Още рецепти » Плодови напитки

 Плодови напитки

Бърз сироп от малини

Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Слагаме малините за варене и доливаме толкова вода, колкото да ги покрие. Варим, докато омекнат. Прецеждаме и сваряваме сока със захарта на гъст сироп. Към края на варенето прибавяме лимонената киселина. Насипваме сиропа горещ в сухи бутилки.

Грозденица

Нaчин на приготвяне: Напълваме 3-литров буркан с гроздови зърна до 2/3 от височината му. Прибавяме 12 с.л. захар, 12 разтворени аспирина, 1 щипка синап. Заливаме с вода и затваряме херметически. Всеки ден в продължение на един месец разклащаме.

Замразен сироп от малини

Прoдукти: на 500 г малини - 300г пудра захар, лимонов сок.
Нaчин на приготвяне: Пасираме плодовете и прецеждаме през гъста марля. Наръсваме със захарта и с лимонов сок на вкус. Този сироп можем да замразим във фризера и да го използваме за заливка на сладоледи, мляко с ориз, снежен крем, плодови салати и др.

Къпинов квас

Прoдукти: 1 1/2 ч.ч. къпини, 5-6 с.л. захар, 10 г стафиди.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме горещ сироп от захарта и 4 ч.ч. вода. Заливаме почистените плодове. Изстудяваме, захлупваме и оставяме да престои 24 часа. Прецеждаме през двойна марля, наливаме в сухи бутилки (до 10 сантиметра под тапата) и добавяме във всяка бутилка по няколко стафиди. Затваряме добре с капачка на винт и държим на хладно 8-10 дни. Сервираме кваса студен.

Лесен вишнев сироп

Прoдукти: на 2 кг вишни - 2 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1 л вода
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките здрави и добре узрели вишни намачкваме с ръка и ги оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през двоен тензух и към сока прибавяме захарта и водата. Варим сиропа на умерен котлон до нужната гъстота и към края прибавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Наливаме го горещ в сухи бутилки, които запушваме добре.

Малинов сок с оцет

Прoдукти: 2 кг малини, 11/2 ч.ч. винен оцет, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме малините с оцета и оставяме да престоят едно денонощие. После изстискваме добре и изчакваме сокът да се утаи. Изсипваме внимателно само светлата течност и добавяме пудра захар в съотношение 1:1. Варим, докато престане да излиза пяна. Разливаме в бутилки и затваряме. Когато сервираме, разреждаме с газирана вода.

Натурален сок от череши

Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели череши, махаме им костилките и изстискваме сока. Слагаме го в тенджера заедно с листенца индрише за аромат и загряваме до 70-80°С. Наливаме сока в сухи бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Нектар от дюли

Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парчета, заливаме ги с малко вода и варим, докато омекнат. Пасираме и получената хомогенна маса разреждаме със захарен сироп до желаната гъстота. За да не потъмнее, загряваме нектара до кипване и тогава го наливаме в бутилки. Стерилизираме 8-10 мин.

Нектар от кайсии

Прoдукти: добре узрели кайсии, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии прекарваме през месомелачката или през машинка, която да отделя люспите. Насипваме ги в дълбок съд, добавяме вода, за да получим желаната гъстота и захар на вкус. Наливаме нектара в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 5 мин.

Нектар от праскови

Прoдукти: добре узрели праскови, захар, вода
Нaчин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките и ги смиламе през машинка, която да отделя люспите. Изсипваме в дълбок съд и наливаме вода, докато получим желаната гъстота. На 1 л нектар сипваме 350 г захар. Разбъркваме до разтваряне на захарта, наливаме в бутилки и стерилизираме 5 мин.

Нектар от ябълки

Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели ябълки, обелваме ги, отстраняваме семената и ги настъргваме на едро ренде. Заливаме ги с вода (на 1 кг ябълки – 1 ч.ч. вода), захлупваме и варим десетина минути на умерен огън. После ги претриваме през сито, докато са още горещи. Смесваме ги със захарен сироп (на 1 л вода – 250 г захар) в съотношение „eдно към едно”. Прецеждаме през марля и слагаме на огъня. Варим 3-4 минути, след като кипне. Наливаме горещия нектар в затоплени бутилки, затваряме и стерилизираме 15 мин.

Сироп от акация и бъз

Прoдукти: 4 л вода, 3 кг захар, 3 пакетчета лимонтозу, 20 цвята (целите съцветия) бъз, 20 цвята (целите съцветия) акация.
Нaчин на приготвяне: Накисваме цветовете и захарта за 24 часа във водата. Бъркаме от време на време, за да се разтопи захарта. Прецеждаме и наливаме в стъклени бутилки. Наливаме плътно до горе, за да няма въздух. Затваряме и стерилизираме.

Сироп от боровинки

Прoдукти: 2 кг боровинки, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Нареждаме измитите боровинки в стъклен буркан - ред захар, ред боровинки. Най-отгоре завършваме със захарта. Завързваме буркана с марля и оставяме на хладно. След 2-3 месеца сиропът е готов. Прецеждаме в тъмни бутилки и съхраняваме на хладно място.

Сироп от боровинкови листа

Прoдукти: 1 пълна купа с листа от червена боровинка, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите боровинкови листа с вряла вода така, че да се покрият. Захлупваме и оставяме на топло, за да се получи хубава запарка. Прецеждаме водата, добавяме захарта и варим до сгъстяване на сиропа. Наливаме в бутилки и затваряме.

Питие от бъзов цвят

Прoдукти: 1 кг цвят от полски бъз, 6 ч. ч. захар, 3 с. л. винен оцет (бял).
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре бъзовия цвят, заливаме го с 5 л вода, към която прибавяме захарта и оцета и оставяме да кисне 4-5 денонощия, като разбъркваме по 2-3 пъти дневно. След това прецеждаме течността, наливаме я в бутилки и затваряме с капачки.

Сироп от бъзов цвят

Прoдукти: 25 съцветия от бъз, 1 л вода, 1 кг захар, 1 с.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Слагаме бъзовите съцветия в съд с вода, захлупваме и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме, добавяме захарта и варим до сгъстяване. 5 минути преди да свалим от огъня, слагаме лимонената киселина. Почистваме от пяната. Наливаме в бутилки и затваряме добре.

Сироп от бъзов цвят - суров

Прoдукти: на 30 съцветия бъз - 2 кг захар, 1 л вода и 1 пакетче лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме цветовете с водата и оставяме да киснат 24 часа. Прецеждаме сока и слагаме захарта и разтвореното в малко вода лимонтузу. Бъркаме течността периодично, докато захарта се разтвори. Наливаме сиропа до горе на бутилката, за да не прониква никакъв въздух и я затваряме много добре.

Сироп от вишневи листа

Прoдукти: 250 г вишневи листа, 1 кг захар, 2 ч.л. лимонена киселина, малко червена безвредна боя, 1 л вода.
Нaчин на приготвяне: Добре измитите листа заливаме с водата и варим 4-5 минути, захлупваме с капак и отдръпваме от огъня. След половин час прецеждаме отварата и заедно със захарта слагаме отново да се вари. Когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина и боята. Пет минути след сваляне от огъня разливаме в затоплени бутилки, които съхраняваме на тъмно и хладно.

Сироп от вишни

Прoдукти: 4 кг вишни, захар, 1 щипка лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Изчистените от костилките вишни намачкваме и посипваме с 1 кг захар. След 24 часа прецеждаме сока. На всеки литър сок добавяме 1,4 кг захар. Варим сока 10 мин. След като се убедим, че сиропът е готов, добавяме лимонената киселина, размита в малко топла вода. Отстраняваме от огъня и горещ го наливаме в сухи бутилки. Затваряме ги херметически и ги съхраняваме на хладно място.

Сироп от вишни и листа

Прoдукти: 50 броя вишни с дръжките, 100 броя листа, 1 л вода, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонтозу, 1-2 листенца индрише.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме всички продукти, подправяме с лимонтозу и индрише, прецеждаме и наливаме в топли сухи бутилки, без да стерилизираме.

Сироп от вишни и ягоди

Прoдукти: равни количества вишни и ягоди, захар
Нaчин на приготвяне: Изчистваме плодовете от костилките, разбъркваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме сока през марля, като мачкаме леко плодовете. Наливаме сока в бутилки, затваряме ги херметически и стерилизираме /30 мин след завирането на водата/. Сваляме съда от огъня и оставяме бутилките в него за един ден. Съхраняваме на хладно място.

Сироп от глог

Прoдукти: 1 кг глог, 1 кг захар, 1 л вода, 5 г лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Заливаме измитите глогинки с вряла вода, колкото да ги покрие, и варим до омекване. Прецеждаме сока през марля и на 1 литър сок слагаме 1 кг захар. Варим до сгъстяване. Накрая прибавяме лимонената киселина. Оставяме сиропа да изстине, като поставяме съда в друг съд със студена вода - така той ще запази цвета си.

Сироп от глухарче

Прoдукти: 5 ч. ч. цветове от глухарче, 1 кг захар, 1 л вода, 1 ч. л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре цветовете, накисваме ги във водата и ги оставяме да пренощуват. Прецеждаме. Добавяме захарта и варим на тих огън. Накрая, когато сиропът се сгъсти, добавяме лимонената киселина. Затваряме в сухи бутилки.

Сироп от грозде и дюли

Прoдукти: 2 кг дюли, 1 л гроздов сок, 1,5 кг захар, 1 ч.л. лимонтузу,
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дюлите на резенчета. Наливаме, че да ги покрие и варим на слаб котлон, докато дюлите омекнат. Прецеждаме сока през марля. Прибавяме гроздовия сок и захарта и варим на силен котлон, докато сиропът се сгъсти. Пет минути преди да го отстраним от огъня прибавяме разтвореното в малко топла вода лимонтузу. Наливаме горещия сироп в сухи бутилки и веднага затваряме херметически.

Сироп от диви ягоди

Прoдукти: на 2 кг ягоди - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите със захарта и ги оставяме да престоят 1 денонощие на хладно. Намачкваме ги и прецеждаме сока през двойна марля. Прибавяме към сока 2 ч.ч. вода и варим на силен котлон, като непрекъснато бъркаме. Малко преди да свалим от котлона прибавяме разтвореното в топла вода лимонтозу. Наливаме горещия сироп в топли бутилки. Затваряме ги добре и държим на хладно място.

Сироп от дренки

Прoдукти: 1 кг дренки, 2 кг захар, вода.
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите дренки с вряла вода, колкото да ги покрие и варим, докато се нацепят. Прецеждаме сместа и прибавяме захарта. Варим до сгъстяване. Наливаме в топли бутилки и затваряме добре.

Сироп от дюли

Прoдукти: на 1 кг сок дюли - 2 кг захар и 1 ч.л. лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Изцеждаме сока от дюлите със сокоизтисквачка. Прибавяме захарта и варим на силен котлон, като 5 минути преди да го свалим от огъня прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу. Разливаме сиропа горещ в бутилки и веднага ги затваряме.

Сироп от кайсии

Прoдукти: 2 кг кайсии, 2 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Начукваме ядките и заедно с лимонената киселина ги добавяме към кайсиите. Разбъркваме сместта и оставяме 24 часа да престои. Прецеждаме плодовете и варим сока до сгъстяване. Още горещ го наливаме в сухи бутилки.

Сироп от касис

Прoдукти: 2 кг касис, 2 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Насипваме зърната на касиса заедно със захарта в буркан така, че да запълнят 2/3 от вместимостта му. Захлупваме и държим на хладно. Щом зърната потънат в сок, отделяме го в тъмни бутилки. След това прибавяме 1 ч.ч. захар към плодовете. Отново оставяме на тъмно и хладно, докато се отдели ново количество сок. Правим така още 2-3 пъти. След четвъртия път наливаме малко вода и затваряме в бутилки.

Сироп от кисел трън

Прoдукти: 1 ч.ч. сок от кисел трън, 1 ч.ч. захар.
Нaчин на приготвяне: Изстискваме добре сока от плодовете, добавяме захарта и варим, докато се изчисти всичката пяна. Когато сиропът изстине, го наливаме в бутилки,. Използваме за приготвянето на пикантни сосове.

Сироп от къпини

Прoдукти: на 850 мл сок от къпини - 100 мл вода, 1 кг захар и 4 г лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Подбираме добре узрели и здрави къпини и ги пасираме. Прецеждаме сока през двоен тензух и прибавяме захарта и водата. Варим на огъня до сгъстяване, като накрая прибавяме лимонтузуто. Повторно прецеждаме през гъста марля и наливаме сиропа горещ в сухи бутилки. Затваряме ги херметически.

Сироп от малини

Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Смачкваме малините и ги поръсваме със захарта. Оставяме ги в емайлиран съд за 1-2 денонощия леко да ферментират. Прецеждаме два пъти през гъста марля. Към получения сок прибавяме същото количество студена вода. На 1 л сок добавяме 1 кг захар. Варим сока на силен огън до получаване на нужната гъстота. Малко преди да свалим от огъня, добавяме лимонената киселина. Сиропа наливаме горещ в сухи бутилки.

Сироп от мащерка

Прoдукти: 4 ч.ч. цвят и листа от мащерка, 1,5 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мащерката, така че да останат само листата и цветовете. Насипваме ред мащерка, ред захар, напръскваме с малко вода, захлупваме съда и оставяме на слънце, докато захарта се стопи. Прецеждаме и изсипваме в бутилки. Затваряме добре.

Сироп от мащерка с лимонов сок

Прoдукти: 5-6 шепи добри цъфнали стръкове мащерка, 2-3 лимона, захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме изчистената мащерка с вода, колкото да я покрие. Оставяме да престои 24 часа. Прецеждаме. Прибавяме нарязаните на малки кубчета лимони и толкова захар, колкото е водата. Бъркаме до пълното разтваряне на захарта. След това изстискваме лимонените кубчета, прецеждаме сместа през тензух, наливаме в бутилки от тъмно стъкло, затваряме добре и държим на тъмно и хладно.

Сироп от млади шишарки

Прoдукти: за 40 млади шишарки - 1 кг захар и 1 ч.л. лимонтузу
Нaчин на приготвяне: Заливаме шишарките с вода и ги варим 10 мин след като кипне водата. Изливаме я и наливаме нова и пак варим, докато шишарките омекнат и станат светлозелени. Прецеждаме водата, прибавяме захарта и варим, докато сиропът се посгъсти. Преди да свалим от котлона прибавяме лимонтузуто. Наливаме сиропа в бутилки, докато е още топъл.

Сироп от офика

Прoдукти: 100 г плодове от офика, 100 г захар, 200 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Намачкваме добре плодовете в хаванче, заливаме ги с врящата вода и ги оставяме да киснат 4 часа. Прецеждаме и добавяме захарта. Когато тя се разтвори, наливаме в бутилки. Съхраняваме в хладилник.

Сироп от праскови

Прoдукти: 1 кг праскови, 1 кг захар, 1/2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките на плодовете. Ако те са сладки, ги начукваме и ги прибавяме към плодовете. Наръсваме прасковите със захарта и ги оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме и варим сиропа на силен огън до сгъстяване. Прибавяме лимонената киселина и варим още 5 мин. Наливаме сиропа горещ в бутилки и го съхраняваме на хладно.

Сироп от рози

Прoдукти: цветовете на 12-18 ароматни рози, 1 л вода, 1 кг захар, 1 пакетче лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Посипваме цвета от розите със захарта, водата и лимонената киселина. Оставяме да престои 24 часа, като бъркаме от време на време, докато захарта се разтвори напълно. Прецеждаме и го затваряме в бутилки.

Сироп от тинтява

Прoдукти: 100 г корени от синя тинтява, 1,25 л вода, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме корените на тинтявата с водата и варим 20 минути. Прецеждаме през платно. Прибавяме захарта и варим, докато се сгъсти. Този сироп е добър за анемично болни - пият се по 2 ч.ч. на ден.

Сироп от трънки

Прoдукти: на 1 кг плодове - 1 кг захар
Нaчин на приготвяне: Заливаме добре узрелите трънки с 1-2 л гореща вода и ги варим докато омекнат. Оставяме ги да престоят 1 нощ на хладно и прецеждаме. Към получения сок прибавяме захарта и варим до гъстотата на сироп. Разливаме топлия сироп в топли и сухи бутилки и затваряме веднага.

Сироп от френско грозде

Прoдукти: на 1 л сок 0,5 кг захар
Нaчин на приготвяне: Варим гроздето с много малко вода, докато се разпукат зърната. Прецеждаме сока през марля и прибавяме захарта. Варим на силен котлон 5 мин, като непрекъснато бъркаме и отпенваме. Изчакваме готовия сироп да изстине и го наливаме в тъмни бутилки. Запушваме, парафинираме гърлата и държим на хладно място.

Сироп от череши

Прoдукти: 3 кг череши, 2 л вода, 10 аспирина, 3 пакетчета лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Измиваме черешите, почистваме ги от костилките и ги заливаме с водата, в която са разтворени аспирина и лимонената киселина. Оставяме да престоят 48 часа, прецеждаме и на 1 л сироп слагаме 1,5 кг захар. Периодично разбъркваме в продължение на няколко дни - до пълното разтваряне на захарта. Наливаме готовия сироп в бутилки. Не го варим.

Сироп от ягоди

Прoдукти: 2 кг ягоди, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина.
Нaчин на приготвяне: Почистените ягоди посипваме със захар на пластове. След 3 часа ги слагаме в марля над тенджера, за да се отцеди сокът. Прецедения сок варим 15 минути, добавяме лимонената киселина и наливаме в бутилки, които стерилизираме 15 минути.

Сок от боровинки

Прoдукти: на 350 мл боровинков сок - 150 мл вода, 800 г захар, 4 г лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме добре узрели боровинки и ги намачкваме. Наръсваме със захар, захлупваме и оставяме да престоят 1 нощ. Прецеждаме през марля, подслаждаме с посоченото количество захар, разреждаме с вода, разбъркваме сока и слагаме на силен котлон да заври. Прибавяме размитото в малко топла вода лимонтузу, варим още 3-4 мин и сваляме от котлона. Повторно прецеждаме сока през гъста марля, наливаме го горещ в сухи и топли бутилки и затваряме много добре. Държим на тъмно и хладно място.

Сок от бъзов цвят

Прoдукти: 3 кг цвят от бъз, 7-8 литра вода, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме цветовете с водата и оставяме да престоят 24 часа. Прецеждаме течността. Прибавяме захарта. Наливаме в дамаджана и държим на хладно място. По същия начин можем да приготвим сок и от сух цвят.

Сок от бъзов плод

Прoдукти: 1 кг добре узрели плодове от бъз, 1 кг захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме чепките с узрели плодове. Оронваме зърната с вилица, насипваме в буркани и поръсваме ги със захарта. Оставяме на хладно място, докато се отдели сок. Отливаме сока в бутилки, затваряме ги добре и съхраняваме на хладно място.

Сок от дренки

Прoдукти: 2 кг дренки, 300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме узрелите дренки с вода, колкото да ги покрие. Оставяме ги да престоят 24 часа. След това отстраняваме костилките, пресоваме почистените плодове, прибавяме захарта, наливаме сока в бутилки и стерилизираме на водна баня 15 минути след завирането.

Сок от дюли

Прoдукти: на 1 л сок от дюли - 650 г захар
Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави, сочни и добре узрели дюли и ги нарязваме на парченца заедно с кората. Отстраняваме семената и наливаме толкова вода, че да ги покрие с 1 см. Варим докато омекнат. Отцеждаме сока, прибавяме захарта и варим още 5-6 мим, като периодично отстраняваме пяната. Изстиналия сок наливаме в бутилки, затваряме херметически и стерилизираме 15 мин.

Сок от касис

Прoдукти: 1 кг касис, 1 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Оронваме зърната на добре измития касис и ги заливаме с водата. Слагаме зърната в топла водна баня на слаб огън за около 6 часа. Прецеждаме отделения сок без изстискване и наливаме в бутилки. Запечатваме и държим на тъмно и хладно. Внимаваме температурата на водната баня да не надвишава 50°С, защото сокът добива вкус на компот.

Сок от лимони

Прoдукти: на 3 кг лимони - 3 л вода, 1.5 кг захар, 1 пакетче лимонтозу
Нaчин на приготвяне: Подбираме тънкокори и здрави лимони, нарязваме ги заедно с корите на кубчета, махаме семките и ги заливаме с вода. Оставяме да престоят 24 часа, отцеждаме ги от водата, но не я изхвърляме. Прекарваме ги през месомелачка и ги връщаме пак във водата. Оставяме да престоят още 24 часа. На третия ден ги прецеждаме през гъста марля, подслаждаме със захарта, прибавяме размитото в малко вода лимонтузу и бъркаме, докато захарта се разтвори. Наливаме сока в чисти бутилки, които запушваме много добре.

Сок от офика

Прoдукти: 1 кг плодове от офика, 150 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и раздробяваме добре узрелите плодове. Слагаме ги в паров сокоотделител заедно със захарта. Наливаме получения сок още горещ в затоплени бутилки. Затваряме добре. Съхраняваме на тъмно и хладно място.

Студен сироп от малини

Прoдукти: 1 кг малини, , 1 кг захар, 700 мл вода, 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Заливаме малините с водата и оставяме да престоят 24 часа заедно с лимонената киселина. Няколко пъти ги разбъркваме. Прецеждаме през двоен тензух, без да мачкаме плодовете. Към получения сок прибавяме захарта и бъркаме до пълното й разтопяване. Наливаме сиропа в бутилки и затваряме с капачки. Добре е да залеем капачките с парафин.

Суров вишнев сироп

Прoдукти: на 5 кг вишни - 800 мл вода, на 1 л вишнев сок - 2 кг захар и 2 ч.л. лимонена киселина
Нaчин на приготвяне: Избираме здрави и узрели вишни, изчистваме ги от костилките и ги намачкваме. Прецеждаме сока през марля и наливаме вода в посочената пропорция. Разбъркваме и повторно прецеждаме. На всеки литър сок слагаме 2 кг захар и 2 ч.л. лимонтозу. Бъркаме до пълното разтваряне на захарта. Отново прецеждаме сиропа през марля, наливаме го в тъмни бутилки, запушваме, парафинираме тапите и държим сиропа на тъмно и хладно място.

Суров сироп от ягоди

Прoдукти: 3 кг ягоди, 2 л вода, 1 ч.ч. лимонена киселина, захар
Нaчин на приготвяне: Посипваме ягодите с 1 кг захар, наливаме водата и ги оставяме да престоят 48 часа. Прецеждаме ягодите през ситна марля. На 1 л сок добавяме 1,2 кг захар. Прибавяме и лимонената киселина и оставяме да престоят 24 часа. Отстраняваме пяната и наливаме сиропа в бутилки. Съхраняваме го на хладно.

Шипков квас

Прoдукти: 1 кг шипки, 1 кг захар, 6-7 л вода, 1 ч.л. винена киселина.
Нaчин на приготвяне: Слагаме шипките в дамаджана, насипваме захарта и доливаме с вода. Прибавяме винената киселина. Оставяме съда на стайна температура. След няколко дни сместа започва да шуми, а на повърхността се образува пяна. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме плътно и съхраняваме на хладно място. Питието добива приятно резлив вкус.

Ябълков квас

Прoдукти: 5 кг диви ябълки, стафиди.
Нaчин на приготвяне: Слагаме ябълките в голям буркан. Наливаме преварена вода. Държим на прохладно място, докато започне да шуми. Прецеждаме. Наливаме в бутилки. Във всяка бутилка слагаме по 5-6 стафиди. Затваряме бутилките плътно и оставяме квасът отново да зашуми. Прецеждаме. Утайката в съда можем да залеем с вода и да получим още квас.

Ябълков сайдер

Прoдукти: 5 кг ябълки.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на дребно, прекарваме през преса. Наливаме сока в голям буркан, затваряме и държим на хладно. След 5 дни сайдерът втасва. Прецеждаме и наливаме в бутилки, затваряме херметически и пазим на хладно.

Ябълков сок

Нaчин на приготвяне: Подбираме здрави и сладки ябърки, които обелваме и нарязваме на парченца. Варим ги с малко вода, за да омекнат. Пасираме ги през сито и прецеждаме сока. Наливаме го в бутилки, които затваряме херметически и стерилизираме 10 мин.

Ябълкова вода

Прoдукти: 1 кг диви ябълки, кората на два лимона, захар на вкус.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ябълките на тънко. Настъргваме лимоновите кори и ги прибавяме към ябълките. Поръсваме със захар на вкус и заливаме с вряла вода. Покриваме съда и оставяме плодовете да престоят 3 часа, след което прецеждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Планиране на дворната градина

За да задоволи нуждите си от плодове, при нашите климатични условия се препоръчва семейство от 4 души да има в двора си между три и шест ябълкови дървета, две до пет крушови, две-три вишни, четири-пет...

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

Лечебен масаж на стъпалата

Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....

Бобени чорби

Боб чорба Прoдукти: 1 ч.ч. зрял боб, 2-3 с.л. олио, 1 глава лук, 1 морков, 1 червена чушка, 1 парче целина, 1 корен магданоз, суха чубрица, пресен и сух джоджен, девисил, магданоз, мащерка, босил...

Начало