Още рецепти » 31 октомври

 31 октомври

ЗАКУСКА

Солени гевречета

Прoдукти: 200 г брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. запечен или смлян ким, 1 ч.ч. олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: От продуктите /без олиото/ замесваме меко тесто. С предварително намазнени ръце разделяме тестото на части съобразно с обема на шприца, с който върху пергаментова или намаслена хартия шприцоваме гевречетата. При липса на подходящ шприц оформяме гевречетата с намаслена ръка. Пържим ги до зачервяване в сгорещена мазнина в дълбок съд с малък диаметър, така че пластът олио да не е по-плитък от 4 см.

ОБЯД

Пъстра рибена супа

Прoдукти: 400 г рибено филе, 400 г сварен бял боб, 6 домата, 1 глава лук, 1 голям картоф, 1 червена пиперка, 1 скилидка чесън, 4 с.л. зехтин, 1 л зеленчуков или рибен бульон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го слагаме в блендер заедно с чесъна и нарязаната чушка. Наливаме половината от зехтина и пасираме. Прехвърляме сместа в голяма тенджера и задушаваме 2-3 мин, като периодично разбъркваме. Наливаме горещия бульон, прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим десетина минути на тих огън. Отделно в останалия зехтин задушаваме нарязаните домати. Изчакваме да поизстинат, поръсваме с черен пипер и сол на вкус и ги претриваме през цедка. Сипваме ги при картофите и прибавяме нарязаното рибнено филе и отцедения фасул. Поръсваме с наситнен магданоз и доваряваме супата.

Яхния с наденица

Продукти за 4 порции: 500 г наденица, 200 г гъби, 3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 4 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме наденицата, нарязваме я на кръгчета и я запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом поомекнат, поръсваме брашното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаните на филийки гъби, връщаме наденицата и сипваме обелените и настъргани домати. Наливаме малко гореща вода и варим на слаб огън 15-20 мин.

Сладкиш с извара и стафиди

Прoдукти: 400 г макарони, 600 г извара, 7 яйца, 1 ч.ч. сметана, 100 г стафиди, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1-2 с.л. галета, 1 яйце за намазване, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разбиваме изварата с миксер. Отделяме жълтъците и ги разбиваме със захарта и ванилията. Половината от тях смесваме с разбитата сметана, изварата и стафидите, а останалата – с разбитото масло и отцедените макарони. Разбиваме макароните на твърд сняг и ги прибавяме на равни части към двете смеси. На дъното на намаслена и поръсена с галета тавичка разстиламе част от макароните. Върху тях намазваме половината извара и отново разстиламе макарони. Намазваме останалата извара и завършваме с трети пласт макарони. Намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме с кристална захар и печемв умерено загрята фурна до зачервяване.

ВЕЧЕРЯ

Мишмаш

Продукти за 5 порции:10 яйца, 3 с.л. олио, 5 домата, 10 пиперки , 150 г сирене, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Опичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Запържваме ги в сгорещеното олио. Прибавяме обелените и нарязани на дребно домати. Пържим, докато се изпари водата. Прибавяме натрошеното сирене и яйцата, разбити заедно с наситнения магданоз и малко сол. Бъркаме върху огъня, докато яйцата стегнат.

Тиква с мармалад

Прoдукти: 1 кг тиква, 1 1/2 ч. ч. счукани орехови ядки, 1 ч. ч. мармалад от сливи, 1/2 ч. л. канела, 6 с. л. масло, 3/4 ч. ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Обелваме тиквата, нарязваме я на парчета и задушаваме в маслото и малко вода, докато омекне. После я претриваме през гевгир, подслаждаме и смесваме с част от счуканите орехови ядки. Половината от сместа изсипваме в тавичка, отгоре разстиламе мармалада на равен пласт, а върху него останалото тиквено пюре. Поръсваме с останалите едро счукани орехови ядки. Оставяме десерта да престои 2-3 часа на студено, след което нарязваме и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусотии с доматен сос

Кюфтета с доматен сос Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен буль...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Снежен човек пази камината

Всяко дете очаква с голямо нетърпение първия сняг. И щом бялата пелена покрие земята, започват бързо да "никнат" малки, големи и още по-големи снежни човеци. Нашият "снежен" човек е малко по-специал...

Операция Чистота

Никакви паяжини в ъглите, безупречен под, лъснати до блясък мебели... И още, и още... Въпреки все по-усъвършенстваните уреди и обещаващите все по-големи чудеса продукти за почистване, поддържането на ...

Начало