Коледният кактус (Zygocactus или Schlumbergera) е от семейство кактусови. Роден е в Бразилия, около Рио де Жанейро. Листатата му приличат на омари, те са зелени, сочни и назъбени. Цъфти с красиви червени или обагрени в преливащо се розово към циклама цветове. Срещат се и растения с бял цвят, които също изглеждат прелестни.
Грижите
Името коледен кактус не е някаква приумица. Както казват, цветето си е дошло с името, защото цъфти именно в дните около Коледа. Но не мислете, че ще му се радвате само около празника. Грижите ли се добре за него, кактусът ще ви радва с цветове и почти през цялата година. Да цъфти три пъти в годината е напълно по силите на този необикновен кактус.
Най-подходящото място
Дръжте го на северен или източен прозорец, далече от студено течение и висока температура. Всъщност идеалният вариант е на шарена сянка, при която светлите петна са повече от тъмните. През топлите месеци е добре да извадите саксията на открито, за да диша.
Оптимални температури
Този кактус се чувства добре и при парно отопление. Внимавайте обаче температурата в помещението, където е саксията, да не надхвърли 20 градуса. Най-добре за него е да се постави в помещение, където температурата е между 10 и 18 градуса. Дръжте цветето далече от течения, климатици и камини. Отстранете умрелите цветове, като ги откъснете в основата при листата.
Поливане
През лятото и когато не цъфти, коледният кактус се полива редовно с мека вода, най-добре престояла 24 часа открито. Но щом се появят цветовете, трябва да намалите количествата течност. Поливайте само тогава, когато на пипане пръстта е идеално суха. Преполиването ще доведе до окапване на цветовете. След като прецъфти, не се полива около месец. А по време на самия цъфтеж е добре да се увеличи водата.
Торене
Както повечето растения, и кактусът има нужда от торене - тори се през цялата година на по-големи интервали със специален тор, предназначена за кактуси. След падането на цвета или завяхването му обаче растението не се тори в продължение на месец. Не местете саксията, ако вече са се появили цветни пъпки!
Има едно място във Велинград, което всеки гостенин посещава. Заради него идват от далечни места в града с най-многото минерални извори. Това е Клептуза – истинско чудо на природата, облагородено от чо...
Банички с риба Прoдукти: 200 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. топла вода, 15 г мая за хляб, 1 бучка /колкото орех/ краве масло, 1 глава лук, сокът от половин лимон, 200 г рибно филе, черен пипер, сол....
Преди хиляди години хората събирали малки камъчета, парчета стъкло и отломки от керамична посуда, за да украсят своите домове с рисунки. Те покривали с мозайка подове, стени, тавани и дори мебели. М...
Сос Болонезе Прoдукти: 200 г телешко месо, 200 г говеждо месо, 100 г шунка или варен бекон, 50 г сушени гъби, 1 голяма глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 5 с.л. краве масло, 3 с.л. зехтин, 1 к....