ЗАКУСКА
Котопита
Прoдукти: 1 пакет кори за баница, 2-3 с.л. зехтин, 1 к.ч. обелени, скълцани и леко препечени бадеми, 2 с.л. прясно мляко; зa плънката: 1 с.л. зехтин, 1 средно голяма глава лук, 1-2 скилидки чесън, 450 г сварено и обезкостено бяло пилешко месо, 1/2 к.ч. настъргано краве сирене, 2 яйца, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 с.л. ситно нарязани листа от прясна мента, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме мазнината за плънката и задушаваме 2-3 мин нарязаните на ситно лук и чесън. Отстраняваме кожата на пилешкото и накълцваме месото на ситно. Прибавяме го при лука, леко поизпържваме, подправяме с изброените за плънката продукти и разбъркваме. Загряваме фурната на 190°С. В намаслена тавичка разстиламе първата кора, намазваме я със зехтин, наръсваме с бадеми и покриваме с втората. Така постъпваме до изчерпването на половината кори. Разпределяме равномерно плънката и довършваме корите, мажейки всяка с мазнина и поръсвайки с бадеми. Наложената котопита нарязваме на квадрати, заливаме с млякото и печем около 35 мин, докато поруменее равномерно.
ОБЯД
Супа от картофи с кренвирши
Продукти за 4 порции: 5-6 картофа, 2-3 кренвирша, 60 г краве масло, 2 жълтъка, 1-2 к.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги варим в подсолена вода, докато омекнат, след което ги пасираме и ги връщаме в отварата. Оставяме супата само да възври, отстраняваме от огъня, като прибавяме маслото. Застройваме с жълтъците, разбити с прясното мляко. Поднасяме супата с леко запържените кренвирши, нарязани на хапки.
Печено пиле по фамилна рецепта
Продукти за 4 порции: 1 пиле, 40 г сланина, 600 г картофи, 40 г краве масло, 60 г сух бял хляб,сол.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе нарязаната на парченца сланина на дъното на тавичка за печене, върху нея слагаме пилето, което предварително сме почистили и осолили, а наоколо нареждаме обелените и нарязани на четвъртинки и посолени картофи и печем в слаба фурна. По време на печенето ръсим пилето и картофите с разтопено масло. Към края на печенето прибавяме нарязания на призмички хляб.
Шоколадов сладкиш с мед
Прoдукти: 100 г шоколад, 100 г краве масло, 5 с.л. мед, 250 г сухи бисквити, 2 с.л. орехови ядки, 2 с.л. череши от конфитюр.
Нaчин на приготвяне: Размачкваме бисквитите с точилка, а ореховите ядки и черешите нарязваме на едро. Настъргваме шоколада на много ситно ренде и го смесваме с меда. Бъркаме, докато получим гладък крем. Като продължаваме да бъркаме, прибавяме последователно размекнатото масло, орехите и черешите. Размесваме много добре и изсипваме сместа във форма за торта, чието дъно сме покрили с пергаментова хартия. Изравняваме отгоре с шпатула и слагаме сладкиша в хладилника за 2-3 часа. Преди поднасяне обръщаме в чиния за торта и отстраняваме хартията.
ВЕЧЕРЯ
Котлети с кашкавал
Продукти за 5 порции: 5 котлета, 200 г кашкавал, 5 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. галета, 1 1/2ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Избираме по-малки котлети и ги разцепваме на две. След това ги начукваме с дървено чукче и слагаме в разреза по филийка от кашкавала. Размиваме брашното във вода, така че да получим каша с гъстотата на боза. Потапяме последователно котлетите в брашнената каша, в смес от сол и смлян черен пипер, в галетата и в разбитите яйца. След това ги изпържваме от двете страни в сгорещеното олио.
Бадемово парфе
Прoдукти: 3 кофички сметана, 250 г захар, 8 жълтъка, 150 г бадеми, 150 г бишкоти, 2 с.л. коняк.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме добре сметаната със 100 г от захарта, отделяме малко за гарниране. Смесваме жълтъците, останалата захар и 100 мл вода, затопляме и разбиваме, докато сместа изстине. Прибавяме изпечените и ситно смлени бадеми и сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме бишкотите на парченца и поръсваме с коняка. Изливаме във форма част от приготвената смес, нареждаме част от бишкотите, заливаме, отново нареждаме бишкоти, отново заливаме, и така докато формата се напълни, като завършваме със сметанова смес. Оставяме парфето в хладилник да замръзне. Непосредствено преди сервиране гарнираме с отделената разбита сметана.
Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....
От древни времена са търсели помощта на лимона при дифтерит, болести на черния дроб, скорбут, жълтеница, отоци, ревматизъм, камъни в пикочния мехур, подагра, простуда, атеросклероза, авитаминоза и т....
Независимо на колко години е, раздялата на родителите му съсипва детето, а разводът поражда у него все негативни чувства като вина, срам, гняв. За да превъзмогне този труден период, хлапето се нуждае ...
Старинни улици, красиви площади, многобройни галерии, разкошни градини, възхитителни църкви – всичко това прави Флоренция най-титулования и най-посещаван град в Италия. Невъзможно е да посетиш Флоренц...