Още рецепти » 10 октомври

 10 октомври

ЗАКУСКА

Блини

Прoдукти: 5-6 ч.ч. брашно, 3 ч.ч. прясно мляко, 20 г мая за хляб, 2 жълтъка, 2 с.л. краве масло.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с 1 ч.ч. мляко. Прибавяме разбитите жълтъци, останалото мляко, 1 с.л. разтопено масло и 4 ч.ч. брашно, разбъркваме добре и оставяме сместа на топло да втаса. После прибавяме още 1-2 ч.ч. брашно, така че да получим тесто, малко по-гъсто от палачинковото. Разбиваме много добре и оставяме тестото да втаса повторно. В силно сгорещен тиган разтопяваме останалото масло и сипваме от сместа на тънък пласт като за палачинки. Изпържваме блините от двете страни и ги поднасяме топли.

ОБЯД

Млечна чорба

Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1 л прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 яйце, 2 с.л. разтопено краве масло или олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза в 1-2 ч.ч. подсолена вода. Когато набъбне, наливаме прясното мляко. Кипваме чорбата, отстраняваме от огъня и прибавяме натрошеното сирене. Веднага след това заливаме със застройка от разбитото яйце и разтопеното масло.

Печена риба с ориз

Продукти за 4 порции: 600 г филе от костур, 80 г краве масло, 150 г ориз, 300 г домати, 2 глави лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на парченца, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изпържваме в част от маслото ситно нарязания лук. Сваряваме ориза в подсолена вода, прецеждаме го и разстиламе половината в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме парченца риба, върху рибата разстиламе лука, а върху тях нареждаме нарязаните на кръгчета домати. Покриваме с останалия ориз, слагаме тук там парченца масло и печем под похлупак, докато оризът омекне.

Сладкиш с извара и стафиди

Прoдукти: 400 г макарони, 600 г извара, 7 яйца, 1 ч.ч. сметана, 100 г стафиди, половин пакетче краве масло, 1 ч.ч. захар, 1 ванилия, 1-2 с.л. галета, 1 яйце за намазване, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разбиваме изварата с миксер. Отделяме жълтъците и ги разбиваме със захарта и ванилията. Половината от тях смесваме с разбитата сметана, изварата и стафидите, а останалата – с разбитото масло и отцедените макарони. Разбиваме макароните на твърд сняг и ги прибавяме на равни части към двете смеси. На дъното на намаслена и поръсена с галета тавичка разстиламе част от макароните. Върху тях намазваме половината извара и отново разстиламе макарони. Намазваме останалата извара и завършваме с трети пласт макарони. Намазваме отгоре с разбито яйце, поръсваме с кристална захар и печемв умерено загрята фурна до зачервяване.

ВЕЧЕРЯ

Испански омлет в гювечета

Продукти за 4 гювечета: 4 домата, 4 пиперки, 4 глави лук, 4 картофа, 4 с.л. зехтин, 4 с.л. прясно мляко, магданоз, копър, черен пипер, вегета, 4 триъгълничета топено сирене.

Нaчин на приготвяне: Във всяко гювече нарязваме по 1 глава лук, 1 пиперка, 1 домат и 1 картоф (на кубчета). Слагаме по 1 с.л. зехтин, 1 с.л. прясно мляко, от всички подправки и по 1 парче топено сирене. Захлупваме и печем 20-25 минути.

Плодова салата с киви

Продукти за 4 порции: 2 портокала, 2 ябълки, 200 г грозде, 2 броя киви, 1/2 ч. ч. сметана, 100 г ягоди, 4 с. л. бяло полусухо вино, 2 с. л. пудра захар, 2 с. л. лимонов сок.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и нарязваме ябълките, напръскваме ги с лимоновия сок и ги поставяме в средата на чашата за сервиране. Около тях нареждаме гроздето и нарязаните портокал и киви, поръсваме с пудрата захар. Напръскваме с виното, гарнираме със сметана и украсяваме с ягоди. Плодовата салата трябва да престои в хладилника 1-2 часа преди сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

РАЗРЕШЕНИ ХЕРБИЦИДИ – 2017 г., I част

АГРОКСОН /СЕРИДОР МЦПА - пшеница и ечемик - 200 мл/дка, внася се във фаза братене на културите. АДЕНГО 465 СК - срещу едногодишни житни и широколистни плевели, вкл. балур от семена при царевица (зъ...

Какво да сготвим в гювечета

Варени картофи със сирене Прoдукти: 700 г картофи, 200 г сирене, 4 яйца, 60 г краве масло, червен пипер, сол. Начин на приготвяне: Обелваме картофите, сваряваме ги и оставяме да изстинат. Наряз...

Коя бенка се изражда в рак?

Според поверието бенките носят късмет, но според медицината те могат да означават сериозно заболяване. За опасните бенки разговаряме с д-р Мариета Петрова. - Д-р Петрова,всяка бенка ли може да с...

Черногорска Адриатика

Пътуването през Черна гора е трудно и уморително, заради пресечения терен и лошите пътища. Но красивите стари градове в западната част на страната, както и великолепните природни пейзажи заслужават...

Начало