Още рецепти » Салати с морски дарове

 Салати с морски дарове

Пъстра салата с миди

Прoдукти: 250 г консервирани миди, 250 г пресни гъби, 6 картофа, 1 глава целина, 1 1/2ч.ч. майонеза, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме продуктите и сваряваме поотделно картофите, гъбите и целината. Нарязваме всичко на кубчета и размесваме. Прибавяме мидите, посоляваме на вкус и заливаме с майонезата. Разбъркваме и прехвърляме салатата в широка чиния за сервиране.

Салата от миди с майонеза

Прoдукти: 600 г стерилизирани миди, 100 г стерилизирани гъби, 200 г майонеза, 50 г сметана, 20 г кетчуп, 200 г ябълки, 200 г портокали, 200 г праскови, 100 г пресни домати, 5 с.л. оцет, сол, черен пипер и магданоз за украса.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме мидите на 2-3 парчета, заливаме с оцета, поръсваме с черния пипер и ги оставяме в хладилника за 20-30 мин, след което ги размесваме с нарязаните на лентички гъби, нарязаните на кубчета плодове, майонезата, подправена с кетчупа и сметаната. Украсяваме с клонки магданоз и кръгчета от домат с мидени ядки върху тях.

Празнична салата

Прoдукти: 4 твърдо сварени яйца, 3 домата, 1 консерва раци, 3-4 с.л. олио, 1 скилидка чесън, 1 пиперка, риган, босилек, мащерка, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и яйцата на кръгчета. В продълговата чиния за сервираме нареждаме кръгчетата керемидообразно кръгчетата, като редуваме доматено кръгче с кръгче от яйце. Отцеждаме месото от раците и го разстиламе върху яйцата и доматите. Нарязваме ригана, босилека и мащерката на ситно и поръсваме с тях салатата. Накрая разбиваме до побеляване олиото заедно със счукания чесън и сол на вкус. Заливаме салатата с тази смес непосредствено преди да я поднесем.

Рибена салата с раци

Прoдукти: 500 г филе от пушена скумрия, 100-150 г месо от раци /може и от консерва/, 2 глави лук, 3-4 червени чушки, 25-30 маслини, 1 ч.ч. бяло вино, олио, оцет или лимонов сок, черен пипер, лимонова кора, сол.
Нaчин на приготвяне: Всички съставки без подправките нарязваме на ситно и объркваме. Правим сос от виното, олиото, лимоновия сок, черен пипер и малко захар. Заливаме с него салатата, която сме подредили в салатиера. Покриваме с фолио и оставяме за няколко часа в хладилник.

Салата от зрял фасул с раци

Прoдукти: 400 г сварен червен фасул, 100 г рулца от раци, 50 г кашкавал, 100 г майонеза, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. ситно наряза магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рачешките рулца на тънки кръгчета и ги смесваме с оцедения фасул, настъргания кашкавал и ситно нарязания магданоз. Прибавяме счукания чесън, размесен с майонезата. Разбъркваме внимателно и поднасяме.

Салата от морски дарове

Прoдукти: 500 г филе от пушена риба, 100-150 г месо от раци (може и от консерва), 3-4 печени червени чушки, 2 глави лук, 25-30 почистени от костилките маслини, 1 ч.ч. бяло вино, оцет или лимонов сок, олио, черен пипер, захар.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме дресинг от виното, олиото, лимоновия сок, черния пипер и щипка захар. Останалите продукти нарязваме много на ситно. Объркваме добре и ги прехвърляме в салатиера, Заливаме салатата с приготвения дресинг и оставяме няколко часа в хладилника.

Салата от раци

Прoдукти: 12-15 рака, 1 опаковка майонеза, 2-3 твърдо сварени яйца, 1-2 кисели краставички, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме раците в кипяща вода и ги варим, докато почервенеят. След това изваждаме месото от щипките и опашките, подправяме го на вкус с черен пипер и сол и го подреждаме в кръгла чиния под формата на венец. Отгоре заливаме с разбитата майонеза и украсяваме с кръгчета от твърдо сварените яйца и киселите краставички. В средата на чинията слагаме един цял сварен рак.

Салата с рулца от раци

Прoдукти: 1 голям пакет рулца от раци, 1 малка консерва сладка царевица, половин кофичка майонеза, 3-4 кисели краставички, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно рулцата и ги смесваме със ситно нарязаните киселите краставички. Добавяме царевицата и майонезата и разбъркваме много добре. Накрая поръсваме черен пипер на вкус.

Яйчена салата с раци

Прoдукти: 1 зелена салата, 4 твърдо сварени яйца, 1 ябълка, 1 банан, 100 г консервирани раци, 125 г трапезна майонеза, 1 ч.л. къри на прах, 3 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер, копър, магданоз
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелената салата по на едро и я слагаме в голяма плитка салатиера. Обелваме ябълката, изчистваме и семките и я нарязваме на 8 резенчета, а банана нарязваме на колеца. Яйцата също нарязваме на колелца. Подреждаме ги върху зелената салата. Отцеждаме раците и ги изплакваме. Подреждаме ги върху плодовете. Смесваме кърито, солта, черния пипер и лимоновия сок. Разбъркваме ги добре с майонезата. Изсипваме тази заливка върху салатата и я наръсваме с копър и магданоз.

Салата от авокадо със скариди

Прoдукти: 4 броя авокадо, 200 г майонеза, 200 г кетчуп, 1 връзка магданоз, 2 червени чушки, 200 г коктейлни скариди, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Разделяме плодовете авокадо на две и махаме костилките. Нарязваме на дребно чушките и магданоза и смесваме със скаридите, майонезата и кетчупа. Подправяме с черен пипер и сол и с тази смес пълним половинките авокадо.

Индийска салата от скариди

Прoдукти: 500 г сварени скариди, 1 глава лук, 1 ч.л. джинджифил на пюре, 1/2 ч.л. пресован чесън, 2 домата, 4 сушени червени люти чушлета, 6 ч.л. кокосови стърготини, 1 ч.л. сипанено семе, 1-2 ч.л. къри, 3-4 дафинови листа, 1-2 ч.л. сол, 1-2 ч.л. бял оцет, 4 ч.л. оцет, 4 ч.л. олио.
Нaчин на приготвяне: Препичаме в тиган без мазнина кокоса, сипаненото семе и стриваме вътре чушките. В сгорещено в дълбок тиган олио, пускаме дафиновите листа, след минута прибавяме настърганите лук, домати, чесън и джинджифила и ги запържваме. Добавяме кърито и счукания кокос, чушките и сипаненото семе и заливаме с 1/2 ч.ч. топла вода. Объркваме добре сместа и я оставяме на слаб огън около 10-15 мин. Малко преди да я свалим, сипваме скаридите и оцета.

Салата от скариди

Прoдукти: 1 консерва скариди, 150 г консервиран грах, 1-2 стерилизирани краставички, 1 твърдо сварено яйце, 4 с.л. майонеза, 2 с.л. сметана, 2 малки домата, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 листа от маруля, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме краставичките на съвсем малки кубчета, прибавяме скаридите и прецедения грах, поръсваме с черен пипер и разбъркваме. Смесваме разбитата сметана и внимателно и прибавяме към салатата като внимателно разбъркваме. Застиламе дъното на салатиера с листата от маруля, а върху тях разпределяме салатата. Поръсваме с магданоза и ситно нарязаното яйце и украсяваме с нарязаните на резенчета домати.

Салата от скариди и гъби

Прoдукти: 200 г гъби, 200 г скариди /сварени или от консерва/, 2-3 скилидки чесън, 3-4 с.л. зехтин, 2с.л. лимонов сок, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме гъбите на ситно, задушаваме ги в малко вода и отцеждаме. Натриваме дъното на малък съд с чесъна и смесваме в него гъбите, зехтина и лимоновия сок. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и оставяме в хладилника. След 2 часа разпределяме скаридите в чинии за сервиране и наоколо изсипваме гъбената смес. Накрая поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Салата от скариди с макарони

Прoдукти: 250 г тънки макарони, 200 г зелен фасул, 4-5 стръка пресен лук, 1 к.ч. пържени фъстъци, 2-3 стръка пресен кориандър, 800 г дребни скариди; за заливката: 3-4 с.л. ябълков оцет, 3-4 с.л. фъстъчено олио, 3-4 с.л. соев сос, 2 ч.л. сусам, 2 ч.л. захар, 1 зелено люто чушле, 2 скилидки чесън, 1 щипка джинджифил, черен пипер и сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме подправките за заливката на ситно, размесваме ги и при непрекъснато бъркане заливаме на тънка струйка с олиото, оцета и соевия сос. Слагаме макароните в дълбок съд, добавяме заливката и разбъркваме. Оставяме да престоят 1 час в тази марината. Отделно сваряваме зеления фасул в подсолена вода, отцеждаме и го нарязваме косо на парченца с ширина около 1 см. Лука също нарязваме косо на парченца. Сваряваме скаридите в подсолена вода и ги обелваме. Смесваме ги с фасула и лука, разбъркваме и прибавяме ситно нарязаните фъстъци и кориандъра, като отделяме малко за украса. Изсипваме сместа в широка чиния за сервиране, добавяме макароните с маринатата и разбъркваме. Отгоре поръсваме с отделените фъстъци и кориандър и поднасяме.

Салата със скариди

Прoдукти: 200 г сварени скариди, 2 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 500 мл пилешки бульон, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. кетчуп, 2 ч.л. къри, 2 с.л. олио, 1 зелена чушка, 1 червена чушка, сол; за соса: 1 ч.ч. заквасена сметана, половин кофичка кисело мляко, лимонов сок, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме кетчупа със соевия сос и заливаме скаридите с тази смес. Оставяме ги да престоят 10-15 мин. Сваряваме ориза в пилешкия бульон заедно със ситно нарязания лук, олиото и 2 ч.л. къри. Прецеждаме и го смесваме със ситно нарязаните чушки. Разбиваме млякото със сметаната, ситно нарязан копър, лимонов сок и сол на вкус. Заливаме оризовата смес със соса и подреждаме отгоре скаридите.

Салата със скариди и авокадо

Прoдукти: 400 г скариди, 150 г царевица, 1 авокадо, 10 чери доматчета, 2 люти чушки от консерва, 4 с.л. ситно нарязан червен лук, 1 с.л. зехтин, 4 с.л. сметана, 1 щипка кимион, черен пипер и сол.
Нaчин на приготвяне: Подправяме почистените скариди с черен пипер и сол на вкус и ги изпичаме на скарата. В голяма купа слагаме отцедената царевица, нарязаното на купчета авокадо, едро нарязаните люти чушки и разполовените доматчета. Поръсваме с мазнината и подправките и разбъркваме. Разпределяме в чиниите за сервиране, подреждаме отгоре скаридите и заливаме със сметаната.

Салата с калмари и пресни картофи

Прoдукти: 1,5 кг калмари, 1 кг пресни картофи, около 2 връзки пресен лук, 2 моркова, олио, 1 ч.л. джинджифил, 1 с.л. анасон, 1 с.л. винен оцет, 4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги нарязваме на тънки ивици. Изпържваме ги на силен огън в сгорещеното олио. Отцеждаме ги, получения сок оставяме настрани. Сваряваме картофите.Нарязваме ситно лука и морковите. Половината лук смесваме с оцета, олиото и солта. Изпържваме останалия лук и морковите, заливаме ги със сока от калмарите и ги слагаме на огъня да кипнат. Добавяме подправките и калмарите и ги варим на слаб огън още 3 минути. Разпределяме изстудените калмари заедно с получилия се сос по чиниите, отгоре поставяме кръгчета от горещите картофи и поръсваме с подкиселения лук.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Внимание! Детска хипертония

За съжаление вече имаме и такава статистика – детска хипертония, която засяга 3-10 % от децата ни. Това е изключително тревожно, защото до голяма степен оформя близкото и далечно бъдеще на децата с хи...

Изкуството на букета

Полските цветя изглеждат чудесно в обикновено глинено гърне, изящните рози - във ваза от кристал, а цветовете на слънчогледа не се нуждаят от специално аранжиране - може да плуват в широк стъклен съд....

Чай или кафе?

Всички диетолози ни препоръчват топла напитка на закуска? Чудесно, но каква да е тя? Чаят заема второ място след водата в класацията за най-консумираните течности в света. Без значение дали е ч...

Маратонките – удобства и проблеми

Повечето тийнейджъри, особено момчетата, не признават други обувки. Някои младежи се привързват до такава степен към маратонките си, че не ги свалят до момента на пълното им разпадане или докато някой...

Начало