ЗАКУСКА
Бухти с мая
Прoдукти: 300 г брашно, 150 г кисело мляко, 2 яйца, 100 г сирене, 10 г мая за хляб, 2 ч.л. захар, 1/2ч.л. сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко хладка вода и захарта. Оставяме я да втаса. От брашното, киселото мляко, настърганото сирене, втасалата мая и солта омесваме меко тесто. Разточваме го на дебела кора /дебелина около1,5-2 см/. Изрязваме от тестото бухти с диаметър 4-5 см и ги изпържваме в голямо количество сгорещена мазнина.
ОБЯД
Супа от макарони
Продукти за 4 порции: 150 г макарони, 100 г сирене, 1 с.л. сметана, 30 г краве масло, сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: В 4-5 ч.ч. кипнала подсолена вода пускаме натрошените макарони. Когато макароните се сварят, добавяме натрошеното сирене. След като супата възври още веднъж, поръсваме с черен пипер. Подправяме с добре разбита сметана и с бучка краве масло. Поднасяме супата топла.
Праз плакия
Продукти за 5 порции: 5-6 стръка праз, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. червен пипер, 2 кисели краставички, 10-12 маслини, 1/2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, сол.
Нaчин на приготвяне: Задушаваме нарязания на ситно лук в 1 к.ч. вода, докато омекне. Наливаме олиото, позапържваме лука, отстраняваме тенджерата от огъня, слагаме червения пипер, разбъркваме добре, връщаме отново на огъня и слагаме праза, който сме обелили и нарязали на парчета, широки 2-3 см. Наливаме толкова гореща вода, колкото да се покрият продуктите и варим на умерен огън. Когато празът поомекне, прибавяме нарязаните на кубчета кисели краставички, маслините, черния пипер и доматеното пюре, размито с малко топла вода. Доваряваме на тих огън, докато ястието остане на мазнина.
Пастички с какаов крем
Прoдукти: 4 белтъка, 70 г захар, 170 г смлени орехови ядки; зa крема: 170 г краве масло, 4 жълтъка, 2 ванилии, 50 г какао /или шоколад на прах/, 170 г захар, 1/2 к.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците заедно със захарта, докато получим твърд сняг. Прибавяме смлените орехови ядки. Разбъркваме и изсипваме сместа в квадратна тавичка, която сме намазали с масло и посипали с брашно. Печем в умерена фурна. Разтопяваме маслото за крема на тих огън, прибавяме захарта и какаото и варим при непрекъснато бъркане, докато се разтвори захарта. Тогава прибавяме един по един жълтъците и ванилията. Разбиваме много добре крема и с помощта на нож, който мокрим във водата, го намазваме върху изпечения сладкиш.
ВЕЧЕРЯ
Фондю
Продукти за 4 порции: 150 мл бяло вино, 6 яйца, 250 г мазно сирене, 60 г краве масло, 1 скилидка чесън, черен пипер, сол, хлебни хапки.
Нaчин на приготвяне: Слагаме бялото вино и счукания чесън в тиган и варим на тих огън, докато се изпари половината от течността. Прецеждаме и оставяме да изстине. Смесваме яйцата, сиренето, разтопеното масло, виното с чесъна, черен пипер и сол и бъркаме на тих огън, докато се образува кремообразна маса.
Пържени ананаси
Продукти за 4 порции: 8 резена ананас (може и от консерва), 1 ч.ч. брашно, 1 яйце, 1 с.л. захар, 1 щипка бакпулвер, 150 мл прясно мляко, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Оставяме парчетата ананас да се отцедят добре. От другите продукти (без мазнината) приготвяме рядко тесто. Потапяме парчетата ананас в него и пържим в сгорещената мазнина. Мазнината трябва изцяло да ги покрива. Пържим, докато се образува златиста коричка. Още топли ги наръсваме с пудра захар.
Сигурно ви е направило впечатление, че в много дворове, особено покрай морето, през есента има отрупани с цвят храсти. Дори и към края на октомври пищните цветове привличат окото и много напомнят на С...
Четири са най-популярните баварски замъци – Хоеншвангау, Нойшванщайн, Линдерхоф и Херенхимзее. Всички те са свързани с живота и фантазиите на „лудия” крал Лудвиг. Историята на този романтичен крал е н...
И големият парк, и малката градинка предоставят широко поле за изява на фантазията ни. Различни предмети, събрани оттук-оттам, могат да се окажат нужният аксесоар за разнообразяване на градината и да ...
Соленки с мая Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче краве масло, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 15 г мая, 1 1/2ч.л. сол, 1 яйце, ким. Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме о...