Още рецепти » 01 декември

 01 декември

ЗАКУСКА

Солени гевречета

Прoдукти: 200 г брашно, 1 пакетче сирене “Крема”, 1 яйце, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. запечен или смлян ким, 1 ч.ч. олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: От продуктите /без олиото/ замесваме меко тесто. С предварително намазнени ръце разделяме тестото на части съобразно с обема на шприца, с който върху пергаментова или намаслена хартия шприцоваме гевречетата. При липса на подходящ шприц оформяме гевречетата с намаслена ръка. Пържим ги до зачервяване в сгорещена мазнина в дълбок съд с малък диаметър, така че пластът олио да не е по-плитък от 4 см.

ОБЯД

Пилешка чорба с картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 по-малко пиле /около 500-600 г/, 3 глави лук, 2 с.л. краве масло, 3-4 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето както е цяло в подсолена вода, заедно със ситно нарязания лук и маслото. Изваждаме го, отстраняваме костите и нарязваме месото на малки парченца, които връщаме в чорбата. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим на умерен огън. След 10 мин слагаме обелените и настъргани домати и доваряваме чорбата. Непосредствено преди да отстраним от огъня, поръсваме с чубрица.

Пиле в млечен сос

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 връзка корени за супа, 2 картофа, 1 ч.л. нишесте, 1 с.л. брашно, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 щипка индийско орехче, 3 ч.ч. бульон от птичи дреболии, 30 г краве масло, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Нарязваме на ситно картофите и корените за супа и ги слагаме на дъното на съда, в който ще приготвяме ястието. Отгоре слагаме месото, заливаме с горещия бульон /или с гореща подсолена вода/ и варим до омекване. След това изваждаме месото, обезкостяваме го и го оставяме да се отцеди. След това нареждаме порциите в тавичка, в която сме сипали 2-3 с.л. бульон. Слагаме върху всяка порция по парченце масло и запичаме в умерена фурна. Прецеждаме бульона, в който сме варили пилето, претриваме зеленчука и отново го връщаме в бульона. Прибавяме размитите в малко мляко брашно и нишесте, останалото мляко, лимоновата кора, индийското орехче, лимонов сок и черен пипер на вкус. Посоляваме, ако е необходимо, и варим соса на водна баня, докато се сгъсти. Разпределяме пилешките порции в чиниите за сервиране и заливаме отстрани с приготвения сос.

Щрудел с круши

Прoдукти: 6 круши, изпечени и нарязани на тънки парчета (може и ябълки), течен захарин на вкус, 1 с.л. кора от лимон, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. коняк, многолистно тесто, 2-3 с.л. олио, 3 с.л. галета, 1 к.л. канела,1 ч.ч. нарязани печени бадеми.

Нaчин на приготвяне: В тиган смесваме крушите със захарина, кората от лимона, лимоновия сок и коняка и държим на огъня, докато крушите добият цвят на карамел. Охлаждаме и изцеждаме. Разстиламе тестото, намазваме с олио, поръсваме с галета и канела, поставяме крушовата смес, посипваме с бадеми и завиваме на руло. Намазваме с олио, слагаме малко захар и печем на 200 градуса 20 минути.

ВЕЧЕРЯ

Пилешки дробчета с кестени

Продукти за 4-5 порции: 500 г пилешки дробчета, 500 г кестени, 1 глава лук, 4 с.л. масло, 3-4 с.л. прясно мляко, 4 яйца, 4 с.л. настърган твърд кашкавал, сол, черен пипер

Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените, сваряваме ги и ги слагаме в съд за печене. Сгорещяваме маслото, задушаваме в него нарязания на ситно лук и прибавяме дробчета. Задушаваме ги и сипваме сместа при кестените. Разбъркваме. Подправяме със сол и черен пипер и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца. Печем в умерена фурна, докато заливката стегне. Поръсваме с кашкавала и допичаме, докато поруменее.

Мляко с грис

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Дворната оранжерия

Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...

Килимът на цветята в Брюксел

1971 година се счита за годината, когато за първи път е създаден цветен килим на прочутия Голям площад (Grand Place) в центъра на Брюксел. Килимът е проектиран и изработен от ландшафтния архитект Е. С...

Силен сърбеж тормози детето – защо?

Възможно е сърбежът да е предизвикан от строфулуса или уртикария на детската възраст. Това е хронично и пристъпно появяващо се заболяване, придружено със силен сърбеж. Какво го причинява? В ...

Начало