Още рецепти » 02 март

 02 март

ЗАКУСКА

Тутманик с готово тесто

Прoдукти: 1 кг готово хлебно тесто, 250 г мазнина, 300 г сирене, 1 яйце, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разделяме готовото тесто на 12 топки и от всяка топка разточваме кора с диаметър 15 см. С разтопената мазнина слепваме корите по три. От получените четири питки разточваме нови кори. Нареждаме корите една върху друга в обилно намаслена тавичка. Върху първата, втората и третата кора поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с четвъртата кора и намазваме отгоре с останалата мазнина и разбитото яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл. По желание можем да го поръсим с пудра захар.

ОБЯД

Телешка шкембе чорба

Продукти за 4 порции: 250 г телешко шкембе, 1 глава лук, 1 глава чесън, 2-3 с.л. оцет, 2 яйца, кората от половин лимон, 1 ч.л. червен пипер, 2 дафинови листа, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме шкембето в херметическа тенджера с дафиновите листа, ситно нарязания магданоз, цялата обелена глава лук и кората от лимона. Наливаме 2 л вода и варим около 3 часа на бавен огън. Когато се свари добре, изваждаме шкембето, нарязваме го на дребно, а в прецедения бульон разбъркваме счукания чесън и 2-3 с.л. оцет. Пускаме нарязаното шкембе и оставяме малко да поври. Отстраняваме от огъня, застройваме с разбитите яйца и поръсваме с червен пипер.

Свински бут с бекон, гъби и праз

Прoдукти: 600 г свински бут, 200 г бекон, 500 г гъби, 200 г праз, половин бутилка бира, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите. Отстраняваме кожичката на бекона и го нарязваме на филийки, а кожичката – на тънки ивички. Цепваме месото през средата и запълваме цепнатината с нарязаните филийки бекон. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Загъваме месото на продълговато вързопче и го пристягаме добре с подходящ канап. С тънък нож надупчваме готовото вързопче и запълваме дупчиците с ивичките от кожичката на бекона. Месото заедно с измитите гъби и нарязания почистен праз, посолени на вкус, поставяме в тавичка и печем в силна фурна малко повече от 1 час, като по средата на печенето поливаме месото с бирата.

Шоколадов пудинг

Прoдукти: 80 г шоколад, 80 г захар, 80 г краве масло, 100 г смлени орехови ядки, 6 яйца, 40 г галета; зa соса: 1 ч.ч. прясно мляко, 100 г шоколад, 80 г захар.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме на пяна маслото и половината захар. Прибавяме разтопения на водна баня на тих огън шоколад и един по един отделените жълтъци. Внимателно смесваме с разбитите на гъст сняг заедно с останалата захар белтъци. Разбъркваме леко и прибавяме половината орехи и галетата. Намазваме с мазнина и поръсваме със смлени орехи и галета купички за крем карамел. Разливаме в тях сместа така, че да ги напълни до 2/3 от обема им. Варим ги на водна баня в захлупен съд. Отделно варим прясното мляко за соса заедно с шоколада и захарта, докато се посгъсти. Обръщаме купичките с готовия пудинг в чинийки за сервиране и заливаме отгоре с шоколадовия сос.

ВЕЧЕРЯ

Шницел по холандски

Прoдукти: 500 г кайма смес, 200 г кашкавал, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 яйца, брашно, галета, мазнина за пържене, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Към посолената кайма прибавяме черния пипер и млякото, разбъркваме добре и оставяме да престои 1-2 часа в хладилника. Изваждаме я и добавяме настъргания кашкавал. Оформяме продълговати шницели, които потапяме последователно в брашно, разбити яйца и галета. Изпържваме до златисто. Поднасяме с картофено пюре.

Парфе с какао

Прoдукти: 4 яйца, 80 г захар, 80 г брашно, 1 с.л. какао, 1 с.л. смлени орехи, 3-4 с.л. настърган шоколад за поръсване; зa крема: половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. пудра захар, 1 голяма кофичка сметана, 3 яйца, 2 с.л. желатин, 1 ч.ч. смлени орехи.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта и последователно прибавяме какаото, смлените орехи и брашното. Разбъркваме добре, изсипваме сместа в тавичка, покрита с хартия, и изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за крема в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Разбиваме маслото със захарта и прибавяме един по един жълтъците. Отделно разбиваме сметаната и прибавяме към нея желатина, орехите и разбитите белтъци. Внимателно съединяваме двете смеси и разстиламе крема върху блата. Поръсваме настъргания шоколад и слагаме парфето за 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Сан Марино – романтичният хълм

Разположена насред Италия около хълма Монте Титано (н.в. 750 м), Република Сан Марино привлича многобройни туристи от цял свят. Вие също можете да прекарате незабравими часове в историческата част на ...

Завесите определят стила на помещението

В декора на интериора завесите имат огромно значение: те могат да задават стила на цялото помещение. Текстилът също придава особена енергия на помещението. Психолозите са забелязали, че периодичната...

Проветрявайте, за да сте здрави

С основание се страхуваме от замърсения градски въздух вън от дома ни, но уви, много често забравяме, че между стените на нашето жилище също се крият опасни за здравето вещества. Най-лошото е, че пора...

Божествените цветове на пасифлората

Първите мисионери, попаднали в Южна Америка, дали името на това красиво растение - пасифлора, защото видели в него черти, които символизират страданията на Христос. В превода от латински намираме техн...

Начало