиламе плънка от изчистените и нарязани на тънки филийки ябълки, които поръсваме със стафидите и канелата. Заливаме шарлотата с разбита смес от яйцата, захарта и млякото. Печем в силна фурна.

Шарлота с ябълки и извара

Прoдукти: 400 г сух бял хляб /нарязан на филийки/, 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г мека извара, 3-4 ябълки, 100 г захар, 1 жълтък, 60 мл олио, пудра захар за поръсване.
Нарязваме хляба на тънки филийки и ги накисваме в млякото. Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме изварата с жълтъка и захарта. Покриваме дъното на намаслена тавичка с накиснати филийки хляб, като внимаваме да останат цели. Отгоре разстиламе ябълки, а върху тях – изварата. Разстиламе втори пласт ябълки и покриваме с останалия хляб. Поръсваме с олиото и останалото мляко и изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовата шарлота с пудра захар.

Карамелизирана торта с ябълки

Прoдукти: 200 г брашно, 110 г студено краве масло, 55 г пудра захар, 1 щипка сол, 1 с.л. оцет, 1 яйце; зa плънката: 800 г кисели ябълки, 1 лимон, 25 г масло, 100 г захар, 2 с.л. ябълков сок.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното и в средата правим кладенче, в което слагаме нарязаното на парчета масло, захарта, солта, оцета, разбитото яйце и замесваме. Работим с нож с широко острие, а после с ръце, докато получим гладко хубаво тесто. Загъваме с фолио и оставяме за 30 мин. Обелваме ябълките, нарязваме ги на четири и изрязваме сърцевината. Четвъртинките режем на тънки резенчета и напръскваме с лимонов сок.
Загряваме предварително фурната на 200ºС. Премесваме тестото и го разточваме на кръг върху набрашнената повърхност. Слагаме го във формата и притискаме към стените като оставяме по 2 см отстрани. Набождаме с вилица. Покриваме с ябълковите резенчета, натрошаваме върху тях масло и печем 20 минути.
Отделно разтопяваме захарта в малък съд и при непрекъснато бъркане добавяме ябълковия сок. Продължаваме да варим докато стане на карамел. Изваждаме тортата от фурната, разливаме карамела върху нея и печем още 10 минути при температура 250ºС.
Правим захарни влакна, като кипваме 200 г захар в 5 с.л. вода и варим, докато сиропът покафенее равномерно. Разбираме, че е готов, ако капнем в студена вода и се втърди, но все още може да се формира. Оставяме да се втвърди леко и с вилица точим тънки влакна в кръг върху тортата.

Сиропирана ябълкова торта

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. орехи, 1 1/2 ч.ч захар, 1 1/2 ч.ч настъргани ябълки, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпуловер, на върха но ножа сода бикарбонат; зa сиропа: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода; зa крема: 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 4 с.л. захар, 2 с.л. какао, 1 голяма ябълка от ароматен сорт, 15 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Яйцата разбиваме със захарта на пяна, последователно прибавяме брашното, пресято с бакпуловера и содата, смлените орехи и накрая ябълките. Изсипваме в намаслена и набрашнена тортена форма и печем 50 минути в умерена фурна. Изчакваме тортата да изстине и я срязваме на три пласта, които сиропираме с хладък сироп и съединяваме с крема. Отгоре нареждаме резенчета ароматна ябълка. Желатинът предварително накисваме в 3 с.л. вода за 1/2 час. Разтваряме в 250 мл гореща вода 2 с.л. захар и сока на 1/2 лимон. Оставяме да изстине. Когато започне да се желира, със супена лъжица го нанасяме върху ябълковите резенчета.

Шведска ябълкова торта

Прoдукти: 250 г краве масло (маргарин), 250 г захар, 4 яйца, 1 щипка сол, 1 с.л. ром, 250 г брашно; за пълнежа: 500 г сладки ябълки, 100 г масло, 50 г захар, 1 ч.л. ванилия (със захар), 150 г замразени малини, 5 белтъка, 150 г захар, кората от един лимон.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото, захарта и яйцата. Разбъркваме солта, рома и брашното и ги смесваме с разбитите яйца. Разделяме полученото тесто на две части и го печем в две намаслени и набрашнени форми. Печем 15 минути при 200°С. Обелваме ябълките и ги нарязваме на тънки филии. Разтапяме маслото за пълнежа и прибавяме към него захарта, ванилията и ябълките. Задушаваме около 10 мин, докато ябълките омекнат. Оставяме сместа да изстине, след което я изсипваме върху единия блат. Нареждаме отгоре малините и покриваме със втория блат. Разбиваме белтъците на сняг заедно със захарта и настърганата лимонена кора. С получената смес покриваме тортата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

10 въпроса към гинеколога

Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми. 1. Безпок...

Каква брава да изберем за дома си?

Сравнението на съществуващите типове брави не позволява да се направи еднозначен извод за превъзходството на някои от тях. Идеалната брава за стоманена брава трябва да притежава две важни свойства: не...

Искате ли орех, засадете от два сорта

В компактните орехови насаждения трябва да се засаждат по няколко сорта, а при единичните поне два сорта, при които цъфтежът на мъжките и женските цветове протича едновременно. Това е необходимо, за д...

Вторият баща

Вие я обичате и искате да стане ваша жена. Но тя вече е майка... и ето ви изведнъж в ролята на приемен баща. Трудно изпитание дори за най-добронамерените. Изведнъж всичко се усложнява, защото се оказв...

Начало