ЗАКУСКА
Пай с шунка и кашкавал
Прoдукти: 15 с.л. брашно, 1 ч.л. сода бикарбонат, 150 г шунка, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. кисело мляко, 4 яйца, магданоз, копър, ким, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Смесваме брашното със содата и при непрекъснато бъркане прибавяме яйцата, млякото, наситнената шунка, настъргания кашкавал, подправките и ситно нарязаните магданоз и копър. Омесваме гладко тесто, което разстиламе в намаслена и набрашнена тавичка. Печем във фурна, загрята до 250°С.
ОБЯД
Македонска чорба
Продукти за 4-5 порции: 250 г свинско месо от плешката, 1 глава лук, 100 г корени за супа, 80 г почистени картофи, 1-2 чушки, 2 домата, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 2 с.л. стерилизиран грах, 2-3 с.л. олио, половин люто чушле, 1 ч.л. червен пипер, дафинов лист, чубрица, джоджен, оцет, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета, а лука нарязваме на ситно и го запържваме в половината от олиото. Прибавяме нарязаното месо и също го изпържваме. Посоляваме, поръсваме с червения пипер и наливаме 1 л гореща вода. Прибавяме нарязаните на ивички чушки, обелените и едро нарязани домати и нарязаните на кубчета картофи. Варим на умерен огън. Когато месото поомекне заливаме със запръжка, приготвена от останалото олио и брашното. Опитваме на сол, слагаме оцет на вкус и прибавяме стерилизирания грах, доматеното пюре и подправките. Варим още 5-6 мин и отстраняваме от огъня.
Друсан кебап на фурна
Продукти за 6 порции: 1 кг свинско месо, 2 с.л. олио, 3 глави лук, 2 сухи червени чушки, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, слагаме го в тавичка, наливаме олиото и запичаме в умерена фурна. Щом месото поомекне, прибавяме нарязания на люспи лук, черния пипер и чушките. Посоляваме на вкус, наливаме 1 к.ч. топла вода и без да разбъркваме слагаме във фурната. Печем при умерена температура, като периодично раздрусваме тавата.
Шоколадова орхидея
Прoдукти: 125 г шоколад, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. захар, 1 кофичка сметана, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разделяме жълтъците от белтъците. Начупваме шоколада на парченца и го разтопяваме с малко вода на водна баня. Прибавяме маслото на парченца и 4 с.л. захар. Бъркаме сместа 15 мин, след което прибавяме жълтъците, а накрая - разбитите на сняг белтъци. Получената смес изсипваме в намазана с масло тавичка и оставяме да стегне през нощта в хладилника. На следващия ден изваждаме тавичката и потапяме дъното и в малко гореща вода. Разбиваме сметаната с ванилията и 2 с.л. захар и с помощта на шприц украсяваме с нея цялата повърхност на сладкиша.
ВЕЧЕРЯ
Панирано филе с подлютен сос
Продукти за 4 порции: 700-800 г свинско месо /или телешко/ от филето, 2 яйца, галета, черен пипер, сол, олио за пържене; зa соса: 2 глави лук, 2-3 скилидки чесън, 1 люта червена чушка, 2 с.л. лимонов сок, 5-6 стерилизиране домата, 2 с.л. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на 8 тънки пържолки, начукваме ги, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Потапяме ги в разбитите яйца, овалваме ги в галета и ги оставяме за 20 мин в хладилник. През това време приготвяме соса. Нарязваме на ситно лука, чесъна и лютата чушка и ги изпържваме в олиото. Прибавяме лимоновия сок, обелените и настъргани домати, черен пипер и сол на вкус. Оставяме соса да поври 15 мин, като от време на време го разбъркваме. След това го изсипваме в широка чиния и до сервирането го държим на топло. Изваждаме панираните филенца от хладилника и ги изпържваме от двете страни до златисто. След това ги отцеждаме от излишната мазнина и ги нареждаме върху соса.
Толумбички
Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.
Рубеолата – причина ли е за появата на захарен диабет при малките от 3 до 7 години? Ако това е така, какво да се направи, за да не се случи? Какви са симптомите на диабета при децата? Кр. В. от Н. ...
Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по в...
Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...
Отдавна са отминали тези времена, когато корнизът е бил просто дървена пръчка, през която се прехвърлял плат, служещ за завеса. Днес това е още един елемент за украса на интериора, който може да внесе...