Още рецепти » 30 октомври

 30 октомври

ЗАКУСКА

Мекици със сирене

Прoдукти: 400 г брашно, 1 яйце, 100 г сирене, 15 г мая за хляб, 1/2к.ч. хладка вода, 100 г кисело мляко, 1/2ч.л. сол, 1 ч.ч. мазнина за пържене, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и малко брашно и я оставяме да втаса. Прибавяме разбитите с киселото мляко яйца и останалото брашно. Омесваме гладко тесто и прибавяме към него ситно натрошеното сирене. Омесваме леко и разточваме кора с дебелина 1,5 см. С помоща на широка модна чаша изрязваме от тестото мекици и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа от прясно зеле

Продукти за 4 порции: 1 парче зеле, 2 глави лук, 1 домат, 1 чушка, 1 морков, 2 с.л. олио, 1 ч.л. брашно, червен и черен пипер, сол; зa застройката: 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно зелето, моркова, чушката, обеления домат и 1 глава лук. Заливаме с 5-6 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. В сгорещеното олио запържваме ситно нарязания лук, добавяме брашното и червения пипер и сипваме запръжката в супата. Варим още 10 мин, отстраняваме от огъня и застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.

Телешки рулади

Продукти за 4-5 порции: 4-5 филета, сол, черен пипер, брашно за овалване, мазнина за пържене; зa плънката: 100 г шунка, 1 тънък резен сланина, 150 г гъби, 2 твърдо сварени яйца, магданоз

Нaчин на приготвяне: С дървено чукче изтъняваме филенцата, натриваме ги със сол и черен пипер и отгоре разстиламе плънката. Навиваме ги на сармички, които завързваме с дебел конец. Овалваме ги в брашно и ги пържим в мазнината. Развързваме ги и ги нарязваме на по-малки парчета надлъж и напреко. Към сгорещеното от пърженето масло прибавяме разбитото с лимоновия сок кисело мляко, подправяме със сол и черен пипер и сгъстяваме с бъркане. Нареждаме руладите в дълга чиния и ги заливаме със соса.

Кекс с какао и орехи

Прoдукти: 250 г брашно, 150 г пудра захар, 7 яйца, 200 г мед, 2 с. л. какао, 70 г смлени орехи, 100 г ситно нарязани портокалови кори, 100 г стафиди, 1/2 ч. л. ароматична смес от канела и анасон, 4 с. л. топ-ла вода.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме с миксер сместа от жълтъците, меда, водата, портокаловите ко-ри, какаото, канелата и анасона до появяването на пяна. Отделно разбиваме белтъците и пудрата захар на твърд сняг, прибавяме ги към първата смес. Добавяме брашното като продължаваме да разбиваме с миксе-ра. Накрая прибавяме смлените орехи и стафидите. Получената смес печем в намаслена и посипана с браш-но форма. Покриваме с глазура след като леко изстине.

ВЕЧЕРЯ

Омлет по ловджийски

Продукти за 4 порции: 8 яйца, 200 г пилешки дробчета, 100 г гъби, 1 с.л. доматено пюре, 2 с.л. бяло вино, 1 глава лук, 60 г краве масло, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и гъбите много ситно. Нарязваме дробчетата и заедно с гъбите ги запържваме в разтопеното масло. Прибавяме лука, черен пипер и сол. Когато лукът омекне, добавяме виното, което трябва да заври. Прибавяме доматеното пюре и наситнен магданоз. Отстраняваме от огъня и държим на топло. Отделно разбиваме яйцата със сол и черен пипер и пържим омлети в сгорещена мазнина. Щом се запекат отдолу, изсипваме в средата на всеки омлет по малко пълнежа и ги прегъваме на две. Изваждаме готовите омлети в затоплени чинии и върху тях разстиламе останалата смес от дробчета и гъби.

Млечно желе

Прoдукти: 2 ч.ч. обезмаслено прясно мляко, 1 ч.ч. кристална захар, 1 ванилия, 1 щипка настъргана лимонова кора, 2 яйца, 12 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в студена вода. Кипваме млякото и го отстраняваме от огъня. Прибавяме захарта, ванилията, настърганата лимонова кора и 1 щипка сол. Бъркаме, докато се разтвори захарта. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме като за застройка, като прибавяме капка по капка горещо мляко. Отделно разбиваме белтъците на твърд сняг. Прибавяме към останалото мляко разбитите жълтъци и желатина. Когато желатинът се разтопи и сместа се поохлади, прибавяме разбитите белтъци. Преди да желира сместа, я изсипваме във формички и я оставяме в хладилника да стегне. Гарнираме готовото желе с бишкоти.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плумерията е гордост за всяка градина

Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...

Музиката и здравето на детето

Приобщаването към музиката трябва да започне от най-ранно детство, но за много родители това е обучаването в различни музикални школи и досадни многочасови упражнения на цигулка и пиано. Безспорна е...

Войната с пърхота

Всички ние сме изложени на опасността да установим, че имаме пърхот, и то още от пубертета. Основна причина за него е микроскопичната гъбичка pityrosporum ovale, част от кожната микрофлора. Под влияни...

Постни сармички

Зелеви сарми със зрял фасул Продукти за 4 порции: 1 средно голяма кисела зелка, 2-3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. сварен зрял фасул, 2-3 с.л. олио, 1 ч.ч. зелев сок, черен и червен пипер. Нaч...

Начало