Още рецепти » ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

 ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер

Салата от зрял фасул с лютеница и праз

Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Отцеждаме сварения фасул и го намачкваме на пюре. Прибавяме лютеницата, счукания чесън и ситно нарязания праз. Посоляваме, поръсваме с част от олиото и оцета и разбъркваме. Разстиламе салатата в чиния за сервиране, поръсваме с останалите оцет и олио и украсяваме с маслините.

Разядка с орехи и чесън

Прoдукти: 300 г орехови ядки, 2 глави чесън, 1/2к.ч. олио, сокът от 1 лимон, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме скилидките чесън и ги пускаме в дървено хаванче. Прибавяме ореховите ядки, поръсваме малко сол и счукваме, докато получим еднородна гладка кашица. Тогава наливаме какпка по капка олиото, а след него лимоновия сок, като през цялото време бъркаме с дървена лъжица. Разпределяме готовия ордьовър в чинии.

Салата от суха бакла с чесън

Прoдукти: 1 ч.ч. суха бакла, 1 глава лук, 1 глава чесън, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, сок от 2 лимона, копър, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме баклата от вечерта, като във водата слагаме содата, за да омекне по-бързо. На сутринта я отцеждаме, измиваме я и я заливаме с 3 ч.ч. студена вода. Варим, докато зърната омекнат. Отцеждаме сварената бакла и я оставяме да изстине. Нарязваме лука на ситно и го поръсваме върху баклата. Разбиваме олиото с лимоновия сок и заливаме салатата с тази смес. Счукваме чесъна с малко сол и го размесваме с баклата. Накрая посоляваме и поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз.

Бъдник с тиква

Прoдукти: 500 г брашно, мая, колкото орех, щипка сол; зa плънката: 700 г тиква, 1 ч. ч. захар, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. едро счукани орехи, канела.
Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто и го оставяме да втасва. В това време нарязваме тиквата на едри парчета и за 10 минути я задушаваме в малко вода. Прибавяме към нея захарта, олиото, орехите и канелата. Омесваме още веднъж тестото с малко брашно и го разделяме на 2 части, едната – по-голяма. В намаслена форма разстиламе по-голямата кора така, че да покрие стените на тавата. Разточваме останалото тесто на дебела кора с диаметъра на тавата. Върху разстланата кора изсипваме плънката от тиква. Похлупваме с втората кора. Отгоре напръскваме с олио и набождаме с вилица. Поръсваме със захар и печем в умерена фурна около 40-50 минути. Ако коричката започне да става кафява, покриваме бъдника с фолио.

Зелеви сарми със зрял фасул

Прoдукти: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите листа на зелката от кочана и им изрязваме дебелите жили. Останалото зеле нарязваме на ситно и леко запържваме с 1 с.л. олио. Нарязваме лука на ситно и го смесваме със сварения боб и почистения и измит ориз. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода и варим на умерен огън, докато оризът омекне. Отстраняваме от огъня и с тази смес завиваме в зелевите листа сарми. Застиламе дъното на тенджерата със ситно нарязаното зеле, нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1 ч.ч топла вода, притискаме с плоска чиния и варим на тих огън, докато зелевите листа омекнат. Отделно запържваме останалото олио с малко червен пипер. Разреждаме запръжката с малко от течността, в която са врели сармите. Наливаме тази застройка в тенджерата и доваряваме още десетина минути.

Празничен фасул

Прoдукти: 500 г зрял фасул, 1 к.ч. ориз, 4 червени чушки, 1-2 люти чушлета, 2-3 домата, 1 к.ч. олио, магданоз, сух джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула за 1 нощ в подсолена вода, след което го изплакваме и го варим 15-20 мин в нова вода. Сменяме водата и продължаваме да варим на умерен огън, докато фасулът омекне. Прибавяме нарязаните чушки, препечените люти чушлета, 1 цяла обелена глава лук и 2 с.л. олио. Малко преди фасулът да се свари напълно, слагаме ориз и другата глава лук, която сме нарязали много ситно и сме задушили в останалата мазнина и малко вода заедно с обелените и настъргани домати. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и варим боба още 15-20 мин на тих огън. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз и стрит джоджен.

Зелеви сарми с орехи

Прoдукти: 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 5-6 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите зелеви листа, а останалото зеле нарязваме на ситно. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в олиото и малко вода. Щом поомекне, прибавяме ориза и пържим, докато стане прозрачен. Отстраняваме от огъня и прибавяме орехите, червения пипер и останалите подправки. Разпределяме сместа върху отделените зелеви листа и завиваме сармички. Разстиламе нарязаното зеле в тенджерата и нареждаме отгоре сармите. Наливаме 1 ч.ч. зелев сок и 2 ч.ч. топла вода, затискаме сармите с чиния и слагаме тенджерата на силен огън. Щом заври, намаляме котлона и оставяме ястието да къкри на слаб огън до готовност. Поднасяме сармите студени, поръсени с черен пипер.

Зрял фасул със сухи чушки

Прoдукти: 400 г зрял фасул, 4 сухи чушки, 2 домата, 4 глави лук, 1 к.ч. олио, 1-2 люти чушлета, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато поомекне. Нарязваме лука на ивички и го задушаваме в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните домати и сухи чушки, поръсваме червения пипер, разбъркваме и изсипваме сместа при боба. Посоляваме, добавяме лютите чушлета, поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен и варим още 15-20 мин на тих огън.

Пълнени камби със зрял фасул на фурна

Прoдукти: 8 едри червени камби, 500 г сварен зрял фасул, 2-3 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. олио, червен пипер, джоджен, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в 2 с.л. олио. Щом поомекне, прибавяме червения пипер и доматеното пюре, размито в малко вода. Сипваме сварения и отцеден фасул, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Отделно изпържваме почистените камби в 2 с.л. олио. Изсипваме половината от фасула в тавичка, а останалия разбъркваме с наситнените магданоз и джоджен. Пълним камбите с така приготвената смес и ги нареждаме върху фасула в тавичката. Заливаме ястието с останалото олио и печем в умерено загрята фурна.

Пълнени чушки от туршия

Прoдукти: 15-16 чушки от туршия, 1 ч.ч. ориз, 4-5 глави лук, 1 ч.ч. олио, 2-3 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, чубрица, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме чушките от семките, заливаме ги с вряща вода и ги оставяме да киснат 30-40 минути. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в половината от олиото. Щом поомекне, прибавяме ориза и го позапържваме. После поръсваме червения пипер, посоляваме, наливаме 1-2 ч.ч. топла вода и варим, докато водата се изпари и оризът набъбне. Накрая подправяме с чубрица и джоджен и разбъркваме. Изплакваме отцедените чушки и ги напълваме с приготвената оризова смес. После ги овалваме в брашното и ги нареждаме в плитка тенджера. Наливаме малко топла вода, прибавяме останалото олио и варим на тих огън.

Пълнени пиперки с лук и орехи

Прoдукти: 1 кг чушки капии, 5-6 глави лук, 3-4 домата, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.ч едро счукани орехи, 1 ч.л. червен пипер, 4-5 с.л. мазнина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в мазнината и малко вода. Добавяме попарените, обелени и едро настъргани домати и продължаваме да задушаваме, докато доматите останат на мазнина. Отстраняваме тенджерата от огъня и прибавяме орехите, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и черен пипер. Посоляваме сместа и пълним с нея чушките, предварително почистени от дръжките и семената. Нареждаме ги в намаслена тавичка, заливаме с 1 ч.ч. топла вода и печем в умерена фурна.

Тиква с леща

Прoдукти: 1 парче тиква (около 600 г), 1 ч. ч. леща, 1 глава лук, 3 с. л. олио, 2-3 скилидки чесън, сол, магданоз.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме лещата в малко количество вода и отцеждаме. Почистената тиква нарязваме на малки парченца и варим в подсолена вода до полуготовост. Прибавяме сварената леща, задушения в мазнината ситно нарязан лук и наситнения чесън. Посоляваме и доваряваме. При поднасяне посипваме със ситно нарязан магданоз.

Бобена бурания

Прoдукти: 2 ч.ч. зрял боб, 1 непълна ч.ч. ориз, 1 стрък праз, 500 г кисело зеле, 6-7 с.л. олио, 1 с.л. червен пипер, сол, зелева чорба.
Нaчин на приготвяне: Киснем боба 1 нощ в подсолена вода. Сутринта го измиваме от солта и го варим в малко вода и 2 с.л. олио до омекване на зърната. Отделно нарязваме много ситно праза и го задушаваме в останалата мазнина. Прибавяме нарязаното зеле и червения пипер и продължаваме задушаването. Разреждаме с 2 ч.ч. зелев сок и сипваме ориза. Варим 15 мин на слаб огън и прибавяме боба. При нужда разреждаме ястието със смес от зелева чорба и вода. Оставяме го да къкри на слаб огън. Готовото ястие трябва да бъде чисто, без сос. Преди поднасяне поръсваме обилно с черен пипер.

Боб с кисело зеле

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 ч.ч. зрял боб, 150 мл олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена вода. На другия ден отцеждаме и го сваряваме в леко подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 с.л. олио. В останалото олио задушаваме ситно нарязаните лук и зеле. Щом зелето поомекне, прибавяме сварения боб, зачервяваме с пипера и изсипваме ястието в тавичка. Печем 20 мин в умерена фурна. Преди поднасяне поръсваме със стрит джоджен.

Паприкаш по селски

Прoдукти: 3-4 големи картофа, 4-5 чушки, 2-3 глави лук, 1-2 моркова, 1/2 ч. ч. олио, 1 с. л. брашно, 5-6 домата, 1 ч. л. червен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в мазнината. Прибавяме ситно нарязаните моркови. Когато омекнат, сипваме брашното и също го позапържваме. Поръсваме червения пипер и наливаме гореща вода. Щом заври, добавяме нарязаните на ивички чушки и нарязаните на колелца картофи. Посоляваме и готвим на умерен огън. Когато паприкашът е почти готов, сипваме ситно нарязаните домати. Прехвърляме ястието в тавичка и запичаме. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Тиквеник с мед за Бъдни вечер

Прoдукти: 250 г фини кори, 1 кг тиква, 150 г орехови ядки, 200 г пчелен мед, 100 г захар, 1 1/2к.ч. олио, 1 с.л. галета, 1/2ч.л. канела, сокът от 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, почистваме я от семената и влакнестата част и я настъргваме на едро ренде. Задушаваме я с малко вода на слаб огън. След 5-6 мин отцеждаме тиквата от водата, наливаме 11/2 ч.ч. олио и продължаваме да задушаваме, докато омекне. Изчакваме задушената тиква да се охлади и смесваме с половината от меда, накълцаните орехи, канелата и галетата. В намаслена тава нареждаме поръсените с мазнина кори. Между корите разстиламе на два пласта тиквената плънка. Печем тиквеника в умерено загрята фурна. Отделно приготвяме сироп от захарта, останалия мед и 250 мл вода. Варим сиропа десетина минути на умерен огън. Отстраняваме го от огъня, прибавяме лимоновия сок и оставяме сиропа да изстине. Изваждаме готовия тиквеник от фурната и още горещ го заливаме с охладения сироп.

Постен щрудел

Прoдукти: 200 мл вода, 200 мл олио, 150 г захар, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 6-7 ябълки, 100 г смлени орехи, 1 пакетче канела, 4 с.л. галета, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде.Прибавяме орехите, канелата и галетата и разбъркваме. Отделно смесваме водата, олиото и захарта. Постепенно прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Разбъркваме много добре. Изсипваме половината от тестото в намаслена и набрашнена тавичка. Отгоре разстиламе настърганите ябълки. Покриваме с останалото тесто и печем в умерена фурна. Изчакваме щрудела да изстине и поръсваме обилно с пудра захар.

Пълнена печена тиква

Прoдукти: 1 малка бяла тиква, 1 ч. ч. мед, 1 дюля, 1 ябълка, 1 круша, 1 шепа стафиди, 1 ч. ч. нарязани орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Измиваме тиквата добре, отрязваме капаче и почистваме от семките. Пълним я със смес от меда, нарязаните дюля, ябълка и круша, стафидите и рязаните орехови ядки. Захлупваме капачето и печем на бавен огън цяла нощ. Консумираме след 24 часа.

Варено жито със сухо грозде и орехови ядки

Прoдукти: 1 ч.ч. жито, 1 к.ч. едро счукани орехови ядки, 1 к.ч. сухо грозде, 1/2 ч.л. канела, захар.
Нaчин на приготвяне: Заливаме житото с вода, която трябва да е десетина сантиметра над него, и го варим на умерен огън, докато се свари добре /може да се развари/. Завиваме тенджерата с прегъната на две хавлиена кърпа, слагаме върху нея капака и оставяме житото да нацъфти за десетина часа /от вечерта до сутринта/. След това отново го затопляме и прибавяме ореховите ядки, сушеното грозде и захар на вкус. След като поври 15 мин, отстраняваме тенджерата от огъня. Преди поднасяне разбъркваме житото с канелата и по желание поръсваме със смлени орехови ядки.

Комбаст

Прoдукти: 1,5 кг тиква, 1 двойна шепа сушени ябълки, круши и други плодове, захар.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквата на парчета, широки около 3-4 см и дебели 1 см. Нареждаме ги в тенджера, заливаме ги с вода така, че да ги покрие 2 пръста, захлупваме тенджерата и варим на тих огън. След 15 мин прибавяме сушените плодове, които предварително сме накиснали за 30 мин в студена вода и след това сме ги отцедили. Продължаваме да варим на тих огън, докато водата изври и плодовете омекнат. Накрая подслаждаме със захар на вкус. Поднасяме десерта топъл или студен.

Коледа

Задушени пържоли с бира

Прoдукти: 800 г пържоли, 500 г лук, 1 к.ч. разтопено краве масло, половин бутилка бира, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите и ги запичаме във фурната с част от маслото. Лука нарязваме на тънки ивички и задушаваме в останалото масло до златисто оцветяване. Половината от задушения лук растиламе в широка тенджера. Върху него нареждаме пържолите и покриваме с останалия лук. Поръсваме с черен пипер и сол и заливаме с бирата. Захлупваме тенджерата и оставяме да ври на тих огън до пълното омекване на пържолите.

Кавърма-кебап

Прoдукти: 750 г свинско месо, 1 к.ч. олио, 3 стръка праз, 3 червени чушки, 1-2 с.л. вино, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. сминдух, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и леко го запържваме леко в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания праз и нарязаните на парченца пиперки. След като позапържим и тях, прибавяме доматеното пюре, размити в 1-2 с.л. вода. Наливаме виното и малко топла вода. Посоляваме, поръсваме с чубрица, сминдух и черен пипер и задушаваме ястието на тих огън, докато остане на мазнина.

Търновски пържоли с гъби

Прoдукти: 5 свински пържоли, 2 чушки, 2 с. л. брашно, 500 г печурки, 12 с. л. доматено пюре, 1 к. ч. бяло вино, 3-4 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изпържваме ги в мазнината и ги изваждаме. В същата мазнина задушаваме нарязаните чушки и гъби. След като омекнат, прибавяме и запържваме брашното. Заливаме сместа с виното и варим 15-20 минути, като накрая прибавяме дафиновия лист. Накрая заливаме пържолите със соса и поднасяме с гарнитура по избор.

Пиян кебап

Прoдукти: 600 г свински бут без кост, 2 глави лук, 2 с. л. доматено пюре, 1 с. л. брашно, 2 моркова, 200 г бяло грозде, 200 черно грозде, 200 мл червено вино, филийки бял хляб без кората според броя на порциите, 1 яйце, 3 с. л. галета, олио, черен пипер, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го запържваме в сгорещеното олио до зачервяване. Изваждаме го с решетеста лъжица и го оставяме на топло. В същата мазнина запържваме лука и морковите, нарязани на кубчета. Прибавяме доматеното пюре и брашното, разбъркваме добре и разреждаме с виното. Доливаме с топла вода и връщаме месото при зеленчуците. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, прибавяме дафинов лист. 10 минути преди да стане готов кебапът, прибавяме нароненото грозде. Оставяме да поври. Панираме филийките хляб с яйцата и галетата и ги поднасяме с ястието.

Родопски сарми

Прoдукти: 1 кисела зелка, 1 кг обезкостено свинско месо, 5-6 глави лук, 1 к.ч. мас, 1 ч.л. черен пипер на зърна.
Нaчин на приготвяне: Отделяме по-големите зелеви листа, а останалото зеле нарязваме на ситно. Нарязваме лука на филийки и го задушаваме в разтопената мазнина. Щом поомекне, прибавяме нарязаното на малки късчета свинско месо и леко го позапържваме. Разпределяме така приготвената плънка върху зелевите листа, като навсякъде слагаме по 2-3 зрънца черен пипер. Завиваме сармички и ги подреждаме в тенджера, чието дъно сме покрили със нарязаното зеле. Наливаме равни количества вода и зелев сок, така че течността да продуктите. Притискаме с чиния и варим на слаб огън, докато ястието остане на мазнина.

Свинско в гърне

Прoдукти: 800-900 г свинско месо, 3-4 глави лук, 100 г краве масло, 1 люта чушка, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, почистваме го от ципи и сухожилия, измиваме го на течаща вода, отцеждаме го и го нарязваме на парченца. Слагаме парчетата в глинено гърне заедно с маслото и 1-2 к.ч. вода. Загряваме и прибавяме ситно нарязания лук, лютата чушка, зърната черен пипер, ситно нарязан магданоз и сол на вкус. Доливаме 1 ч.ч. топла вода, захлупваме гърнето и го слагаме на слаб огън. Задушаваме, докато месото омекне напълно. Поднасяме ястието топло, поръсено с препърженото масло.

Апетитни празнични гювечета

Прoдукти: 15 кебапчета, 500 г крехко свинско месо, 500 г гъби, 2 глави лук, 1 шепа бамя, половин връзка магданоз, 3-4 стръка джоджен, 2 зрели домата, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпичаме кебапчетата на скара, а нарязаното на парчета свинско месо сваряваме в подсолена вода. Задушаваме гъбите в половината мазнина, а в останалата запържваме ситно нарязания лук. Поръсваме с червения пипер. Във всяко гювече редим по 3 кебапчета, 3-4 късчета варено месо, 2-3 с.л. задушени гъби. Посипваме със запържения лук и ситно нарязаните магданоз и джоджен, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Добавяме по 5-6 попарени с вряла вода бами, заливаме с бульона от вареното месо и покриваме с кръгчета от добре узрели домати. Захлупваме гювечетата и печем в умерена фурна.

Джолан със зрял фасул по шуменски

Прoдукти: 500 г джолан (предварително сварен), 250 г шарена сланина, 300 г наденица, 2 ч.ч. зрял фасул, 3 глави лук, 1 връзка магданоз, 10-12 скилидки чесън, 2-3 с.л. доматено пюре, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Накисваме фасула в студена вода от вечерта. На другия ден леко го сваряваме и му изсипваме водата. Прецеждаме бульона, в който е врял джолана и разреждаме с топла вода. Слагаме джолана и боба в гювеч и заливаме с бульона. Прибавяме нарязаната на парчета сланина, наденицата, ситно нарязания лук, обелените скилидки чесън, размитото във вода доматено пюре, ситно нарязания магданоз и сол. Захлупваме глинения съд с капака и запечатваме с тесто. Печем ястието във фурната до готовност.

Друсан кебап на фурна

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.

Кебап във фолио

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 15 средни гъби, 4-5 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло (мас), 2-3 с.л. лютеница (кетчуп), 3-4 домата, черен пипер, чубрица, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, прибавяме ситно нарязаните гъби и домати, лютеницата (кетчупа), виното и подправките. Посоляваме на вкус. Разбъркваме всичко и оставяме на хладно за 24 часа. Оформяме 5 листа фолио, намазваме ги с мазнина и разпределяме отгоре готовата смес, като добавяме по 1 люта чушка и бучка масло (мас). Увиваме кебапа във фолиото и го печем в умерено загрята.

Кокошка по македонски

Прoдукти: 1 кокошка /около 1,5 кг/ с дреболиите, 1 к.ч. ориз, 1 кг кисело зеле, листа от прясно зеле, 1-2 глави лук, 300 г домати от консерва, 1 к.ч. олио, 300 г кървавица, 100 г сланина, 1 лимон, черен и червен пипер, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме сърцето и воденичката, към края на варенето прибавяме и дробчето. Отделно задушаваме в сгорещеното олио ситно нарязания лук с обелените и настъргани домати. Когато се изпари водата, прибавяме ситно нарязаните дреболии и ги запържваме. Прибавяме ориза, леко го запържваме и заливаме с малко бульон от дреболиите. Посоляваме, поръсваме с джоджен, черен и червен пипер и варим, докато се сгъсти оризът. Напълваме кокошката с приготвената плънка и я зашиваме. В отделна тенджера запържваме ситно нарязаното зеле. Разстиламе в широка тенджера половината от зелето, слагаме отгоре кокошката, а около нея нареждаме нарязаните на парчета сланина и кървавица и обеления лимон, разрязан на половина. Най-отгоре слагаме останалото зеле, сипваме малко вода и покриваме с листа от сурово зеле. Така приготвеното ястие задушаваме най-малко 3 часа.

Коледарски топки

Прoдукти: 500 г свински дроб, 500 г тлъсто свинско месо, 1 голяма глава лук, 2 с.л. масло, 1 було (кърпа), 10 зърна черен пипер, 1 стрък чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме дроба на дребно и към него прибавяме нарязаното месо, ситно нарязания лук и подправките. Посоляваме сместа, разбъркваме я добре и оформяме от нея топки по около 200 г, които слагаме в булото. Така приготвеното ястие разполагаме в тава, намазана с масло и печем в умерена фурна, като покриваме тавата с хартия, за да не прегорят коледните топки.

Пълнена кокошка, задушена със зеле

Прoдукти: 1 кокошка с дреболиите, 2 глави лук, 1 ч.ч. олио, 2 домата, 1 к.ч. ориз, 1 кисела зелка, 100 г солена сланина, 250 г кървавица, 1 лимон, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. ситно нарязан джоджен, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Натриваме кокошката отвътре и отвън със сол и черен пипер. Сваряваме воденичката и сърцето в подсолена вода, като към края на варенето прибавяме и дробчето. Отцеждаме сварените дреболии и ги нарязваме на малки парченца. Нарязваме 1 глава лук на ситно и я задушаваме в половината олио. Щом стане прозрачен, прибавяме обелените и настъргани домати. Когато течността се поизпари, прибавяме дреболиите и ги запържваме. Прибавяме ориза и също го запържваме. Поръсваме червения пипер и джоджена и подправяме на вкус с черен пипер и сол. Наливаме 1 ч.ч. бульон от дреболиите и варим, докато оризът поомекне. Напълваме кокошката с тази смес и зашиваме отвора. Запържваме втората глава ситно нарязан лук в останалото олио. Прибавяме нарязаното на лентички зеле и също го запържваме. Отделяме половината от запърженото зеле, а останалото разстиламе в голяма тенджера. Слагаме върху него кокошката, а наоколо нареждаме нарязаните на парченца кървавица и сланина. Разпределяме отгоре нарязания на кръгчета лимон и покриваме с останалото зеле. Наливаме вода до две трети от височината на продуктите, покриваме с цели зелеви листа, захлупваме и замазваме капака с тесто. Задушаваме 3-4 часа на тих огън.

Механджийска капама

Прoдукти: 500 г свинско месо, 500 г пилешко месо, 500 г сурови наденички, 1 кг лук, 500 г моркови, 500 г печурки, 300 г маслини, 3-4 дафинови листа, 1 ч.ч. вода, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро всички продукти и ги слагаме в пръстен гювеч. Прибавяме обезкостените маслини, червения пипер и дафиновите листа. Наливаме олиото и водата и посоляваме на вкус. Захлупваме и замазваме капака с тесто. Слагаме гювеча в сгорещена фурна и печем 3-4 часа при температура 180°С.

Млин от кълцано месо

Прoдукти: 600 г говеждо месо, 150 г телешко месо, 150 г свинско месо, 100 г сланина, 200 г пресни гъби, 2-3 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 2-3 дафинови листа, 1 ч.л. кимион, 3 яйца, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, 50 мл плодова ракия.
Нaчин на приготвяне: Накълцваме месото със сатър и го омесваме със ситно нарязаните гъби, лук, чесън и магданоз, натрошения дафинов лист, кимиона, черния пипер, белтъците от яйцата, ракията и сол на вкус. На дъното на тава нареждаме сланината, нарязана на филийки, отгоре изсипваме и разстиламе сместа. Печем в умерена фурна. Към края на печенето заливаме с разбитите с малко вода жълтъци.

Печено свинско месо в було

Прoдукти: 1 кг шарено свинско месо, 3 глави лук, 1 свинско було, 1-2 с.л. свинска мас, черен и червен пипер, ким, 1 к.ч. вино, 1 к.ч. бульон, 200-300 г свински ребра, сол, корчица, захар, оцет
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, поръсваме обилно със смес от сол, черен пипер и ким, разбъркваме добре и увиваме месото в булото. Начупваме ребрата, разстиламе ги на дъното на тава и ги заливаме с 1 с.л. свинска мас. Слагаме върху тях увитото в булото месо, така че краищата на булото да останат отдолу, поръсваме с червен пипер и останалата мазнина и печем 10-15 мин в силно загрята фурна. Отстрани в тавата сипваме сипваме смес от виното и бульона. Печем месото още 15-20 мин, като от време на време прибавяме по 1 с.л. бульон или гореща вода, изваждаме в затоплена чиния и поливаме с част от соса. Разреждаме останалия сос с бульон /или топла вода/ и го прецеждаме. Подправяме го с малко вино, горчица, няколко капки оцет, захар и сол на вкус, кипваме го и го изсипваме в сосиера.

Печено свинско месо в тесто

Прoдукти: 500 г готово тесто, 1 кг свинско месо, 500 г домати, 1 жълтък, 1 с. л. масло, 1 ч. л. олио, няколко клонки магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Разточваме 2/3 от тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник 20 х 30 см и слагаме месото в центъра. Краищата намазваме с жълтък и загръщаме като притискаме ръбовете. Останалото тесто разточваме и с него правим украса върху рулото във вид на решетка или други фигури, намазваме с останалия жълтък. Формата за печене обливаме с хладка вода, поставяме в нея рулото и печем 1 час във фурната. В смес от маслото и олиото запържваме доматите, посоляваме и подправяме с черния пипер и магданоза. Печеното нарязваме на по-едри парчета и сервираме с доматения сос.

Пълнена печена тиква

Прoдукти: 2 1/2 кг цяла тиква, 800 г говеждо месо, 2 глави лук, 100 г краве масло, 150 мл сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре тиквата. Отрязваме капаче от страната на дръжката. С лъжица изваждаме семките и част от вътрешността на тиквата, която накълцваме. Прибавяме нарязаното на малки парченца месо и ситно нарязания лук, задушен в част от маслото и малко вода. Посоляваме и пълним тиквата с тази смес. Отгоре поръсваме останалото масло и сметаната. Захлупваме тиквата с отрязаното капаче, слагаме я в намаслена тава и печем в умерена фурна.

Пържоли в зелеви листа

Прoдукти: 8 котлетчетата, 8 големи листа от кисело зеле, 1-2 ч.л. червен пипер, 2-3 с.л. олио, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме котлетчетата, подсушаваме ги и отстраняваме костите. Начукваме пържолките с дървено чукче и ги натриваме със сол, смлян кимион и черен пипер. След това завиваме всяка пържолка в зелев лист и ги нареждаме в тенджера. Наливаме олиото и 2 ч.ч. топла вода и задушаваме пържолките на тих огън, докато омекнат. Накрая ги запичаме около 15 мин в умерена фурна.

Пържоли с кисело зеле

Прoдукти: 2 кисели зелки, 2 кг свински пържоли, червен и черен пипер, кимион, мас.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на ситно и го слагаме в глинен съд с широк отвор, поръсваме с червен пипер и слагаме свинска мас. Заливаме с малко вода и оставяме във фурната да се пече. През половин час го разбъркваме и печем, докато стане препечено отвсякъде. Начукваме пържолите и ги посоляваме, поръсваме с черен пипер и кимион и ги изпичаме на скара. Малко преди да извадим зелето от фурната нареждаме пържолите върху него и довършваме печенето. Сервираме ястието горещо.

Руло по селски

Прoдукти: 250 г телешко було, 750 г телешко месо, 150 г лой, 100 г краве масло, половин яйце, 1,5 кг картофи, 2 филии сух бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 500 г зелени домати, няколко люти пиперки, чесън, риган, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обираме месото и лойта от костите, нарязваме на парчета и накълцваме със сатър. Прибавяме накиснатия в млякото сух хляб, счукания чесън, малко масло, риган и сол. Добавяме яйцето и омесваме всичко добре. Оформяме хлебче, което завиваме в булото и слагаме в пръстен гювеч. Наоколо нареждаме нарязаните на филийки картофи и зелени домати. Посоляваме, заливаме с разтопеното масло и малко вода, захлупваме и печем около 2 часа в умерена фурна. Нарязваме готовото руло и го поднасяме в гювеча, в който сме го приготвили.

Рулца от свинска кожа

Прoдукти: 8 парчета свинска кожа, 400 г крехко свинсо месо, 200 г сланина, 2-3 скилидки чесън, магданоз, джоджен, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме млада, опърлена и добре свинска кожа. Нарязваме я на парчета с размери 10х20 см. Отделно нарязваме на дребни кубчета месото и сланината. Прибавяме ситно нарязаните чесън, магданоз, джоджен и копър. Поръсваме черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. След това слагаме в края на всяко парче кожа по малко от плънката и навиваме рулца. Завързваме всяко рулце със здрав канап и варим рулцата в кипяща вода, докато омекнат. После ги нареждаме в тавичка, заливаме ги с олиото и ги поръсваме с червен пипер и стрита чубрица. Наливаме малко топла вода и покриваме тавичката с алуминиево фолио. Печем рулцата 40 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме готовите рулца от фурната, изчакваме ги да изстинат, отстраняваме канапа и ги нарязваме на кръгчета.

Сакарска гозба

Прoдукти: 1 кг обезкостено свинско месо, 1 кг свинска карантия, 1 с.л. червен пипер, магданоз, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим в подсолена вода, докато омекне. Измиваме добре свинската карантия и я сваряваме отделно също в подсолена вода. След това нарязваме субпродуктите на ситно, прибавяме нарязаното месо и поръсваме със ситно нарязани магданоз и джоджен. Посоляваме на вкус, поръсваме с червения пипер, разбъркваме добре, за да се размеси месото с подправките, и изсипваме сместа в тавичка. Печем в умерена фурна.

Свински бут с топено сирене в гювеч

Прoдукти: 1 кг обезкостен бут, 1 кофичка кисело мляко, 200 г топено сирене, 350 г гъби, 1 нарязана зелена чушка, 1 глава лук, 2-3 с.л. олио 1/3 пакетче масло, чубрица, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Гъбите, лука, чушката и парченцата топено сирене нарязваме на ситно. Бута режем на парчета, колкото кибритена кутийка. Смесваме киселото мляко, лука, чушката, олиото, гъбите и маслото. Наливаме вода, колкото киселото мляко и подправяме със сол, чубрица и черен пипер. В глинен гювеч редуваме парченца бут с парченца топено сирене, като всеки ред заливаме със зеленчуковата смес. Продължаваме, докато продуктите свършат. Захлупваме и печем 2 – 2 1/2 часа във фурна, загрята до 200 градуса.

Смесени меса в глинен съд

Прoдукти: 500 г шарено свинско месо, 500 г сурова наденица, 500 г черен дроб, 1-2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, бялата част на 2-3 стръка праз, 10-12 маслини, 1-2 чушки, черен пипер на зърна, сол, червен пипер, суха чубрица, 150 мл червено вино, 2-3 с.л. олио
Нaчин на приготвяне: Нарязваме свинското и дроба на хапки, а наденицата нарязваме на по-големи парченца. Слагаме месата в глинен съд. Прибавяме нарязаните на филийки лук и чесън, нарязаната на по-големи парченца чушка и маслините, без костилките. Наливаме олиото, виното и 250 мл вода. Поръсваме подправките. Захлупваме и печем 30 мин на силна фурна. Рязко намаляваме фурната и оставяме ястието да къкри на тих огън, докато месото напълно омекне, а сосът му се сгъсти.

Свински джолани в глинен гювеч

Прoдукти: 2-3 свински джолана (в зависимост от размера на гювеча), 1 ч.ч. бяло вино, 3 глави лук, 5-6 моркова, 1 глава целина, 5-6 гъби, 1 глава чесън, 3-4 зърна бахар, 2-3 дафинови листа, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме джоланите и ги слагаме в гювеча. Добавяме едро нарязаните зеленчуци: лук, моркови, целина, гъби и цели скилидки чесън. Подправяме с бахар, черен пипер, натрошен дафинов лист и сипваме бялото вино. Печем при температура 180-200°С, докато месото започне да се отделя от костите. Сервираме с варен ориз или картофено пюре.

Клопаница

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 5-6 с.л. свинска мас, 5-6 глави лук, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, посоляваме го и го изпържваме с сгорещената мас, след което го изваждаме в супник или малка тенджера. Изчистваме и нарязваме лука на ситно, посоляваме и го счукваме /или нарязваме лука на тънки филийки, посоляваме и стриваме с ръце/. Поръсваме с черен и червен пипер и прибавяме към изпърженото месо. Захлупваме с капак и разтръскваме интензивно тенджерата, за да се размесят лука и месото.

Джолан с кисело зеле

Прoдукти: 1 свински джолан, 800 г кисело зеле, 1 глава лук, 200 г бекон, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 2 с.л. свинска мас, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Отстраняваме кожата на джолана, посоляваме го и го изпичаме на тих огън. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в разтопената мас. Щом поомекне, прибавяме отцеденото и ситно нарязано зеле, заливаме с виното, подправяме с бахара и хвойната, захлупваме и задушаваме до омекване. После отстраняваме капака, прибавяме нарязания на кубчета бекон, поръсваме с черен пипер и оставяме зелето да къкри още 15 мин. Поднасяме го с изпечения джолан.

Свинско тепси-кебап

Прoдукти: 800 г свинско месо, 3-4 стръка праз, 200 г ориз, 100 г свинска мас, 1 глава чесън, 1 ч.л. червен пипер, 2 с.л. оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и обезкостяваме месото, измиваме го на течаща вода, подсушаваме го и го нарязваме на парчета. В тавичка разтопяваме маста и изпържваме в нея месото. Към края на пърженето прибавяме ситно нарязания праз, а 3-4 мин след това – почистения, измит и отцеден ориз. Посоляваме, заливаме с 2-3 ч.ч. топла вода и печем в предварително загрята умерена фурна. Поднасяме тепси-кебапа топъл, поръсен със смес от счукания чесън и оцета.

Свинско печено

Прoдукти: 1-1,2 кг свинско месо от бута или плешката, 500-600 г свински кости, 2-3 с.л. свинска мас, 1 глава лук, черен пипер, ким, сол, бульон или вода.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от ципите и излишната тлъстина. На дъното на тавичка разстиламе натрошените кости, а между тях слагаме от отделената тлъстина, която сме нарязали на ситно. Поръсваме месото със сол, черен пипер и ким и го слагаме върху костите. Заливаме с разтопената мас и слагаме тавичката в предварително загрята силна фурна. Печем, докато по повърхността на месото се образува коричка. Тогава сипваме в тавата 1 к.ч. бульон или топла вода. След 5-6 мин обръщаме месото и го допичаме, като често го поливаме със соса в тавата. След това го изваждаме и го оставяме да изстине при стайна температура. Поднасяме го полято с прецедения сос.

Свинско по белишки

Прoдукти: 600-700 г обезкостено свинско месо, 5 с.л. свинска мас /или олио/, 1 ч.л. червен пипер, 1 средно голяма кисела зелка, 1 глава лук, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на малки хапки и го задушаваме в 2 с.л. свинска мас и 1 ч.ч. топла вода. Изваждаме го, когато поомекне и го държим на топло. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Поръсваме червения пипер, наливаме 1 к.ч. гореща вода, връщаме месото, леко посоляваме, похлупваме и варим на умерен огън. Нарязваме зелето на ивички, слагаме го в тавата и го заливаме с останалата разтопена мас. Задушаваме в умерена фурна, докато омекне. След това прибавяме задушеното месо заедно с лука. Печем, докато ястието хване коричка отгоре. Преди паднасяне поръсваме с черния пипер.

Нова година

Гълъбово гнездо

Прoдукти: 4 резена от телешки бут, 4 резена варено-пушена шунка от бут, 4 резена бекон, 4 твърдо сварени яйца, 1/2 пакет краве масло за пържене, 1 ч. ч. бяло вино, кисела сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: С дървено чукче изтъняваме телешките резени, подобно на лист, като целта е да получим гъвкавост на месото за завиване. Отгоре поставяме резен шунка, резен бекон и свареното яйце. Завиваме на руло, закрепяме с дървено шишче или специални готварски конци. В подходящ съд загряваме маслото и поставяме гълъбовото гнездо да се запържи от всички страни. Разреждаме виното със същото количество вода и заливаме. Намаляваме огъня и оставяме около 45 минути. При необходимост добавяме още малко вода. Овкусяваме със сол и черен пипер и сгъстяваме соса със сметана. При сервиране изваждаме конците.

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Месни хапки на тиган

Прoдукти: 150 г телешко месо, 150 г крехко свинско месо, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 връзка корени за супа, 1 люто чушле, 1 кисела ябълка, 1 ч.л. горчица, 1 ч.л. доматено пюре, 2-3 с.л. олио, 1-2 с.л. бульон, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, червен и черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месата и шунката на малки хапки. Смесваме ги със ситно нарязания лук. Изпържваме сместа в силно загрята мазнина, като от време на време разбъркваме с дървена лъжица. Когато месото поомекне, намаляме огъня до умерен, поръсваме ситно нарязания магданоз и пържим още десетина минути. Прибавяме горчицата и доматеното пюре, размити в бульона и отдръпваме сместа на тих огън. В друг съд сгорещяваме олиото и задушаваме ситно нарязаните корени за супа, почистената и настъргана ябълка и /по желание/ нарязаното люто чушле. Когато тази смес поомекне, прибавяме изпърженото месо, без да разбъркваме. Държим на огъня още 2-3 мин разпределяме на порции и поднасяме.

Панирани пържоли

Прoдукти: 4 пържоли, дебели около 2 см, 1 яйце, 1/2 ч.ч. галета, 1/4 ч.ч. олио, 2 с.л. масло, 2 с.л. ситно нарязан копър, 1/3 ч.ч. вода, 2 кисели краставички, 1 кофичка сметана, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Сгорещяваме олиото. Начуканите пържоли потапяме най-напред в яйцето, после овалваме в галета и пак потапяме в яйцето. Изпържваме пържолите по 15 минути от всяка страна. Без да вадим пържолите от тигана, отливаме олиото и слагаме маслото, сметаната. Наливаме водата. Варим всичко 10 минути. Отстраняваме от огъня, гарнираме с нарязаните на кръгчета кисели краставички и сервираме.

Рамстег с лук

Прoдукти: 1 кг крехко телешко или свинско месо, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 1 к.ч. олио, 2 с.л. брашно, 5 глави лук, 2 с.л. вино, половин пакетче краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го нарязваме на шницели, които леко начукваме с дървено чукче. Посоляваме ги, поръсваме ги с черен пипер, овалваме ги в част от брашното и ги пържим в сгорещената мас, докато се зачервят от двете страни. След това ги заливаме с разтопеното масло и виното. Нарязваме лука на филийки, посоляваме на вкус, овалваме го в останалото брашно и го пържим до златисто оцветяване. После го разпределяме на купчинки върху изпържените шницели.

Пълнено телешко филе

Прoдукти: 750 г телешко филе, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 200 г кайма, 1 твърдо сварено яйце, 1 к.ч. вино, 2 с.л. кисело мляко, 1 1/2 ч.ч. бульон, 2 магданозени корена, 1 морков, 1 парче целина, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме по дължина и начукваме тънко /като пържола/ филето. Запържваме ситно нарязания лук с 2-3 с.л. олио. Прибавяме каймата и също я запържваме. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Прибавяме твърдо свареното яйце, нарязано на кубчета. Разбъркваме сместа и я разстиламе върху филето. Увиваме го на руло, завързваме го със здрав конец и го запържваме от всички страни до зачервяване в 5-6 с.л. олио. След това заливаме рулото с бульона, прибавяме магданозените корени, моркова и целината, нарязани на кубчета, и задушаваме на тих огън. Когато месото омекне, прибавяме виното и киселото мляко. Задушаваме на тих огън още десетина минути, след което изваждаме рулото от тенджерата, освобождаваме го от конците и го нарязваме на филии. Претриваме соса от задушаването през цедка, слагаме го да заври и заливаме с него месото.

Канапе с варено говеждо месо

Прoдукти: 2 филии бял хляб, 150 г телешко или говеждо месо, 1 връзка корени за супа, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, 1 яйце, 3.с. л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, горчица, магданоз, копър, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Прекарваме месото, лука и корените за супа през месомелачка и ги слагаме да се задушават в сгорещеното олио. След десетина минути заливаме с 1 ч.ч. гореща вода, която прибавяме на части, и варим на тих огън около 1 час заедно с няколко зърна черен пипер и дафиновия лист. Посоляваме сварената смес, поръсваме с лимонов сок и прецеждаме без да претриваме. Отделяме бульона настрана, а прецедената смес оставяме да изстине. От маслото, брашното, горчицата и бульона приготвяме светъл бешамелов сос, с който заливаме изстиналата смес. Разбъркваме и оставяме получената смес да престои няколко минути, след което я разпределяме върху филиите, които предварително сме изпържили до златисто в сгорещеното масло. Подреждаме канапетата върху топло блюдо и ги поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пържоли по ихтимански

Прoдукти: 4 пържоли, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. стрита чубрица, 1 к.ч. брашно, 1 1/2к.ч. олио /или краве масло/, 1 к.ч. брашно, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 150 г пресни или стерилизирани гъби, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите, посоляваме ги, поръсваме с черния пипер и чубрицата, овалваме ги в брашното и ги изпържваме от двете страни в половината от олиото /силно загрята/. Изваждаме ги, а в същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. След това прибавяме брашното, което предварително леко сме препекли, и също го позапържваме. Слагаме да се запържат настърганите на ситно ренде целина и моркови. После наливаме 1 ч.ч. топла вода, посоляваме на вкус и оставяме соса да кипне. Тогава връщаме пържолите, захлупваме и задушаваме на умерен огън, докато омекнат. През това време задушаваме в останалата мазнина нарязаните на малки парчета гъби, докато омекнат. Прибавяме гъбите към пържолите, захлупваме и задушаваме още няколко минути.

Телешки пържоли с прясно мляко

Прoдукти: 600 г телешко месо, брашно, 100 г сланина, 2-3 по-големи глави лук, 3-4 с.л. олио, 500 мл прясно мляко, 1 с.л. оцет, черен пипер, червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на пържолки с дебелина около 1 см. Леко ги начукваме, изрязваме тлъстинките и ги натриваме със сол и черен пипер. В сгорещената мазнина пържим нарязаната на кубченца сланина. Вадим пръжките, а пържолките овалваме в брашно и пържим в същата мазнина. Изваждаме ги, прецеждаме мазнината и пържим в нея до поруменяване нарязания на филийки лук. Когато лукът омекне, сипваме млякото и оцета и поръсваме с червен пипер. Оставяме соса да заври, поливаме с него пържолите, захлупваме и задушаваме на умерен котлон 20-30 мин. Накрая поръсваме с пръжките и черен пипер.

Телешко с кестени

Прoдукти: 1,5 кг телешко филе, 500 г кестени, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. бяло вино, 1-2 с.л. брашно, 2 глави лук, 5 моркова, 300 г картофи, 200 г броколи, 1 парче целина, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото в тенджера, връзваме месото с дебел конец и го запържваме от всички страни. Заливаме с малко вино, прибавяме целината, морковите, ненарязания лук, сол, черен пипер и вода и варим около 2 часа на умерен огън. Около 30 мин преди да отстраним от огъня прибавяме изчистените кестени, броколи и картофи. Нареждаме на филии свареното месо и го нареждаме в чиния за сервиране, а около него нареждаме зеленчуците и кестените. Пасираме соса в тенджерата, прибавяме виното и малко брашно и когато се посгъсти, го отстраняваме от огъня и заливаме с него ястието.

Филе миньон с мед и сушени плодове

Прoдукти: 400 г свинско филе миньон, 6 сушени кайсии, 2 сушени смокини, 4 глави лук, 2 с.л. брашно, 2 ч.л. мед, 1 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на кръгли парчета, а кайсиите и смокините на три части. Запържваме наситнения лук в олио за около 3 минути, добавяме месото и пържим от двете страни до зачервяване. Прибавяме меда и оставяме 1-2 минути. Добавяме нарязаните смокини и кайсии, брашното и 250 мл вода. Задушаваме 10 минути. Разпределяме ястието в чинии и поръсваме с магданоз.

Вретено от кайма

Прoдукти: 1 кг кайма /смес/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2ч.л. смлян кимион, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме гъбите, нарязани на дребно, и също ги задушаваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме към нея нарязаните на ситно твърдо сварени яйца и настъргания кашкавал. Отделно омесваме каймата с черния пипер, кимиона и сол на вкус. Разделяме я на 6 части и от всяка част оформяме питка с диаметър около 10 см. Слагаме равни части от плънката в средата на всяка питка. Завиваме питките на вретено и ги печем в силна фурна.

Деликатес с кайма

Прoдукти: 1 кг кайма, 6 яйца, 2 връзки магданоз, 500 г сварени гъби, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 филия хляб, 70 г масло, топено сирене, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с яйцата, гъбите, магданоза и хляба, който предварително сме натопили в прясното мляко, а след това сме изстискали. Посоляваме и прибавяме подправките. В тавичка разтопяваме маслото и разстиламе омесената кайма. Печем около 30 минути. Когато ястието е почти готово, нареждаме отгоре кръгчета топено сирене. Запичаме докато хване коричка.

Ефектно руло

Прoдукти: 1 кг кайма, 2 филии хляб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чушка, 50 г сланина, 1 с.л. краве масло, 2 яйца, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. горчица, 2 с.л. счукани фъстъци, сол, смлян черен пипер, 4 резена шунка, 4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 твърдо сварено яйце, копър.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба. Нарязваме ситно лука, чесъна и чушката. Нарязваме сланината на кубчета, накълцваме магданоза. Загряваме маслото и в него изпържваме сланината. Добавяме лука, чесъна и чушката. Задушаваме. Загряваме фурната до 180 градуса. Омесваме каймата с яйцата, отцедения хляб, доматеното пюре, горчицата, фъстъците, магданоз, лучената смес, сол и черен пипер на вкус. Отделяме 400 г от омесената кайма. Върху кухненския плот разстиламе кърпа, а отгоре слагаме фолио. Върху него разстиламе каймата на пласт с дебелина 1,5 см. Отгоре подреждаме шунката. Завиваме рулото с помощта на фолиото. Слагаме го в средата на правоъгълна тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио и печем около час и половина. От заделената кайма оформяме малки кюфтенца и ги изпържваме в олио. Сервираме рулото в средата на голяма овална чиния. Отстрани нареждаме кюфтенцата. Украсяваме с резенчета яйце и стръкчета копър.

Корона от свински ребърца

Прoдукти: 3,5 кг свински ребра, по възможност еднакви по дължина и с повечко месо, 1 ч.л. босилек, 1 ч.л. черен пипер, сол; зa пълнежа: 500 г кайма смес, не много мазна, 2 глави лук, 1 ч.ч. ориз, 3 кисели краставички, 2 варени яйца, 3 моркова, 3 с.л. олио, 4-5 с.л. сметана, 1/2 ч.ч. галета, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. чубрица, 1/2 ч.л. черен пипер, сол; зa гарнитура: 1,5 кг замразени зеленчуци по избор, 5 скилидки чесън, 2 с.л. соев сос, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Завъртаме парчетата ребра така, че да се получи корона и завързваме двата края, за да не се разделят. Смесваме подправките и натриваме месото с тях отвън и отвътре. Слагаме короната в по-дълбок съд, наливаме малко вода и го покриваме плътно с фолио. Печем го 2 часа във фурна, загрята до 160 градуса. През това време приготвяме пълнежа: Нарязваме почистения лук на ситно и го задушаваме в мазнината. Прибавяме каймата и разбъркваме. След 10 мин слагаме подправките и ориза. Разбъркваме и наливаме 1 ч.ч.гореща вода. Щом течността се изпари, сваляме плънката от огъня. Прибавяме към нея ситно нарязаните кисели краставички, яйцата и сварените моркови. Разбъркваме. Разбиваме сметаната и я разбъркваме с галетата. Изваждаме месото от фурната, махаме фолиото и напълваме короната с плънката. Отгоре заливаме със сметаната и отново връщаме месото да се пече. След като се зачерви добре, изваждаме ястието от фурната. Сипваме зеленчуците в тенджера, в която сме кипнали 1 ч.ч. вода с подправките. Захлупваме добре и задушаваме на тих огън. От време на време само разтърсваме тенджерата, без да я отваряме. След 10 мин зеленчуците са готови. Поставяме короната в средата на голяма чиния. Покрай нея насипваме зеленчуците. Украсяваме с клонки зелени подправки по избор. Сервираме ястието горещо.

Котлети във фолио

Прoдукти: 800 г свинско филе, 1 глава лук, 150 г гъби, 2-3 скилидки чесън, 1 връзка магданоз, черен пипер, 4 тънки резенчета шунка, половин пакетче краве масло, сол.
Нaчин на приготвяне: Ситно нарязания лук и гъбите задушаваме в маслото, прибавяме счукания чесън, а след като се изпари водата - нарязания магданоз и черния пипер. Филето нарязваме на 4 порции и начукваме всяко парче. Поставяме върху фолио за загъване. Върху всеки котлет разстиламе от плънката, покриваме с резен шунка, а върху нея слагаме още 1 с.л. плънка. Загъваме във фолиото, нареждаме пакетчетата в тавичка, сипваме малко вода и печем в умерена фурна. Поднасяме с фолиото.

Свински бут с бекон, гъби и праз

Прoдукти: 600 г свински бут, 200 г бекон, 500 г гъби, 200 г праз, половин бутилка бира, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите. Отстраняваме кожичката на бекона и го нарязваме на филийки, а кожичката – на тънки ивички. Цепваме месото през средата и запълваме цепнатината с нарязаните филийки бекон. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Загъваме месото на продълговато вързопче и го пристягаме добре с подходящ канап. С тънък нож надупчваме готовото вързопче и запълваме дупчиците с ивичките от кожичката на бекона. Месото заедно с измитите гъби и нарязания почистен праз, посолени на вкус, поставяме в тавичка и печем в силна фурна малко повече от 1 час, като по средата на печенето поливаме месото с бирата.


Месен хляб с коричка от бекон

Прoдукти: 20 г сушени гъби, 1 яйце, 700 г телешка кайма, 6 с.л. галета, 1 връзка магданоз, 2 глави лук, черен пипер, сол, 6 дълги ленти бекон, по 2 с.л. олио, горчица и захар, 150 г бяла ряпа, 150 г сметана.
Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите. Нарязваме ситно лука и магданоза. Отделяме водата от гъбите в друг съд, а тях смиламе. Омесваме каймата с яйцето, горчицата, лука, магданоза, гъбите, черен пипер и сол на вкус. Предаваме на омесената кайма форма на хляб и я слагаме в тава. Покриваме "хляба" с беконените ивички. Печем във фурната 1 час при 200 градуса. От време на време овлажняваме "хляба" с водата от гъбите. Обелваме ряпата, нарязваме я на резенчета и я запържваме в сгорещеното олио. Посипваме резенчетата със захар, наливаме 4 с.л. вода и задушаваме 10 минути. Подправяме със сол на вкус. Изваждаме месния "хляб" от тавата, а отделения сос изсипваме в тенджерка, прибавяме сметаната и слагаме сместа на огъня да кипне. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Поднасяме "хляба" с ряпата и сметановия сос.

Печени телешки котлети

Прoдукти: 4 телешки котлета, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. бяло вино, 60 г шунка, 1 малка глава лук, 3 моркова, 3 с.л. галета, магданоз, лимонов сок, риган, смлян черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме леко телешките котлети и ги намазваме със смес смес от лимонов сок, смлян черен пипер, стрит риган и сол. Изпържваме ситно нарязания лук и нарязаните на кубчета моркови до пожълтяване в маслото, разтопено в огнеупорен съд, слагаме котлетите и ги изпържваме от двете страни. Наливаме виното и 1 к.ч. топла вода, върху всеки котлет слагаме по 1 с.л. ситно нарязана шунка, поръсваме със смес от галета и много ситно нарязан магданоз, нареждаме парченца масло и печем в слаба фурна до омекване. Сосът трябва малко да се поизпари. Поднасяме котлетите в огнеупорен съд.

Печено свинско с плънка от кайма

Прoдукти: 1 кг обезкостено свинско месо /цяло парче/, 150 г пушени гърди /или сланина/, 3 глави лук, 150 г кайма, 1 връзка магданоз, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 5-6 скилидки чесън, 1 настъргана ябълка, 1 с.л. галета, 1 яйце, 1 к.ч. разтопена свинска мас, 5-6 картофа, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме месото, подсушаваме го и с мокро дървено чукче го начукваме, докато парчето стане с дебелина около 1,5 см. Нарязваме пушените гърди /или сланината/ на малки кубчета и ги пускаме в предварително затоплен сух тиган. Когато си пуснат мазнина, прибавяме ситно нарязания лук и го запържваме. След това слагаме и каймата и я запържваме съвсем леко. Отстраняваме сместа от огъня и прибавяме ситно нарязания магданоз, червения пипер, половината от черния пипер, счукания чесън, настърганата ябълка, галетата и разбитото яйце. Посоляваме на вкус, разбъркваме много добре и разстиламе сместа върху месото. После навиваме месото на руло и го завързваме здраво с канап. Слагаме рулото в намаслена тавичка, поливаме го с разтопената мас, поръсваме с черен пипер и сол и печем около 1 час и 30 мин в предварително загрята умерена фурна. Половин час преди да извадим от фурната прибавяме обелените и нарязани на тънки филийки картофи.

Печено филе

Прoдукти: 800 г свинско или телешко филе, 2 с.л. олио, 4-5 с.л. прясна свинска мас, 4-5 моркова, 5-6 малки лукчета, 1 парче целина, 1 корен магданоз, 1 корен пащърнак, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.ч. червено вино, 500 г консервирани печурки, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 1 кофичка сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Намазваме месото с олиото и го оставяме 12 часа в хладилник. След това го слагаме в тавичка със сгорещената мас и го запържваме леко от всички страни. Прибавяме нарязаните на кръгчета моркови, целите лукчета и обелените корени от магданоз и пащърнак. Посоляваме и заливаме с виното. Покриваме плътно тавичката с алуминиево фолио и печем 30 мин в силна фурна и още 1 час в умерена. Отстраняваме фолиото и отливаме соса в чаена чаша. Запичаме месото още малко, за да се зачерви. Допълваме чашата, в която сме отляли соса, с бульон или топла вода и разтваряме в нея брашното. Изсипваме течността в огнеупорен съд и варим 5 мин, като непрекъснато бъркаме с тел. Прибавяме гъбите, които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото. Варим още 5 мин, отстраняваме от огъня, сипваме сметаната и поръсваме с черен пипер. Нарязваме изстиналото месо на филийки и го заливаме с топлия сос. Поднасяме го с морковите и лукчетата.

Пудинг с месо

Прoдукти: 150 г смляно телешко месо, 150 г смляно свинско месо, 150 г смляно говеждо месо, 80 г овесени ядки, прясно мляко, 1 ябълка, 4 зелени маслини, 100 г гъби, 2 яйца, сол, краве масло за намазване на формата
Нaчин на приготвяне: Накисваме овесените ядки в малко прясно мляко и щом набъбнат, ги разбъркваме със смляното месо, обелената и нарязана на ситно ябълка, почистените, измити и нарязани на ситно гъби, нарязаните на кубчета маслини и разбитите яйца. Подправяме със сол и черен пипер. Изсипваме сместа в намаслена форма за пудинг и печем в предварително загрята слаба фурна. Поднасяме с варени картофи и зеленчукова салата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризите на времето ни влияят

Когато навън е студено, мечтаем само за едно - да се излежаваме по цял ден на силно слънце. И, обратно - настъпят ли жестоки горещини, с цената на всичко търсим прохлада, за да възстановим силите и ен...

Да почистим дома от негативна енергия

Вероятно неведнъж сте забелязвали, че в един дом се диша леко и спокойно, а в друг се създава впечатление, че сякаш нещо ви дави, не ви позволява да се отпуснете… От такава къща на човек му се иска да...

Пет растения за тъмните ъгли на дома

За отглеждането на повечето стайни растения се изисква добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочин...

Подберете подходящи растения за офиса

Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затов...

Начало