ЗАКУСКА
Катми с мляко
Прoдукти: 500 г брашно, 100 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2ч.ч. вода, 1 жълтък, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Претриваме маята със захарта и я разтваряме във водата. Прибавяме брашното и солта. Забъркваме тесто с гъстотата на боза и го оставяме на топло да втасва. После с черпак сипваме от сместа равномерен пласт върху сгорещения сач, който постоянно мажем със смес от разтопено масло и разбития жълтък. Изпичаме катмите от двете страни до порозовяване. Нареждаме готовите катми в дълбока намаслена тава, като ръсим всяка катма с леко подсолена вода и я мажем с масло. Оставяме катмите да изстинат и ги заливаме с горещото мляко. Изчакваме катмите да набъбнат и да омекнат добре и след това ги нарязваме на квадрати.
ОБЯД
Телешко варено
Прoдукти: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Пилешка капама
Прoдукти: 1 пиле с дреболиите, 1 кисела зелка, 2 глави лук, 1 кисела зелка, 2-3 с.л. свинска мас, 2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме пилето и го натриваме с черен пипер и сол. Сваряваме ориза в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме пилешките дреболии на дребно и ги задушаваме в част от мазнината, заедно със ситно нарязания лук. Прибавяме ориза, поръсваме с част от червения пипер и разбъркваме. Напълваме пилето с така приготвената смес.
Нарязваме зелето на едро, разстиламе го в глинен гювеч и поръсваме с останалия червен пипер. Слагаме напълненото пиле в средата на гювеча, захлупваме и печем в умерена фурна.
Шарлота “Звезда”
Прoдукти: 25-27 бишкоти, 2 пакета суха сметана, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 1/2 ч.ч. захарен сироп, 1 к.ч. плодове от сладко, 10 с.л. сироп от ягоди, 2-3 с.л. захар, 5 г желатин,1 малък бял шоколад
Нaчин на приготвяне: Вземаме форма за сладкиши като звезда и я покриваме с намаслена домакинска хартия, която да излиза от стените. Изсипваме млякото върху сухата сметана, объркваме добре и обработваме с миксер 10-12 минути. Подслаждаме по желание. С получената сметана слепваме 14 от напръсканите със захарен сироп бишкоти. След 10 минути ги срязваме на две и нареждаме по стените на съда изправени. Другите слагаме легнали, като ги редуваме със сметаната и плодовете от сладкото. Отгоре заравняваме добре. Прибираме в хладилника за 4-5 часа. После разтваряме желатина в хладка вода, за да набъбне, а след това го варим кратко време на водна баня. Размесваме го с плодовия сироп, изливаме върху тортата и връщаме в хладилника за още няколко часа. Преди да поднесем, наръсваме с настъргания бял шоколад или кокосови стърготини.
ВЕЧЕРЯ
Клопаница
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 5-6 с.л. свинска мас, 5-6 глави лук, черен и червен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, посоляваме го и го изпържваме с сгорещената мас, след което го изваждаме в супник или малка тенджера. Изчистваме и нарязваме лука на ситно, посоляваме и го счукваме /или нарязваме лука на тънки филийки, посоляваме и стриваме с ръце/. Поръсваме с черен и червен пипер и прибавяме към изпърженото месо. Захлупваме с капак и разтръскваме интензивно тенджерата, за да се размесят лука и месото.
Парфе с какао
Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.
Вашето момченце или момиченце тази година за първи път е прекрачило прага на училището. За него това е нова среда, нови хора, нов начин на общуване. Всеки родител е в състояние да създаде атмосфера, к...
Да си направим шатра може не само в градината, но и в ....стаята. трябва ви само плат, който да аранжирате по подходящ начин. Той може да покрива целия таван и да напомня шатра, или да заема част от н...
Почвата е средата, в която овощните растения развиват кореновата си система и се прикрепват, за да растат в изправено положение. Тя е основният фактор, от който зависи силата на растежа, родовитостта ...
Туршия от гъби Прoдукти: 2 кг гъби от един сорт, 2 ч.л. захар, 2 ч.л. сол, 300 мл вода, 250 мл оцет, 1 с.л. горчица, 10 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 5 зърна бахар, олио Нaчин на приготв...