ЗАКУСКА
Млечна баница с лапад
Прoдукти: 500 г готови кори, 300 г лапад, 250 г сирене, 4 яйца, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Измиваме лапада и го нарязваме на ивички. Задушаваме го в половината от маслото. Щом омекне, отстраняваме от огъня и размесваме с натрошеното сирене. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ги ръсим с олио и разпределяме плънката между тях. Нарязваме баницата на квадрати, заливаме я с разбитите с прясното мляко яйца и слагаме тук там люспици от останалото масло. Печем я отначало в силна, а след това в умерена фурна.
ОБЯД
Супа от юфка и зеленчуци
Прoдукти: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасула да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.
Млечен кебап
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 400 г пресни гъби, 200 г пушено сирене, 500 мл прясно мляко, половин пакетче краве масло, сол, черен пипер, чубрица.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в малко мазнина и 1-2 с.л. вода. Намазваме дъното на тенджера от йенско стъкло с омекналото масло. Нареждаме половината от месото, половината от гъбите и 100 г пушено сирене, нарязано на филийки. Поръсваме с черен пипер и чубрица. Отново слагаме месо, гъби, пушено сирене и подправки. Заливаме с прясното мляко, захлупваме и печем 1 час в умерено загрята фурна.
Плодова шарлота
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 30 г желатин /3 пакетчета сух желатин/, 4 с.л. брашно, 1 с.л. какао, 1 ванилия, 1 ч.ч. смлени орехи, плодове - пресни или от компот, бита сметана за гарниране
Нaчин на приготвяне: Накисваме желатина в 1/2 ч.ч. студена вода. От студеното прясно мляко отделяме 250 мл, в което разбиваме жълтъците и брашното. Останалата част от млякото /750мл/ слагаме на огъня да заври, след което при непрекъснато бъркане прибавяме към него накиснатия желатин, захарта и яйчната смес. Продължаваме бъркането, докато получим крем с гъстотата на крем-ванилия. Към така получения крем след като поизстине прибавяме постепенно разбитите на твърд сняг белтъци. Получения крем разделяме в 3 купички на 3 равни части. В първата слагаме 1 ванилия, във втората - какаото и в третата - орехите. На дъното на форма за кекс или в по-дълбока кръгла форма, предварително обляна с хладка вода подреждаме парченца от пресен плод или плодове от 1 компот. Върху плодовете последователно разстиламе трите крема - ваниловия, какаовия, ореховия. Оставяме готовата торта да престои 12 часа в хладилника, след което я потапяме за няколко секунди в гореща вода и я обръщаме върху чиния за сервираме. Гарнираме с парченца от плодове и бита сметана.
ВЕЧЕРЯ
Кръчмарско кюфте на скара
Прoдукти: 500 г кайма /смес/, 1 малка глава лук, 100-150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 2 с.л. краве масло, 50 г кашкавал, кимион, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Омесваме каймата с нарязания на ситно лук, черен пипер, кимион и сол на вкус. Оформяме от сместа 5 питки, като в средата на питките правим вдлъбнатина. Във всяка вдлъбнатина слагаме по 1 с.л. от гъбите /които сме нарязали на ситно и сме задушили в маслото/ и по няколко парченца от нарязания на кубчета кашкавал. Затваряме отвора с кайма, внимателно разплескваме кюфтетата и ги изпичаме на силно сгорещена скара.
Захаросана диня
Прoдукти: 4 резена диня, 3 белтъка, 1ч.ч. смес от пудра захар и кокосови стърготини.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме ледено студената диня, държана върху решетка в горните отделения на хладилника на кубченца. Разбиваме белтъците на сняг, но не и на пяна заедно с пудрата захар и стърготините. Потапяме едно по едно парченцата в получената смес, набодени на дълга игла или шишче,за да не се цапаме и пак ги поставяме върху решетка. Прибираме в хладилника /камерата/ и сервираме с подходящ алкохол или оставяме да се изсушат в слаба фурна,оваляни в кристална захар.
От иглолистните култури за стайни са пригодни едва няколко вида, произлизащи от влажните субтропични райони на Австралия, Япония, Китай, Южна Америка. Като пример може да послужи араукарията. С нейн...
Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...
Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...
Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...