Още рецепти » 21 юни

 21 юни

ЗАКУСКА

Прясна пита с пастет

Прoдукти: 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сол, малко ронена чубрица, 1 с.л. олио, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода; за пастета: 1 ч.ч. извара, 1 с.л. зехтин, 1 ч.ч. кисело мляко, 10 нарязани на ситно черни маслини.

Нaчин на приготвяне: Омесваме продуктите до получаване на гладко, меко тесто. Оформяме питка, която надупчваме отгоре с вилица. Печем в намазан с олио и поръсен с брашно съд в затоплена фурна (отначало 180 градуса, по-късно 150 градуса) около 25 минути. Оставяме да поизстине, нарязваме (или начупваме) на 4 парчета, които отваряме като джобове и пълним с пастет от омесените извара, кисело мляко, зехтин и маслини. По желание към пастета може да добавим подправки, например пресен копър или магданоз, малко черен пипер, кимион и други.

ОБЯД

Супа от спанак с кускус

Продукти за 4 порции: 500 г спанак, 3 стръка пресен лук, 1 к.ч. кускус, 3 с.л. олио, 1 бучка краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 6 ч.ч. вода, 1 яйце, 50 г кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на дребно спанака и лука. Задушаваме ги до омекване в олиото, към което сме добавили 1 с.л. вода. После заливаме с горещата вода, посоляваме и оставяме супата да заври. Прибавяме кускуса, а след като той се свари добавяме млякото и маслото. Отстраняваме от огъня и застройваме с разбитото яйце. Преди поднасяне поръсваме с настъргания кашкавал и черен пипер на вкус.

Задушен заек по сливенски

Прoдукти: 1 заек /около 1,5 кг/, 1 1/2к.ч. олио, 50 г сланина, 1-2 с.л. брашно, 1-2 моркова, 1 парче целина, 1-2 домата, 1 глава лук, 300 г арпаджик, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. сухо бяло вино, 100 г маслини, 1 с.л. доматено пюре, дафинов лист, бахар, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме заека на порции, които шпековаме със сланината. Изпържваме ги в сгорещената мазнина и ги изваждаме. В същата мазнина запържваме ситно нарязания лук, брашното и доматеното пюре. Заливаме с виното и с малко вода /или бульон/, посоляваме и прибавяме дафинов лист, бахар и черен пипер на зърна. Отделно задушаваме нарязаните на кубчета моркови и целина, целите лукчета арпаджик и скилидки чесън. Слагаме ги в соса заедно с изпържените порции месо. Прибавяме целите доматчета и маслините. Захлупваме плътно, замазваме капака с тесто и задушаваме във фурната.

Баница с вишни /кайсии, праскови/

Прoдукти: 1 пакет /250 г/ фини кори, 500 г вишни /кайсии, праскови/, 1 к.ч. захар, 2 с.л. канела, 1 ч.л. канела, олио.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме вишните от костилките, смесваме ги със захарта, галетата и канелата и разстиламе получената смес между корите, които предварително сме разделили на два пласта и сме положили първия в намаслена тава. Поръсваме баницата с мазнина и печем в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня с риба тон

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 6 домата, 50 г настъргано сирене “Чедър”; зa соса: 50 г краве масло, 1 глава лук, 50 г брашно, 600 мл прясно мляко, сол и черен пипер, 1/2 ч.л. горчица, 1ч.л. сос “Уорчестър”, 175 г настърган “Чедър”, 400 г риба тон от консерва в собствен сос.

Нaчин на приготвяне: Запържваме нарязания на ситно лук в маслото, поръсваме с брашното, пържим още малко и разреждаме с прясното мляко. Бъркаме, докато сосът се сгъсти. Подправяме със сол и черен пипер. Прибавяме соса “Уорчестър”, размитата в малко вода горчица, рибата и настъргания “Чедър” за соса. Варим 2-3 мин. Леко намокряме корите за лазаня. В намаслена тавичка разстиламе един пласт от соса. Покриваме с кора и намазваме втори слой сос. Отгоре подреждаме нарязани кръгчета домати и пак слагаме кора. Продължаваме до изчерпване на продуктите. Завършваме със сос и риба тон. Наръсваме отгоре настъргания “Чедър”, украсяваме с няколко резенчета домати. Загряваме Покриваме тавата с фолио и печем 25 мин на 180°С. Махаме фолиото и печем още 15 мин.

Сладолед от теменужки

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 6 жълтъка, 150 г пудра захар, 100 г цветове от теменужки.

Нaчин на приготвяне: Затопляме млякото заедно с ванилията като внимаваме да не заври. Разбиваме жълтъците, прибавяме захарта и малко от топлото мляко. Разбъркваме и прибавяме сместа към останалото мляко. Варим на слаб огън, като непрекъснато бъркаме. Когато кремът започне да се сгъстява, отстраняваме от огъня, прибавяме теменужените цветове и го оставяме да изстине като от време на време го разбъркваме. След като изстине, прецеждаме и го оставяме в хладилник да замръзне.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Елегантната нолина ще преобрази хола

Нолина е интересна най-вече с формата на ствола, която е бутилкообразна и е един вид резервоар за влага през сухите периоди. В естествената си среда нолината е необикновено дърво, достигащо на височин...

Трапезарията - домашният олтар

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Фън-Шуй в градината

Фън-Шуй е древнокитайска наука за това как да живеем в хармония със заобикалящия ни свят. В понятието Фън-Шуй се преплитат сложни и нееднозначни философски разбирания, но ако трябва съвсем простичко д...

Да направим КЕБАП

Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...

Начало