ЗАКУСКА
Сиренки
Прoдукти: 3ч.ч. брашно, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.л. сол; зa плънката: 300 г сирене, 2 яйца; 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме с киселото мляко и разтопеното масло. Прибавяме содата, солта и брашното. Омесваме меко тесто. Разделяме тестото на 2 части и разточваме 2 дебели кори. Разстиламе едната кора на дъното на намаслена тавичка и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с втората кора, намазваме отгоре с жълтъка, разбит с 1 с.л. вода и печем в умерено загрята фурна. Веднага след като извадим от фурната, нарязваме на квадрати. Поднасяме сиренките топли.
ОБЯД
Селска чорба от пиле
Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.
Киевски котлет
Продукти за 1 порция: 200 г бяло месо от пиле, половин пакетче краве масло, 1-2 с.л. олио, 1 яйце, 1 филия бял хляб, галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: От по-голямо пиле отделяме 2 филета от бяло месо, като едното е по-голямо, а другото – по-малко. Начукваме филетата с мокро дървено чукче, посоляваме ги и ги поръсваме с черен пипер. Слагаме върху по-голямото филе едно парче масло и го покриваме с по-малкото. Загъваме краищата на голямото филе и оформяме котлета. Потапяме котлета двукратно в разбитото яйце и галетата и го пържим на маслена баня в олиото и останалото масло, докато получи златисто оцветяване. В същата мазнина изпържваме хлебната филия, която сме оформили като квадрат с вдлъбнатина от едната страна и леко смея поръсили с бульон. Слагаме изпържения котлет върху така приготвеното канапе и го заливаме с малко разтопено масло.
Оризов пудинг с крем
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 200 г ориз, 150 г захар, 100 г стафиди, сол, настъргана кора от 1 лимон; зa крема: 1 л прясно мляко, 6 жълтъка, 150 г захар, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Изсипваме ориза във врящото мляко подсладено с половината захар и 1 щипка сол. След като се свари, добавяме жълтъците, кората от лимона, стафидите и разбитите на сняг белтъци. Изсипваме във форма и покриваме с останалата захар – карамелизирана. Печем 20 минути в гореща фурна.
След като изстине поставяме в тортена чиния и заливаме с крем приготвен по следния начин: Сваряваме млякото заедно със захарта и прибавяме един по един жълтъците. След като се сгъсти добавяме и ванилията.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дробчета с ориз
Продукти за 4 порции: 300 г ориз, 16 дробчета, 1 ч.ч. брашно, 1 к.ч. олио, 1 главичка лук, 1 к.ч. бяло вино, 2 скилидки чесън, 1 щипка индийско орехче, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в подсолена вода. Поръсваме дробчетата с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и в същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Наливаме виното, подправяме с индийското орехче, черен пипер и сол на вкус и варим на тих огън. Щом сосът се сгъсти, връщаме дробчетата. Прибавяме ситно нарязания чесън и варим още 5-6 мин. Разпределяме ориза на купчинки в средата на чиниите за сервиране, а около него слагаме пилешките дробчета заедно със соса.
Хамбургско парфе
Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао, конячна есенция, шоколадови пръчици за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 6 с.л. захар; за намазване: 1 ч.ч. подсладена сметана, конфитюр от ягоди.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта, прибавяме какаото и пресятото с бакпулвера брашно, поръсваме малко конячна есенция и омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намаслена и набрашнена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Приготвяме сироп от водата и захарта и заливаме изстиналия блат. Намазваме го с ягодов конфитюр и разбитата сметана и поръсваме с шоколадовите пръчици.
Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място и мечтае да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продължението на парника. В парника ...
Умелото комбиниране на цветята в букета е от съществено значение и е въпрос на усет, добро възпитание и определени познания. Цветята със своите багри и форми имат и символично значение. Днес символ...
От древността на кехлибара се приписва свойството да дарява притежателя си с дълголетие и дори безсмъртие. От тази смола са приготвяли лечебни мехлеми за рани, при лечение на кръвохрачене, при болести...
Търсим всякаква възможност да избегнем, понякога се боим и почти винаги се стесняваме да зададем жизненоважни въпроси. Забравете за неудобството, за да си спестите по-сериозни проблеми. 1. Безпок...