Още рецепти » 19 юли

 19 юли

ЗАКУСКА

Солени кифли

Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa пълнежа: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко затоплено мляко и я оставяме да втаса. Смесваме разбитото яйце с останалото мляко. Прибавяме олиото и втасалата мая. Сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме 4 кори с диаметър 20 см. Разрязваме всяка кора диагонално на 4 части. Слагаме върху всяка част по малко натрошено сирене или настърган кашкавал и завиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Слагаме между кифлите парченца от маслото и печем при температура 150°С.

ОБЯД

Супа от домати и пиперки

Продукти за 6 порции: 1 кг домати, 3 пиперки, 4 с.л. натрошено фиде, 2 с.л. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 глава лук, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно. Обелваме доматите и ги нарязваме на четвъртинки. В отворена тенджера под налягане загряваме олиото и запържваме леко лука, а след това и пиперките. Прибавяме доматите и фидето, наливаме 2 ч.ч. вода и посоляваме. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 10 мин. Застройваме готовата супа с разбитите в киселото мляко жълтъци и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Варен заек с гъби

Продукти за 4 порции: 600 г месо от питомен заек, 1 глава лук, 1 морков, 1 парче целина, 200-300 г гъби, половин пакетче краве масло, 1 с.л. брашно, 1 с.л. оцет, 1 ч.ч. вино, 5-6 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Посоляваме го леко, поръсваме го със ситно нарязания лук, заливаме го с виното и оцета и го оставяме да престои 2 часа. След това наливаме гореща вода, колкото да покрие месото, слагаме отгоре настърканите морков и целина и варим на умерен огън. Когато месото омекне, отстраняваме костите и го нарязваме на късчета. Претриваме зарзавата и го връщаме в прецедения бульон заедно с нарязаното месо. Слагаме дафиновия лист и черния пипер. Прибавяме също така и гъбите, които предварително сме нарязали на ивици и сме задушили в маслото. Сгъстяваме ястието с брашното, размито в малко хладка вода, и варим още 5-6 мин на умерен огън.

Реване с ягодов сок

Прoдукти: 3 яйца, 60 г захар, 80 г брашно, 200 мл сок от ягоди, 100 г захар за сока.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците с 30 г захар и 1 с.л. вода на слаб огън. След като сместа се затопли, сваляме я от огъня и разбиваме, докато напълно изстине. Прибавяме затоплените белтъци, разбити с останалите 30 г захар на сняг, и брашното. Разбъркваме сместа много леко и изсипваме в тавичка, покрита с намаслена хартия за печене. Печем в умерена фурна. Изпеченото реване отделяме от хартията и заливаме с изстудения пресен ягодов сок със захарта.

ВЕЧЕРЯ

Спагети болонезе

Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, 2 глави лук, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 с.л. нарязани листа от целина, 100 г настърган кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в мазнината. Прибавяме каймата и пържим, докато потъмнее. Сипваме обелените и нарязани домати, нарязания морков и ситно нарязаните листа от целина. Посоляваме и задушаваме 40 мин. Смесваме със сварените спагети, разбъркваме и поръсваме с настъргания кашкавал.

Ледена пяна

Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана.

Нaчин на приготвяне: Разделяме белтъците от жълтъците.Стопяваме на водна баня начупения шоколад заедно с маслото и малко мляко. При непрекъснато бъркане прибавяме разбитите със захарта жълтъци и нескафето, разтворено в останалото мляко и рома. Варим 3-4 мин, отстраняваме от огъня и оставяме крема да изстива, като от време на време го разбъркваме. Прибавяме с леко бъркане разбитата сметана, а след това - белтъците, разбити на сняг. Разпределяме крема в подходящи чаши и го слагаме да се охлажда в камерата на хладилника, но не бива да допущаме да замръзне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Признаци и лечение на заушката

Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по в...

Гозби в глинен гювеч

Безмесен чомлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Пречистваме кръвта с лечебни растения

Обикновено през пролетта и есента ни препоръчват да изчистим организма си от натрупаните токсини. Много хора се подлагат на немислими процедури, аз винаги съм била и оставам противник на насилието над...

Алое - зеленият лекар

Алоето (Aloe) от семейство Лилиеви (Liliaceae) е родом от тропическите области на Африка, остров Мада-гаскар и Арабския полуостров. Родът е представен от повече от 350 вида многогодишни сукуленти с ра...

Начало