ЗАКУСКА
Хапки от готови кори
Прoдукти: 1 пакетче готови фини кори /6 броя/, 2 яйца, 150 г сирене, 80 г краве масло /2/3 от пакетчето/ или 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Разстиламе корите една върху друга и ги навиваме всички заедно на стегнато руло. Разрязваме с остър нож рулото на парчета с дължина 2-3 см. В намаслена тавичка нареждаме хапките една до друга с отвора нагоре. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настърганото сирене. Разтопяваме маслото и поръсваме с него всяка хапка. Заливаме хапките със сиренено-яйчната смес и ги запичаме в предварително загрята умерена фурна, докато се зачервят.
ОБЯД
Кремсупа с картофи и гъби
Прoдукти: 4 картофа, 10 печурки, 2 стръка лук /бялата част/, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 40 г краве масло, зелении
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и леко го запържваме в маслото. Отделно задушаваме наситнените гъби и ги заливаме с млякото. Прибавяме ситно нарязаните картофи и лука, доливаме малко вода, посоляваме и варим 30 мин. Към края пускаме наситнените зелении /напр. целина, магданоз, маточина, босилек и др./. Намаляме котлона, обработваме с пасатор и постепенно прибавяме сметаната.
Праз с ориз на фурна
Прoдукти: 3-4 стръка праз, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч. доматен сок, 2 глави лук, 1-2 глави чесън, 2-3 моркова, 2 с.л. разтопено краве масло, 2 с.л. олио, 1 ч.л. червен пипер, 1.2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета с дължина около 1 см. Загряваме на огъня олиото заедно с маслото и запържваме, а после задушаваме ситно нарязаните лук и чесън. Прибавяме парчетата праз, поръсваме червения пипер и веднага наливаме 1 к.ч. топла вода, след което слагаме и нарязаните на кубчета моркови. Задушаваме 5-6 мин на умерен огън. Прибавяме ориза, наливаме 3 к.ч. топла вода, посоляваме и задушаваме на тих огън, докато оризът набъбне. Прехвърляме сместа в тавичка и печем в умерена фурна, докато оризът омекне напълно. Накрая наливаме доматения сок, поръсваме ситно нарязания магданоз и допичаме още 5-6 мин.
Пастички от бишкоти
Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.
ВЕЧЕРЯ
Пържени котлети от акула
Прoдукти: 4 котлета от акула, 5 с.л. зехтин, 2 с.л. брашно, 1 домат, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 2 с.л. стафиди, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме котлетите. Натриваме ги с черен пипер и сол, овалваме ги в брашното и ги изпържваме в сгорещената мазнина. Изваждаме ги и ги оставяме да се отцедят. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук. Щом стане златист, прибавяме нарязаните на кубчета домати и готвим десетина минути на умерен огън. После сипваме стафидите, поръсваме с наситнен магданоз, слагаме котлетите в соса и задушаваме още 10 мин.
Толумбички
Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; за сиропa: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.
Разговаряме с д-р Евелина Желязкова, н. с. І ст. Д-р Желязкова работи в областта на диагнозата и лечението на гинекологичните заболявания, туморите на половата система, възпалителните заболявания, вс...
Всеки родител мечтае първите, а и следващите години на наследниците му да минат като в приказка. Производителите на мебели горещо поддържат тази идея, обмисляйки все по-внимателно елементите от интери...
Агнешко с ориз на фурна Прoдукти: 1 кг обезкостено агнешко месо /цяло парче/, 3 глави лук, 1 к.ч. ориз, 1 к.ч. олио, 2-3 стръкчета пресен девисил, сол. Нaчин на приготвяне: Сваряваме цялото пар...
Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...