Още рецепти » 13 януари

 13 януари

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Супа от картофи с кренвирши

Продукти за 4 порции: 5-6 картофа, 2-3 кренвирша, 60 г краве масло, 2 жълтъка, 1-2 к.ч. прясно мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато омекнат, след което ги пасираме и ги връщаме в отварата. Оставяме супата само да възври, отстраняваме от огъня, като прибавяме маслото. Застройваме с жълтъците, разбити с прясното мляко. Поднасяме супата с леко запържените кренвирши, нарязани на хапки.

Друсан кебап на фурна

Продукти за 6 порции: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с разбитите на гъст сняг заедно с останалата захар белтъци. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

ВЕЧЕРЯ

Медальони със свинско месо и гъби

Прoдукти: 700 г крехко свинско месо, 250 г гъби, 200 г хляб, 2 яйца, 40 г брашно, 100 мл олио, краве масло,сол, черен пипер, чубрица.

Нaчин на приготвяне: Почистваме гъбите, нарязваме ги на едро и ги изпържваме в маслото. Нарязваме месото, начукваме и го овкусяваме с черен пипер, чубрица и сол. Потапяме го първо в разбитите яйца, а след това - в брашното. Изпържваме го в сгорещено олио. Панираме нарязаните филийки хляб, като ги потапяме в яйцата и ги изпържваме в масло. Сервираме месото и гъбите върху панираните филийки.

Кафе-парфе

Прoдукти: 375 г сметана, 2 с.л. нишесте, 2 с.л. прясно мляко, 1-2 с.л. вода, 135 г захар, щипка сол, жълтъците на 2 големи яйца, 1 с.л. нес-кафе; зa украса: зърна кафе, шоколадови стърготини, сметана

Нaчин на приготвяне: В дълбока купа смесваме нишестето, захарта и солта. Прибавяме с бъркане хладкото прясно мляко и размиваме на гладка кашичка. Разбиваме с миксер жълтъците на пяна и ги прибавяме в млечната смес. Изсипваме крема в тенджера с дебело дъно и сгъстяваме на умерен котлон, като бъркаме непрекъснато. Оставяме крема да изстине и прибавяме разтвореното във водата кафе. Покриваме и слагаме в хладилник за около половин час. В купа разбиваме сметаната на пухкава консистенция. Внимателно, лъжица по лъжица, я прибавяме към изстудения крем. Крема разливаме във високи чаши и го украсяваме със зърна кафе, настърган шоколад или шприцована сметана.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Вкусни гозби със зелен лук

Супа от зелен лук Прoдукти: 2 връзки зелен лук, 1-2 с.л. ориз, 1 яйце, 4 с.л. олио, 1 к.ч. кисело мляко, 1-2 сухи люти чушлета, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на парченца п...

Глоксиния – как да се грижим за нея

Каменното цвете, както у нас се нарича глоксинията, е едно от най-красивите саксийни цветя. За да вникнем в тайните на отглеждането й, трябва да сме наясно с ботаническото устройство и биологичните ос...

Остеопорозата се появява в детските години

Разговаряме с проф. д-р Цветана Попиванова. Проф. Попиванова е завършила медицина в София. След като се дипломира, защитава в Москва аспирантура по проблемите на професионалното ориентиране на учениц...

Начало