Още рецепти » 08 юни

 08 юни

ЗАКУСКА

Бързи бухти

Прoдукти: 250 г брашно, 1 кофичка кисело мляко, 50 г кристална захар, 1 яйце, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме млякото заедно с яйцето, содата, солта и захарта. Постепенно прибавяме брашното и забъркваме средно гъста каша. Гребваме от сместа с лъжица и сипваме в сгорещената мазнина. Пържим бухтите на умерена температура. Още топли ги поръсваме обилно с пудра захар.

ОБЯД

Студена супа с овче кисело мляко

Прoдукти: 500 г млади картофи, 1 л вода, 1 ч.ч. овче кисело мляко, магданоз, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Сваряваме ги в кипящата вода, пасираме и ги връщаме в супата. Подправяме с черен пипер и сол, прибавяме киселото мляко и ситно нарязаните магданоз и копър. Разбъркваме много добре и сервираме супата след като изстине напълно.

Млади тиквички на фурна

Прoдукти: 1,5 кг тиквички, 1 1/2к.ч. олио, 400 г сухар, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквичките и ги сваряваме цели в подсолена вода. Нарязваме ги на тънки филийки и ги нареждаме в пръстен съд. Между тиквичките ръсим със ситно нарязан магданоз и черен пипер, а най-отгоре поръсваме със ситно натрошения и пресят сухар. Поливаме с олиото и запичаме до порозовяване в умерена фурна. Поднасяме тиквичките студени, подправени с лимонов сок.

Панирана акация

Прoдукти: 16 съцветия от бяла акация /жълтата е отровна/, 2-3 яйца, 3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре акациевите съцветия и ги потапяме последователно в брашно, в разбитото яйце и пак в брашно. Пържим в сгорещената мазнина до златисто. По желание поръсваме панираната акация със сироп от ягоди или малини.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

Ягодов крем със сметана

Прoдукти: 500 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 5-6 с.л. пудра захар, 2 с.л. ром или коняк, 2-3 бишкоти или вафлички.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме почистените ягоди с рома и половината от пудрата захар, разпределяме в чаши или купички и оставяме за 30 мин в хладилник. Разбиваме сметаната с останалата пудра захар и разпределяме върху ягодите. Държим крема в хладилник до сервирането без да го разбъркваме. Поднасяме с по 1 бишкота или вафличка.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Усъвършенствайте сетивата си

Ако зрението, слухът, вкусът, обонянието и осезанието ни не са в добро състояние, животът става много труден, понякога дори невъзможен. Зрение 90% от цялата информация, която приемаме от вън...

Зрял боб с месо

Пушени ребра със зрял фасул Прoдукти: 500 г пушени свински ребра, 300 г зрял фасул, 1 глава лук, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисваме боба за 1 нощ в студена...

Студени супи

Азербайджански таратор Прoдукти: 1 кг кисело мляко, 500 мл вода, 1 яйце, 2 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 1 връзка копър, 1 връзка зелен кориандър, 1 връзка спанак (250-300 г), малко пресен джоджен. Нa...

Бугенвилеята расте само на слънце

Бугенвилеята (Bougainvillea) поразява с великолепните си краски и богатство от цветове. Тя представлява ниско дръвче или по-често храстче. Филизите са пълзящи или катерещи се, с рядко разположени шипо...

Начало