Още рецепти » 29 юни

 29 юни

ЗАКУСКА

Калоферски милинки

Прoдукти: 1 кг брашно, 20 г прясна мая, 500 мл прясно мляко, 1 ч.ч. натрошено сирене, 6-7 с.л. олио, 2 ч.л захар, 1 каф.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното в подходящ съд и оформяме в средата кладенче. Изипваме в него 1 ч.ч. прясно мляко, в което сме разтворили маята. Започваме да месим, като постепенно добавяме още 1 ч.ч. мляко, солта и 3-4 с.л. мазнина. Омесваме меко тесто и го оставяме да втаса. После късаме от тестото топчета с големината на орех и ги нареждаме в намаслена тавичка. Изчакваме отново да втасат и с пръст правим в средата на всяко топка вдлъбнатинка, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с останалото мляко, в което сме разтворили захарта. Накрая поръсваме с останалата мазнина и печем в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Агнешка супа със зеленчук

Прoдукти: 500 г агнешко месо, 4-5 морковчета, 3-4 корена от магданоз, половин малка глава целина, 3-4 с.л. краве масло, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 1 к.ч. кисело мляко, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета, заливаме го с 6-7 ч.ч. студена вода, посоляваме и слагаме да се вари. Нарязваме целината, морковчетата и магданозените корени на кубчета и ги запържваме в сгорещеното масло заедно с брашното. Когато месото поомекне, прибавяме запържения зеленчук и варим още 15-20 мин. Готовата супа застройваме с яйцето, което сме разбили с киселото мляко.

Ефектно руло

Прoдукти:1 кг кайма, 2 филии хляб, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чушка, 50 г сланина, 1 с.л. краве масло, 2 яйца, 2 с.л. доматено пюре, 2 с.л. горчица, 2 с.л. счукани фъстъци, сол, смлян черен пипер, 4 резена шунка, 4 с.л. олио, 1 връзка магданоз, 1 твърдо сварено яйце, копър.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба. Нарязваме ситно лука, чесъна и чушката. Нарязваме сланината на кубчета, накълцваме магданоза. Загряваме маслото и в него изпържваме сланината. Добавяме лука, чесъна и чушката. Задушаваме. Загряваме фурната до 180 градуса. Омесваме каймата с яйцата, отцедения хляб, доматеното пюре, горчицата, фъстъците, магданоз, лучената смес, сол и черен пипер на вкус. Отделяме 400 г от омесената кайма. Върху кухненския плот разстиламе кърпа, а отгоре слагаме фолио. Върху него разстиламе каймата на пласт с дебелина 1,5 см. Отгоре подреждаме шунката. Завиваме рулото с помощта на фолиото. Слагаме го в средата на правоъгълна тавичка, поливаме го с 2 с.л. олио и печем около час и половина. От заделената кайма оформяме малки кюфтенца и ги изпържваме в олио. Сервираме рулото в средата на голяма овална чиния. Отстрани нареждаме кюфтенцата. Украсяваме с резенчета яйце и стръкчета копър.

Шоколадова корона

Прoдукти: 250 г бишкоти, 100 г подсладено какао, 100 г подсладено мляко на прах, 2 с.л. ром, 3 яйца, 30 г мая, краве масло.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме бишкотите на ситно, по възможност на прах. Смесваме ги с какаото, прибавяме млякото, рома, 2 жълтъка и 1 цяло яйце. След това прибавяме внимателно разбитите на гъст сняг белтъци и сухата мая. Изливаме полученото тесто в дълбока кръгла тавичка, която предварително сме застлали с намаслена алуминиева хартия, така че хартията да обгръща и стените на съда. Тавичката трябва да се напълни до 3/4 от обема си. Печем сладкиша в умерена фурна. Когато се опече, обръщаме сладкиша върху решетка и оставяме да изстине.

ВЕЧЕРЯ

Вретено от риба на скара

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 500 г гъби, 100 г орехи нарязани на ситно, 1 глава лук, магданоз, 50 г краве масло, сол, черен пипер, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Оформяме филето като шницел и леко начукваме. Поръсваме със сол, черен пипер и сок от лимон. Гъбите, лука, наситнените орехови ядки и ситно нарязания магданоз задушаваме в маслото. Охлаждаме сместа и я разпределяме върху филетата. Завиваме ги на рула и забождаме с клечка за зъби. Намазваме рулата с олио и печем на скара.

Сладолед Нуга

Прoдукти: 500 г сладкарска сметана, 7 с.л. захар, 6 белтъка, 100 г счукани ядки от шам фъстък.

Нaчин на приготвяне: В сух тиган карамелизираме 5 с.л. от захарта. Разстиламе топлия карамел върху алуминиево фолио, изчакваме да изстине и го натрошаваме на ситно. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг и внимателно ги съединяваме с разбитата сметана, към която сме прибавили ситно натрошения карамел и счуканите ядки. Изсипваме сместа във форма за кекс, покриваме с полиетиленово фолио и слагаме във фризера за няколко часа. Преди сервиране нарязваме на филийки и украсяваме с натрошен шам фъстък.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Помогнете на несръчните

Непрекъснати падания, счупени играчки, изпоцапани дрехи, поразии вкъщи! Колкото повече се старае малчуганът, толкова по-често изпада в конфузни ситуации, макар и без да иска. Някои пакостници са по-...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Засаждане на декоративни храсти

Оформянето на градинските площи не може да се състои без красивите растения, които се съчетават хармонично един с друг в ансамбъл. Eсента е важен момент в декорацията на градината. Това е най-подходящ...

Начало