Сарми с гъби
Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на дребно и ги сваряваме в малко подсолена вода. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото. Щом омекне, сипваме гъбите и също ги задушаваме. Когато се позадушат, прибавяме ориза, черния пипер, ситно нарязания магданоз, стафидите и сол на вкус. Разбъркваме сместа, разпределяме я по лозовите листа и увиваме стегнати сарми. Нареждаме ги в широка тенджера, притискаме ги с чиния, наливаме бульон от гъбите, колкото да покрие 2/3 от сармите и варим на умерен огън. Подкиселяваме с лимонов сок готовите сарми и ги поднасяме със сос, приготвен по следния начин: Разбиваме жълтъците и ги смесваме със сос от сармите. Кипваме сместа на огъня и заливаме сармите, които сме гарнирали с киселото мляко.
Сарми със спанак
Прoдукти: 300 г по-едри листа от спанак, 2 с.л. олио или разтопено краве масло, 2 връзки пресен лук, 1 връзка магданоз, няколко корички от сух бял хляб, 1 к.ч. прясно мляко, 4 яйца, 4 с.л. брашно, сол, кисело мляко.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре спаначените листа. Накисваме коричките от хляба в прясното мляко и ги отцеждаме. Запържваме нарязания лук в сгорещената мазнина и прибавяме ситно нарязания магданоз. Отделно от четирите яйца и брашното правим омлет, който, след като изпържим, накълцваме на дребно. Смесваме изпържения лук с накълцания оцет и изцедените и стрити хлебни корички. Подправяме със сол на вкус и разпределяме сместа по спаначените листа, които завиваме като сармички, като внимаваме да не се разкъсат листата. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с масло и печем. Поднасяме с кисело мляко.
Сарми с пресни лозови листа
Прoдукти: 200 г пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 4-5 връзки пресен лук, 150 мл олио, 1 щипка захар, магданоз, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лозовите листа и ги попарваме за 1-2 мин във вряща подсолена вода. Нарязваме лука на ситно заедно с перата. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме също така почистения и измит ориз, захарта, олиото, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме. Разпределяме суровата смес върху лозовите листа и завиваме сармички, като не ги тъпчем много, за да има място оризът да набъбне. Нареждаме сармите в тенджера, посоляваме, притискаме с широка чиния и наливаме 1-2 к.ч. гореща вода. Задушаваме на тих огън като от време на време доливаме по малко гореща вода. Задушаваме, докато сармите останат на мазнина. Поднасяме ги студени, гарнирани с кисело мляко.
Сарми от лапад
Прoдукти: 2-3 връзки листа от лапад, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан копър, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Задушаваме го с олиото и малко вода. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и копър, ориза и червения пипер. Разреждаме с малко вода, посоляваме на вкус и продължаваме да задушаваме още десетина минути. Отделно измиваме листата от лапад, леко ги попарваме в кипяща вода и ги отцеждаме. Завиваме с оризовата смес сарми в част от листата. Покриваме с останалите листа дъното на тенджера и нареждаме отгоре приготвените сарми плътно една до друга. Заливаме ги с гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с чиния и варим на тих огън. Поднасяме сармите, гарнирани с кисело мляко.
Сарми на фурна
Прoдукти: 15-20 листа от цвекло, 3 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. ситно нарязани листа от целина, 1 к.ч. ситно нарязан девисил, 1 к.ч. ситно нарязан джоджен, 1 1/2 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме във вряща вода листата от цвеклото и ги оставяме да се отцедят. С 1 к.ч. от олиото запържваме ситно нарязания лук и изчистения, измит и подсушен ориз. Прибавяме ситно нарязаните листа от целина, девисил и джоджен, посоляваме, наливаме 2 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът набъбне. Разпределяме сместа върху цвекловите листа, завиваме сарми и ги нареждаме в намаслена тавичка. Заливаме ги с останалото олио, към което сме прибавили червения пипер и леко сме го позатоплили. Наливаме топла вода до половината от височината на сармите и печем 45 мин в умерена фурна. Поднасяме ястието с кисело мляко.
Сарми от лозови листа със зрял фасул
Прoдукти: 20-30 лозови листа, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 домата, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, суха чубрица, джоджен, девисил, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го запържваме в олиото. Отцеждаме сварения боб и го намачкваме с вилица, за да стане на каша. Прибавяме обелените и настъргани домати, запържения лук заедно с олиото, стритата суха чубрица, ситно нарязаните магданоз и джоджен. Посоляваме на вкус. От тази смес увиваме в лозовите листа стегнати сарми. Нареждаме ги в тенджера, наливаме гореща вода, колкото да ги покрие, притискаме ги с плоска чиния и ги варим на тих огън.
Сарми от лозови листа със стар лук
Прoдукти: 200 г лозови листа, 3 глави стар лук, 4-5 стръка зелен лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, магданоз, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме лозовите листа, попарваме ги в подсолена вода и ги оствавяме да се отцедят. Почистваме и измиваме ориза. Варим го 5-6 мин в леко подсолена вода и го отцеждаме. Обелваме лука, сваряваме го цял в подсолена вода, отцежда ме го и го счукваме. Прибавяме леко сварения ориз, ситно нарязаните зелен лук, джоджен, копър и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер и завиваме в лозовите листа малки стегнати сармички. Покриваме дъното на тенджерата с лозови листа и върху тях нареждаме сармите. Заливаме ги с олиото и топла вода, колкото да се покрият. Притискаме ги с плоска чиния и варим на слаб огън, докато останат на мазнина.
Лозови сарми с твърдо сварени яйца
Прoдукти: 20-30 лозови листа, 2 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. натрошено сирене, 2-3 стръка зелен лук, 1 к.ч. олио, копър, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа, за да омекнат, и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Добавяме почистения и измит ориз и продължаваме да задушаваме. Накрая разреждаме с 1 к.ч. вода и отстраняваме от огъня. Прибавяме натрошеното сирене, много ситно нарязаните яйца, ситно нарязания джоджен и копър, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме и увиваме от сместа малки стегнати сармички. Нареждаме ги в тенджерата, заливаме ги с гореща вода, колкото да се покрият, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.
Лозови сарми с извара
Прoдукти: 30-40 пресни лозови листа, 1 ч.ч. ориз, 150 г извара, 2 връзки зелен лук, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1-2 люти чушлета, черен и червен пипер, магданоз, копър, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре лозовите листа в хладка вода и ги заливаме с 3 ч.ч. кипяща подсолена вода. Оставяме ги да престоят 5 мин. С водата, след което ги отцеждаме, а водата запазваме. Нарязваме лука на ситно заедно с перата и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме почистения и измит ориз. Задушаваме още 4-5 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме със ситно нарязаните, магданоз, копър, джоджен и люти чушлета /по желание/. Подправяме на вкус със сол, черен и червен пипер и оставяме оризът да изстине. Разбиваме изварата с яйцата и я прибавяме към охладения ориз. С получената смес завиваме в лозовите листа стегнати сарми. . Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с водата, в която сме попарили лозовите листа, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън.
Лозови сарми с кайма
Прoдукти: 200 г млади лозови листа, 500 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 к.ч. ориз, 4-5 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Попарваме лозовите листа в подсолена вода и ги оставяме да се отцедят. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 3 с.л. олио. Прибавяме каймата и леко я позапържваме. Сипваме ориза и също го позапържваме. Поръсваме ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме десетина минути на умерен огън. С тази плънка завиваме в част от лозовите листа стегнати сармички. С останалите листа покриваме дъното на тенджерата. Отгоре нареждаме сармите. Прибавяме доматеното пюре, което сме размили в останалото олио и леко сме подгрели на огъня. Наливаме топла вода, колкото да покрие сармите и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на тих огън около 1 час.
Сарми с лапад и кайма
Прoдукти: 12-16 листа от лапад, 500 г кайма смес, 1 1/2 к.ч. ориз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. доматен сок, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лападовите листа и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме лука на ситно и го запържваме с почистения и измит ориз, докато станат прозрачни. Отстраняваме от огъне е прибавяме каймата, червения пипер и сол на вкус. Омесваме и от тази плънка завиваме в лападовите листа стегнати сарми. Нареждаме сармите в тенджера, заливаме ги с доматения сок и ги притискаме с плоска чиния. Захлупваме и варим на умерен огън около 40 мин.
Македонски сарми
Прoдукти: 25-30 лозови листа, 4-5 глави лук, 5-6 стръка пресен лук /или 1 глава стар лук/, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 ч.л. ситно нарязан копър, 1 ч.ч. олио, 1 1/2ч.ч. ориз, 1 ч.л. черен пипер, сокът от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лука и го варим в подсолена вода, докато омекне. Отцеждаме го, оставяме го да изстине и го нарязваме на ситно. Прибавяме ситно нарязания пресен лук /или 1 глава ситно нарязан суров лук/ и ситно нарязаните магданоз, джоджен и копър. Наливаме олиото и 1 ч.ч. вода, слагаме ориза, посоляваме на вкус и задушаваме на огъня, докато оризът погълне всичката вода. Отстраняваме от огъня, поръсваме черния пипер и лимоновия сок и отново разбъркваме добре. От сместа увиваме в лозовите листа малки правоъгълни сармички. Нареждаме сармичките плътно на дъното на широка тенджера /може и на два реда/ и ги затискаме с чиния. Наливаме вода, колкото да ги покрие и варим на тих огън.
Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по в...
ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК Свински джолани в глинен гювеч Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-...
Напоследък този вид мазилка стана особено актуална. Течните тапети представляват съчетание от натурално целулозно влакно и лепилно свързващо вещество с добавка на оцветители. Имат немалко преимуществ...
Формирането на живия плет се извършва чрез поредица от точно определени манипулации през годините след засаждането. През първата година след засаждането младите растения се оставят да растат свободно....