Още рецепти » Да направим ризото

 Да направим ризото

Ризото класико

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. ориз, 30 г краве масло, 2 с.л. олио, 200 г кашкавал, 4-5 ч.ч. зеленчуков бульон, 1 с.л. доматено пюре, настъргана кора от лимон, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в сгорещеното олио до златист цвят. Наливаме бульона, прибавяме подправките, разбъркваме и варим на тих огън, докато омекне оризът, като внимаваме да не се развари. Прибавяме размитото с малко хладка вода доматено пюре, посоляваме и оставяме пак да заври. Запържваме маслото, прибавяме към него половината от настъргания кашкавал и изсипваме към ориза. Разбъркваме сместа и я изсипваме в намаслена тавичка. Поръсваме отгоре с останалия кашкавал и малко разтопено масло и печем в умерена фурна, докато се зачерви.

Ризото по милански

Прoдукти: 250 г ориз, 50 г краве масло, 1 средно голяма глава лук, 2 с.л. олио, 600 мл зеленчуков бульон, 100 г настърган кашкавал, 100 г гъби, 5-6 домата, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Добавяме ориза и пържим, като непрекъснато бъркаме. Когато оризът стане прозрачен, наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме на слаб огън, докато оризът омекне напълно. В отделен съд разтопяваме маслото, прибавяме обелените и настъргани домати и нарязаните гъби и задушаваме. Накрая сипваме ориза и настъргания кашкавал и разбъркваме добре сместа.

Ризото с гъби

Прoдукти: 750 г пресни печурки, 11/2 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 2 домата, 1 чушка, 2 с.л. свинска мас, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и слабо го задушаваме с маста. Добавяме нарязаните гъби, обелените и нарязани домати, нарязаните чушки и магданоз. Посоляваме и задушаваме 45 мин. Отделно сваряваме ориза и още топли разбъркваме двете части на ястието. Поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Ризото с гъби на фурна

Прoдукти: 250 г ориз, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио, 500 мл месен бульон, 1-2 ч.ч. настърган кашкавал, 150 г печурки, 3-4 домата, 30 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме ориза и също го запържваме. Щом стане прозрачен, наливаме бульона, подправяме с черен пипер и сол и държим на огъня, докато оризът поеме течността. Нарязваме гъбите на тънки филийки и ги задушаваме в част от маслото. Нарязваме доматите на кръгчета. В намаслена тавичка разстиламе половината от настъргания кашкавал. Отгоре нареждаме задушените гъби, а върху гъбите – доматите. Най-отгоре изсипваме ориза и запичаме съвсем леко във фурната. После обръщаме ястието в широка чиния и поръсваме с останалия настърган кашкавал, размесен с разтопеното масло. По желание можем да сложим чинията за кратко във фурната, за да се слегне кашкавалът.

Ризото със сметанов сос

Прoдукти: 200 г едрозърнест ориз, 2 глави лук, 6 с.л. краве масло, 250 мл бяло вино, 600 мл месен бульон, 100 г бекон, 300 г гъби, 4 домата, 6 с.л. ситно нарязан магданоз, 150 мл сметана.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го пържим в 4 с.л. от мазнината. Щом поомекне, прибавяме ориза и също го запържваме. Сипваме виното и оставяме сместа да поври без капак. После наливаме половината от бульона и продължаваме да готвим на умерен огън, като периодично разбъркваме и наливаме по малко от останалия бульон. Оризът е готов след 15-20 мин. Тогава посоляваме и поръсваме с черен пипер. Нарязваме бекона на малки кубчета и го пържим в останалата мазнина. Добавяме нарязаните гъби, а след малко – обелените и ситно нарязани домати. Накрая сипваме наситнения магданоз и сметаната и задушаваме още 5-6 мин. Сипваме готовия сос при ориза, разбъркваме и поднасяме.

Ризото с топено сирене

Прoдукти: 300 г ориз, 150 г топено сирене, 1-2 к.ч. прясно мляко, 2 яйца, 30 г краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парченца сиренето, слагаме в тенджера и го заливаме с прясно мляко, което да го покрие. Оставяме да престои така около 2 часа. След това поставяме тенджерката със сиренето в по-голям съд и варим на водна баня докато се разтопи. Прибавяме маслото и разбъркваме на хомогенна смес. Махаме от огъня и добавяме 2 жълтъка при енергично бъркане. През това време сваряваме ориза в подсолена вода. Изцеждаме го, сипваме в съд и заливаме с приготвената от сиренето смес. Разбъркаваме добре и сервираме ястието горещо.

Ризото с червено цвекло

Прoдукти: 500 г ориз, 600 г червено цвекло, 100 г червен лук, 250 мл червено вино, 1 л бульон, 2-3 с.л. зехтин, 40 г краве масло, 100 г настърган пармезан, 1/2 ч.л. червен пипер, сол; За соса: 1 с.л. винен оцет, 3 с.л. зехтин, 1-2 стръкчета пресен кориандър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме цвеклото на пара и го обелваме. Отделяме една част /около 1/3/, а останалото пасираме. Нарязваме отделеното цвекло на кубчета и го заливаме със сос, приготвен от оцета, зехтина и ситно нарязания кориандър. Запържваме ориза 2-3 мин в сгорещената мазнина, наливаме виното и задушаваме без да захлупваме, докато виното се изпари. Наливаме бульона и задушаваме, без да разбъркваме, докато оризът набъбне и поеме течността. Накрая подправяме с черен пипер и сол и смесваме с цвекловото пюре и маслото. Разпределяме ориза по чиниите, поръсваме с пармезан и гарнираме с кубчетата цвекло.

Ризото с пилешко месо

Прoдукти: бялото месо от 2 пилета, 2 глави лук, 60 г краве масло, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 300 г едрозърнест ориз, 250 мл червено вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. къри, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. сух розмарин, 3 ч.ч. месен бульон, 200 г грах, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина. Сипваме месото, нарязано на кубчета, и също го запържваме. Прибавяме нарязаните на дребно чушки и продължаваме да пържим. Сипваме ориза, наливаме виното и добавяме червения пипер, кърито и размитото доматено пюре. Разбъркваме добре. Поръсваме розмарина, наливаме половината от бульона и добавяме граха. Подправяме с черен пипер и сол и варим на умерен огън, като често разбъркваме и постепенно доливаме останалия бульон. Ястието е готово след 20 мин.

Ризото с раци

Прoдукти: 300 г рулца от раци, 300 г гъби, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. доматен сос, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 дафинов лист, 50 г настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова, магданозения корен и лука на много мънички кубчета и ги запържваме в част от маслото. Наливаме виното, прибавяме дафиновия лист и 2-3 зърна черен пипер и варим, докато виното остане наполовина. Прибавяме доматения сос и варим още 10 мин. Накрая подправяме с малко разтопено масло. Отделно нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Прибавяме нарязаните рачешки рулца, заливаме с приготвения и задушаваме 10 мин на умерен огън. Сваряваме ориза в подсолена вода, отцеждаме и смесваме с настъргания кашкавал. Разстиламе го в широка чиния за сервиране, разпределяме отгоре сместа от гъбите и раците и поръсваме с наситнен магданоз.

Ризото с грах

Прoдукти: 60 г краве масло, 1 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 100 г шунка, 1 ч. ч. ориз, 150 г замразен грах или 400 г необелен пресен грах, 400 мл телешки бульон от кубче, 120 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и чесъна и ги нарязваме ситно. Нарязваме шунката на парченца. В дълбок тиган разтопяваме маслото и запържваме в него за няколко минути лука и шунката. Добавяме чесъна и пържим още 1 минута. Сипваме ориза и граха (ако е пресен, го сваряваме в подсолена вода) и бъркаме енергично 2 минути. Наливаме 1/3 бульона и варим 4-5 минути. Доливаме останалия бульон и поръсваме с черен пипер и сол. Варим ризото още 15 минути, похлупено с капак. Накрая поръсваме с кашкавала и поднасяме веднага.

Ризото от Тоскана

Прoдукти: 300 г ориз, 1 глава лук, 3 с.л. краве масло, 2 с.л. зехтин, 900 мл месен бульон, 1 ч.л. шафран, 80 г настърган кашкавал, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в смес от зехтина и 2 с.л. краве масло. Добавяме ориза и задушаваме, докато стане прозрачен от поетата мазнина. Наливаме бульона и задушаваме. Поръсваме шафрана и подправяме със сол и черен пипер на вкус. Размесваме ориза с останалото масло и част от настъргания кашкавал. Изсипваме в голяма чиния за сервиране, поръсваме с останалия кашкавал и украсяваме с листенца от босилек.

Ризото по селски

Прoдукти: 1 чушка, 120 г грах, 1 морков, 250 г домати, 250 г ориз, 1 глава лук, 2 с.л. зехтин, 500 мл пилешки бульон, 30 г краве масло, 2 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на малки парченца чушката, морковите и обелените домати. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане прозрачен, прибавяме чушката, моркова и граха и продължаваме да пържим. След десетина минути слагаме ориза, а след още 5 – доматите. Наливаме горещия бульон, подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме всичко до омекване. Накрая слагаме маслото и поръсваме настъргания кашкавал.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Контактни лещи и проблеми за очите

Често се наблюдава в практиката нараняване на роговицата при носене на контактни лещи от чуждо тяло, попаднало между лещата и рогов...

Украсете градината си с пъстроцветното хебе

Името на този храст и цвете е божествено, защото е кръстен на Хеба - дъщеря на Хера и Зевс. Божественият произход на този вечно-зелено растение ясно личи в приятно зелените месести листа, които искрят...

Запознайте се с дървовидните лилиуми

През последните години на нашия пазар се появиха т.нар. дървовидните лилиуми и веднага привлякоха вниманието на приятелите на цветята. Не се различават от обикновените Дървовидните лилиуми, ...

Хормоналните таблетки не са безопасни

За проблемите, възникващи при хормоналното лечение по време на менопаузата, разговаряме с гинеколожката д-р Катя Йорданова - Д-р Йорданова, напоследък лекарите като че ли са раздвоени в ползата о...

Начало