Още рецепти » 16 август

 16 август

ЗАКУСКА

Милинки с яйца

Прoдукти: 400 г брашно, 20 г мая за хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. захар, 1 пакетче краве масло, 1 ч.л. сол, 2 яйца, 150 г сирене, 2 с.л. счукан сухар.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта и солта в 2-3 с.л. от затопленото мляко. После размиваме маята в същото това мляко. Прибавяме брашно, колкото да получим рядка каша, и оставяме маята да втаса. След това наливаме останалото мляко, прибавяме натрошеното сирене, разбитите яйца и брашното. Замесваме меко тесто. Топим пръстите си в разтопеното масло и късаме от тестото топчета с размерите на орех. Нареждаме ги плътно едно до друго в обилно намаслена тавичка. Оставяме ги на топло да втасат, поръсваме ги със счукания сухар, заливаме ги с останалото разтопено масло и печем в умерено загрята фурна, докато се зачервят.

ОБЯД

Супа-гулаш от кайма с ориз

Продукти за 5 порции: 250 г кайма /смес/, 1 глава лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. разтопена мазнина, 1 к.ч. ориз, червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и заедно с каймата го задушаваме 5-6 мин в сгорещената мазнина. Прибавяме доматеното пюре, червен пипер и сол на вкус, разбъркваме и прехвърляме сместа в тенджера под налягане. Прибавяме ориза, наливаме 6 ч.ч. вода и затваряме тенджерата. Слагаме я на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим супата 20 мин. Преди да поднесем, поръсваме с черен пипер.

Месно руло

Прoдукти: 600 г кайма, 200 г кренвирши, 200 г гъби, 100 г пушено, 100 г топено сирене, 2 яйца, четвърт пакетче краве масло, бахар, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кренвиршите, разрязваме ги по дължина на две, а после напречно на малки парченца. Нарязваме сиренето на парченца, големи колкото царевично зърно. Измиваме гъбите и ги нарязваме на ситно. В дълбок съд омесваме всичко заедно с каймата. Прибавяме разбитите яйца, подправките и сол на вкус. Накрая добавяме маслото, нарязано на малки парченца. Разбъркваме много добре и изсипваме сместа в намаслена форма за кекс. Печем около 30 мин в предварително загрята умерено силна фурна, докато рулото се зачерви. Поднасяме го топло, нарязано на филийки с дебелина около 2 см.

Гато от сини сливи

Прoдукти: 500 г сини сливи, 1 филия сух бял хляб, 1 ч.ч. пудра захар, половин пакетче краве масло, 3 с.л. брашно, 4 жълтъка, 1 с.л. стафиди.

Нaчин на приготвяне: Измиваме сливите, разделяме ги на две и изваждаме костилките. Заливаме ги с вряла вода и ги оставяме да киснат няколко минути. След това прецеждаме и натрошаваме в сока сухия хляб. Когато хлябът набъбне, прибавяме маслото, пудрата захар, брашното, жълтъците, които предварително сме разбили, стафидите и сливите. Разбъркваме всичко много добре с миксер и изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма. Печем в умерена фурна около час и половина. Изваждаме сладкиша от формата едва след като изстине.

ВЕЧЕРЯ

Суфле от раци с кашкавал

Продукти за 3 порции: 9 рака, 60 г краве масло, 4 с.л. брашно, 8 яйца 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 150 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме раците и отделяме месото им. Запържваме брашното в сгорещеното масло до златисто, прибавяме млякото, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Щом сместа поизстине, прибавяме един по един жълтъците, а след това – разбитите на сняг белтъци. Прибавяме и месото от сварените раци заедно с малко от водата, в която сме ги варили. Сипваме сместа в намаслен огнеупорен стъклен съд, поръсваме с кашкавал и печем в умерена фурна, докато се зачерви.

Сладоледено парфе

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 6 яйца, 200 г захар, 1 с. л. брашно, 2 с. л. желатин, 200 г течна сметана, по 2 с. л. отцедени разноцветни плодове от сладко - вишни, смокини, портокалови кори, 1 пакетче ванилена захар, 500 г готов сладолед (шоколадов, ягодов, портокалов).

Нaчин на приготвяне: Жълтъците разбиваме с 2 с. л. захар, добавяме брашното и прясното мляко. Сместа варим, докато се сгъсти, като бъркаме непрекъснато. Охлаждаме и смесваме с предварително разтопения на водна баня желатин. Сметаната разбиваме с ванилията и 3 с. л. захар, а белтъците - с останалата захар. Към тях постепенно прибавяме по малко от жълтия крем и от разбитата сметана. Бъркаме, докато получим пухкав крем. Прибавяме отцедените плодове (по-едрите нарязваме на парченца). Стените и дъното на тортена форма покриваме с пласт от леко размекнатия сладолед. В средата изливаме сметановия крем и слагаме във фризера или в камерата на хладилника. Замразеното парфе поднасяме, обърнато в тортена чиния.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Етажерките

Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...

Градината - стъпка по стъпка

Създаването на градина от тревисти многогодишни цветя не е много сложен процес, но всичко трябва да се прави последователно и по правилата. 1. Подготовка на почвата. Прекопайте мястото, предназна...

Какво да сготвим с кренвирши?

Супа "Аламинут" Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. стерилизиран грах, 2 кренвирша, 2-3 гъби от консерва, 1/2 пакетче картофено пюре, 1 с.л. вегета, 30 г краве масло, черен пипер, сол. Нa...

Мебелите – какво трябва да знаем, когато купуваме

Покупката на мебели е събитие за дома. Качествените от тях ще ни послужат няколко години, а понякога може и десетилетия. Но когато се разделяме с прилична сума пари, искаме да знаем от какво е направе...

Начало